EU vagy Putyin? Erről fog szólni a 2018-as választás

2016. február 19. 06:47 - Szigetvári Viktor blogja

Az oligarcháit gazdagító Orbán Viktor hű szövetségese Putyinnak az Európai Unió szétverésében. Súlyos, történelmi bűn Európa perifériájára sodorni hazánkat, mert az fejlődést nem, csak szegénységet és lemaradást hoz. A következő négy év évtizedekre meghatározza az Európai Unió jövőjét, így a 2018-as parlamenti választás is Magyarország uniós jövőjéről fog szólni.

A 2016 és 2020 közötti négy év évtizedekre el fogja dönteni az Európai Unió jövőjét. Az Együtt szerint a 2018-as parlamenti választás népszavazás lesz hazánk uniós jövőjéről. Magyarország érdeke az, hogy a lehető legszorosabb szövetséget kösse az unió centrumállamaival, egy önmagát megújító EU-n belül. Vlagyimir Putyin az EU gyengítésében érdekelt, ebben hű szövetségese Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök történelmi tévútra sodorja hazánkat, Európa örök perifériáján tartva, szegénységet és lemaradást hozva.

A gazdasági válság, a menekültválság, a brit kilépésről szóló népszavazás és az alapító tagállamok szorosabb szövetségkötésének folyamata egyszerre alakítja szövetségi rendszerünket. Az új uniós költségvetési alkuban Orbán Viktor nagyobb önállóságot kér majd, közben csak kevesebb fejlesztési forrást fog kapni. A kelet-európai lemaradó országok csoportjának önjelölt mágusaként Orbán abban érdekelt, hogy megerősítse illiberális államát Magyarországon, oligarcháit és a kedvezményezetteket további vagyonhoz juttassa, és közben évtizedekre lelassítsa Magyarország fejlődését. Ez súlyos, történelmi bűn.

ovputyin.jpg

(fotó: AFP)

Ma az Európai Unió alapító tagállamai ugyan továbbra is arról beszélnek, hogy mindenkit közösen, egy szoros unióban kellene tartani, de valójában az elmúlt évek alapján leszámoltak azzal, hogy egyes korrupt, önző, az elemi szolidaritást megtagadó országokat érdemes volna szoros szövetségben tartani. Így számolnak az Orbán Viktor vezette Magyarországgal is. Sajnos.

Az Együtt álláspontja szerint hazánk érdeke, hogy szorosan kapcsolódjon egy erősebb uniós szövetséghez. Egy föderálisabb EU, amelyben a nemzeti tévutak választásának mindenki sokkal kevésbé volna kiszolgáltatva minden magyar középosztálybeli család, vállalkozó, és előrébb jutni kívánó, szegényebb polgár érdeke volna. Ezt még el lehet érni, és Orbán Viktornak nincs felhatalmazása arra, hogy kivigye Magyarországot a szoros együttműködésből.

Minden európai polgár érdeke, hogy a közösség tanuljon az elmúlt évek válságaiból, és kijavítsa a rosszul működő intézményeket. Olyan közös kormányzásra van szükség, amely fenntartható gazdasági növekedést teremt a centrumban és a periférián egyaránt, ehhez jobb szabályok alapján működő eurozóna kell, és egységes költségvetési, illetve monetáris politika. Ez erősebb központi irányítást igényel, különösen a gazdaságpolitika területén. A magyar nemzeti érdek az, hogy az unió intézményeinek átalakítását úgy befolyásoljuk, hogy a szabályok a jövőben valóban segítsék lemaradásunk csökkentését, a magyar fejlődést, és ebben a nemzeti kormányok korrupcióját és tévútjait mint eshetőségeket eleve korlátozni kell.

Most jött el az idő arra, hogy egy új, jobb Európai Uniót teremtsünk. De a Putyinnal szövetséget építő Orbán ennek szétverésében érdekelt. Az elmúlt két év megmutatta, hogy korrumpálás, fegyveres konfliktusok és titkosszolgálati manipulációk révén Oroszország mindent elkövet az EU meggyengítése érdekében. A szerdai Orbán-Putyin találkozó eredménytelensége megmutatta, hogy kizárólag az elmúlt évek tévútjának folytatását tudja és akarja üzenni Orbán Viktor, amikor találkozik az orosz elnökkel. Ettől hazánknak nem jobb lesz, hanem már egy évtizeden belül is sokkal rosszabb.

Mert Magyarország helye Európában, és az Európai Unió közepén, szoros együttműködésben van. A 2018-as választás ezt dönti el, hiszen Orbánnak semmi felhatalmazása nincs a magyar választóktól az unió szétverésére.

komment
süti beállítások módosítása