Angela Merkel igazsága

2015. szeptember 15. 07:16 - Szigetvári Viktor blogja

Az egyre csak súlyosbodó menekültválságban immár ott tartunk, hogy a magyar populista jobboldal vezető pártja, a Fidesz elérkezettnek látta az időt kioktatni Angela Merkel német kancellárt reálpolitikából is.

Az elmúlt 24 órában attól hangos a kormánypropaganda, attól zengnek a blogok és kommentfolyamok, hogy: „Immár a német kormány is belátta, amiben hitt, amit képvisel nem kivitelezhető, és Orbán Viktor igazságát utólag, késedelmesen belátva határzárat alakítottak ki, a menekültekkel pedig immár szintén a magyar példát követve fognak bánni.”

Mindenki, aki szerint Németország – és Ausztria – mostantól kezdve Orbán Viktor nyomába ered, az ő embertelen és a többségi társadalom biztonságérzetét gyengítő politikájának a nyomába ered, téved.

Ugyanis Angela Merkelnek és Jean-Claude Junckernek igaza van.

Az őket most gyermeki naivitással vádoló politikusok és publicisták maguk a naivak. Éppen azáltal, hogy Európa e két jelenkori, nagy reálpolitikusát naivnak képesek nevezni csak azért, mert nem értik, ők mit, miért csinálnak.

Pedig valójában egyszerű ez, mint az egyszeregy.

 

Hogyan lehetne Magyarország mentes a menekültektől?

Szemben az orbáni kerítésépítési, kriminalizálási mánia értelmetlenségével, van olyan megoldás, ami jogilag is lehetővé tenné hazánk számára, hogy egyetlenegy menekülttel se kelljen semmit kezdenünk.

A kerítésépítés, a félévnyi megosztó és indulatkeltő politikai kampány, a kormányzati felkészülési kötelezettségek elmulasztása, az alkotmány- és nemzetközi szerződés ellenes törvénykezés mind-mind olyan intézkedések voltak, amelyek nem teremtettek menekültmentes Magyarországot.

Orbán Viktor immár fél éve azt ígéri, hogy ő tud olyan megoldást, amelynek eredményeképpen hazánk mentes lesz a beáramló menekültektől, és nem is kell egynek sem itt maradnia. Ezen ígéretét a kormányzóképtelen és megalapozatlanul magabiztos miniszterelnök nem tudta teljesíteni.

Szerintem nem is lehetett volna ezeket teljesíteni, de ez egy másik kérdés.

orban_merkel_5.jpg

(fotó: 444.hu)

 Mi a gyors megoldás? Ki kell lépni az Egyesült Nemzetek Szervezetéből, ki kell lépni az Európai Unióból és fel kell mondani a Genfi Egyezményt és minden vonatkozó nemzetközi szerződésünket.

Ha Orbán Viktor valóban olyan bátor, mint amilyennek mondja magát, akkor megteszi ezt. Ugyanis ezt követően hazánk megtehetné, hogy a több mint fél évszázados alapvető szabályokkal szemben, szigorú határőrizet mellett ne csak megvédje egész Magyarország teljes határát Hegyeshalomtól körbe Hegyeshalomig, hanem megtehetné, amire amúgy is annyira vágyni látszik: nem kellene tovább embernek tekintenie a menekülteket.

Ha Orbán Viktor felmondaná e szerződéseket, akkor hazánk kívül helyezné magát ugyan a fejlett és fejlődő világból, de csak a saját döntése volna a továbbiakban, hogy kit, milyen indokkal szorít ki az országból.

Ez persze teljes tragédiához, nyomorhoz és további lecsúszáshoz vezetne, de legalább megtehetné, amit annyira akar a miniszterelnök. Nyilván nincs ő ennyire bátor. Szerencsére.

 

Miért nem igaz, hogy orbáni úton jár Merkel? 

Ha hazánk vezetése úgy dönt, hogy mégsem hajt végre nemzetközi jogi öngyilkosságot, akkor viszont minden, Magyarország határait elérő menedékkérőnek joga van a megfelelő jogi eljárás részeként menedékkérelmének elbírálásához.

A magyar kerítés és határzár nem azonos a megerősített  német határvédelemmel, a felfüggesztett schengeni szabályokkal. Ez utóbbira Németországnak és minden schengeni-övezeti országnak joga van. Élnek is vele, például nagy, nemzetközi sportesemények, terrortámadások és más, rendkívüli események idején. A magyar kormány 2015. szeptember 15-én életbe lépő új törvényei részben ellentétesek a nemzetközi joggal (pl. a tranzitzónák azóta elvetetett terve), részben pedig embertelenek.

A németek tegnap, ma és holnap is befogadnak menedékkérőket. Jogilag tiszta eljárást garantálva nekik döntenek a kérelmükről. A Koszovóból érkezőket szinte kivétel nélkül kitoloncolják – helyesen -, mert bár hazájuk számos kihívással küzd, az élet nehezen fenntartható ott, de nincsenek üldözésnek kitéve. A Szíriából érkezők döntő része számára Németország megadja a menedékjogot. A Fidesz Magyarországán 100 szírből kevesebb mint 10 kap menedékjogot a hatósági eljárásban. Mert a magyar kormány embertelenül áll hozzá az ő üldözöttségükhöz. Bíróságon van lehetőségük a jogérvényesítésre, de a lehetetlenné szűkített eljárási határidők miatt kevesen teszik ezt. Joggal reagálnak inkább úgy, hogy eltűnnek, mert tisztesség eljárás nem igazán vár rájuk.

A magyar kormány üldözendő, idegen vallású, bűnöző ellenségként tekint minden menekültre, akikre nincs szükségünk. És ha szükségünk nincs rájuk, akkor szerintük menedék sem jár nekik. Angela Merkel Németországa még a schengeni egyezmény felfüggesztése után sem tagadja meg a menekülőktől az emberi bánásmódot.

 

Új szabályok és erősebb jogkövetés kell 

A dublini és schengeni szabályok azért voltak alkalmasak az elmúlt években a rendelt feladatuk ellátásra, mert a korábbi esetszámok bőven alatta maradtak a mostaniaknak. A két uniós szabálycsomagot rengetegszer sértették meg a gyakorlatban a tagállamok. Nem toloncoltak vissza menekülteket, nem érvényesítették a regisztrációs kötelezettséget, nem őrizték eléggé a schengeni határokat stb. Hiszen a kihívás nem volt nagy, együtt lehetett élni a közösen elfogadott szabályok félvállról vételével is.

Amikor százezerszám jönnek a menekültek és mások, nem alkalmasak a tegnapi és tegnapelőtti szabályok.

Az új rendszerben igenis kötelező kvóták kellenek, és nem gyáva, önkéntes felajánlások. Mind Junckernek, mind Merkelnek igaza van. Előbbinek már júniusban is igaza volt. Sajnálatos, hogy a sok-sok választástól félő, hatalomban levő állami vezető nem volt képes valódi egyezséget kötni, inkább a homokba dugják a fejüket.

De a kvóta nem kizárólagos megoldás. Kell erős katonai beavatkozás Szíriában és másutt. Kell kemény küzdelem a nemzetközi embercsempészekkel. Kellenek új szankciók, ha a menekültek elhagyják a kijelölt országaikat, akár a kiutasításig elmenően is. És kell erősebb schengeni határőrizet is. Kell erős Unió, amely képes jogkövetésre kötelezni például Görögországot és a még nem tag Szerbiát is. Mert nem kell nekünk, magyaroknak mindent megoldanunk. De nem is várja ezt senki. Inkább önmagunkat tettük magányossá Orbán elhibázott, a magyar nemzeti érdekkel ellentétes küzdelme során.

De mindezen új szabályok remélhető megalkotása után is be kell engedni a menedékkérőket. Akár ha katonák sorfalán, akár ha kerítésen vagy vízen keresztül vezet az útjuk. Kvóta alapján el kell őket osztani, szankcionálni kell az új szabályok megsértését. De esélyt minden menedékkérőnek adni kell.

Feltéve, ha nem akar Orbán az EU-ból és az ENSZ-ből egyszerre kilépni. De ennyit azért a Jobbik nem ér. Hiszen a menekültek és a magyarok biztonsága valójában Orbánt nem érdekli.

komment
süti beállítások módosítása