Orbán kiszolgáltatta Magyarországot a putyini Oroszországnak

2016. március 07. 09:27 - Szigetvári Viktor blogja

Vlagyimir Putyin titkosszolgálati eszközökkel dolgozik Angela Merkel megbuktatásán - mondja a NATO egyik vezető munkatársa. Eközben Orbán keleti diktatúrákat látogat, volt kommunista vezetők sírját koszorúzza, és múlhatatlan barátságot ápol Vlagyimir Putyinnal. Az Együtt szerint nem ez a magyar nemzeti érdek, hanem több és jobb európai együttműködés.

Az elmúlt hónapok világosan megmutatták, hogy Oroszország hidegháborús hangulatú hibrid-háborút folytat  Európa és az Európai Unió destabilizálása érdekében. Ennek része, hogy orosz pénzből finanszíroznak számos európai pártot, közöttük hazánkban a Jobbikot. Az orosz befolyásszerzés másik eszköze az üzleti korrupció. Magyarország élen jár ebben a Paks2 beruházással és az átláthatatlan gázszállítási megoldásokkal. Orbán-rezsimjének számos oligarchája és maga Orbán Viktor is érintett lekötelezettjei révén a MET korrupt gázüzleteiben és az Oroszország által meghatározott energetikai kereskedelemben.

Az orosz segítséggel, orosz sémák szerint történő hazai gazdagodás nemzetbiztonsági kockázat. Az Európa vezető hatalmát, Németországot gyengíteni akaró Putyin információs háborút is vív, Kommentelők, megvásárolt véleményvezérek, provokátorok csinálnak botrányt és félelmet ott is, ahol erre nincs ok.

Magyarország védtelen ebben a háborúban. Orbán Viktor kiszolgáltatta hazánkat az orosz érdekeknek. A gazdasági térfoglalás mellett ez látszik abban is, hogy a pártpolitikai alapon végleg szétvert magyar titkosszolgálatok meglevő tudásuk és képességük ellenére sem veszik fel a fegyvert az orosz információs hadviseléssel szemben. Csak az Együtt kérdezett rá, például Szelényi Zsuzsa parlamenti képviselő révén arra az orosz érdeket szolgáló, magyar nyelven készült agitkára, amely néhány hete jelent meg a Youtube-on. És ezen túl is a magyar Facebookot figyelve szabad szemmel is láthatóak azon felületek, amelyek megfelelő pillanatban orosz érdekek szerint átfordíthatóak lesznek magyarországi agitációra és destabilizálásra.

A baj az, hogy Orbánt ez nem zavarja, ő ebben nem látja magát ellenérdekeltnek. Amíg rezsimjének elitje és gazdasági érdekköre orosz sémák szerint gazdagodhat Paks2 és a gázkereskedelem révén, addig inkább engedi Putyin információs háborúját hazánkban érvényesülni. Hiszen ebben is közös érdeke van Orbánnak Putyinnal: egy félelemben tartott, hiszterizált Magyarország manipulálhatóbb, és Orbán amúgy is gyengébb kapcsolatot akar az Európai Unióval. Így számára érdek, hogy a magyar közvéleményt nem csak a közmédia és a Habony-féle médiabirodalom hergeli az EU ellen, hanem a szövetséges Oroszország is.

De ez nem Magyarország érdeke: egy jobban működő, szorosabb gazdasági kormányzást megvalósító Európai Unióban vagyunk érdekeltek. Szolidaritást kell vállalnunk Németországgal, és segítenünk kell menekültügyi erőfeszítéseit. Ennek részeként a biztonságteremtés érdekében védeni kell Európát, ami lehetetlen közös, önkéntes menekültügyi elosztási mechanizmus, erősebb határvédelem és a jognak érvényt is szerző kitoloncolási politika nélkül.

Ezért kellene dolgoznia a magyar kormánynak és a Fidesznek is. De ők inkább csak lopnak oligarcháikkal együtt. Ezzel szolgáltatva ki magukat a gyengülő Oroszország putyini taktikáinak. Holott Oroszországgal is lehetne jobb, hasznosabb, de távolságtartóbb viszonyt teremtenie hazánknak. De Orbán e távolságtartásban ellenérdekelt, sajnos.

komment
süti beállítások módosítása