Ha minden változatlanul marad, akkor sem szabad, sem tisztességes nem lesz a 2018-as választás

2016. március 25. 10:23 - Szigetvári Viktor blogja

Szigetvári Viktor beszéde az Együtt választási rendszer átalakításáról szóló konferenciáján.

Tisztelt Konferencia, kedves vendégeink!

Köszönöm szépen, hogy eljöttek az Együtt és pártalapítványa, a Váradi András Alapítvány konferenciájára, amelyet az arányos, nyitott és tisztességes választási rendszerről rendezünk. Köszönöm szépen beszélgetőtársainknak és vitapartnereinknek, hogy elfogadták felkérésünket!

Konferenciánk részét képezi az Együtt útjának a 2018-as ellenzéki választási győzelemhez. Újratervezés című sorozatunkat egyetlen ellenzéki pártként a rendszerváltás óta eltelt két és fél évtized értékelésével és új irányok keresésével kezdtük egy évvel ezelőtt, és azóta is több hasonló konferenciát rendeztünk.

Minden esetben az volt a célunk, hogy a józan középúton járó, saját javaslatokat mutassunk be az Együtt nevében.

Hiszünk abban, hogy a rendszerváltás idején választott irány helyes volt – észak-atlanti és európai integráció, szociális piacgazdaság és alkotmányos, liberális demokrácia.

A baj az volt, hogy európai uniós csatlakozásunk után elmaradt a nemzeti program pártcsatározások feletti, közös felülvizsgálata. És a jólét elmaradása, a megosztottság erősödése, a korrupció és a tabuképzések együtt szüntették meg a választók szívében a harmadik magyar köztársaságot.

Az Együtt a józan középúton jár. Sem nem jobboldali, sem nem baloldali. Hisz a szolidaritásban és a szabadságban, és ennek érdekében küzd ellenzéki pártként tüntetéseken, korrupcióellenes tényfeltárásban, és ennek érdekében tesz pártunk szakszerű, kidolgozott, higgadtan értékelő javaslatokat.

Mi hiszünk abban, hogy nem elve elrendelt, történelmi fátum, hogy a politika korrupt. Hisszük, nem szükségszerű magyar sorscsapás, hogy a ma kormányzó erők nem csak kritizálják ellenfeleiket, hanem a morális megvetést, a fizikai megfélemlítést és állati hasonlatokat is bevethetőnek tartják.

Ezek mind részei a magyar válságnak, amelynek egyszer úgyis vége lesz, remélhetőleg már 2018-ban. Mi ehhez, a győzelemhez tisztességünket, bátorságunkat és szaktudásunkat adjuk.

És nem rajtunk fog múlni a győzelem, mi megtesszük a magunkét.

Tisztelt Konferencia!

Az Orbán-rezsim elnyomó puccsát leváltó alkotmányos forradalomra való felkészülésünk része az Együtt választási rendszerre vonatkozó javaslata is.

Új megoldásokra és a Fidesz választási rendszerének kritikus felülvizsgálatára egyszerre van szükség. Mi nem úgy akarunk viszonyulni politikai ellenfeleinkhez, ahogyan ők merészelnek hozzánk viszonyulni. Vezetett be olyat a Fidesz is, amit meg kell, meg lehet tartani, de van, aminek megváltoztatása nélkül nem lesz sem szabad, sem fair, tisztességes a 2018-as általános parlamenti választás.

Ettől még olyanokkal szemben, akik minket vagy bárki más ellenzékit és civilt erőszakkal fenyegetnek, börtönnel sújtanak, oligarcha-sajtóval lejáratnak, választási szabadságában erőszakkal és jogtiprással korlátoznak, velük szemben semmi, de semmi megértés, nyitottság és elfogadás nincs a szívünkben. Őket csak legyőzni akarjuk.

De a magyar jobboldali és polgári hagyománynak számos ma élő, aktív képviselője van, akikről tudjuk, maximum bátortalanságuk miatt fogadják el a létezőt, de lesznek még partnereink egy sokszínű, plurális, kölcsönös tiszteleten és elfogadáson alapuló, új magyar köztársaság megteremtésében.

És nekünk majd az lesz akkor a kötelességünk, hogy az ő elvárásaikra és meggyőződésükre is tekintettel levő választási rendszert teremtsünk.

Az Együtt meggyőződése szerint most nyilvánosságra hozott javaslatunk egy ilyen, a józan középúton járó szakmai koncepció. Amely kijavítja az elmúlt két és fél évtized politikai modelljének immár időszerűtlen hibáit, új politikai kultúra megteremtésére törekedve arányos választáson alapuló, az együttműködés kultúráját kikényszerítő politikai rendszert hoz létre, és visszaadja a választási eljárás 2010 után elveszített tisztességességét.

Arányos választási rendszert javaslunk, nemi kvótát és nyitott megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a választópolgárok mélyebb bevonását a pártpolitikai alkuk felülírásába. Olyan rendszert javaslunk, amely tisztességes versenyt teremt, és visszahozza a kétfordulós választás politikai előnyeit egy egyfordulós rendszerben.

Tisztelt Konferencia!

Amikor januárban eldöntöttük az Együtt elnökségében, hogy milyen választási rendszert javaslunk, még egy kicsit jobb volt a helyzet. Még volt egy kevés bizalmunk a választások lebonyolításáért felelős hivatalban. Mert ugyan 2014-ben megtanultuk, hogy a magyar választási rendszer nem fair és csak részben szabad; megtanultuk, hogy az egypárti és bebetonozott Nemzeti Választási Bizottság Orbán Viktor szolgája, de a Nemzeti Választási Iroda a technikai kérdésekben, eljárási ügyekben mind a magyar és az európai parlamenti, mind pedig az önkormányzati választások során korrektül járt el. Mára ez megváltozott.

A Magyar Szocialista Párt népszavazási kezdeményezését a Fidesz erőszakkal ellehetetlenítette. Ehhez bőrfejű biztonsági emberek segítségét vette igénybe, és a magyar rendőrség néma és passzív hallgatásától kísérve megakadályozták, hogy a magyar választók dönthessenek a vasárnapi zárva tartás eltörléséről.

A nyílt erőszak politikai és hatalmi cinkossággal való használata egy választási eljárási cselekmény megakadályozására választási csalás. Aki 2016-ban választási csalást követ el, az 2018-ban is csalni fog.

Az Együtt immár nem csak a Fidesz választási rendszerében nem bízik, nem csak az Alkotmánybíróság kollaboráns többségét tartja erkölcsileg és politikailag is méltatlannak bármire is, nem csak az egypárti Nemzeti Választási Bizottságot tekinti illegitimnek, de a kopaszok és a Fidesz által elkövetett választási csalás eltűrése miatt a választásokat lebonyolítani hivatott szervvel, a Nemzeti Választási Irodával mint intézménnyel szemben is elfogyott a bizalmunk. A Fidesznek tennie kell a bizalom helyreállítása érdekében.

A népszavazásra vonatkozóan önálló javaslatot az Együtt nem fogalmazott meg. Már tavaly is támogattuk az NVI elnöke, Pálffy Ilona javaslatát. Nem a bemeneti ponton, a kérdés útjának elindításakor, hanem a folyamat végén, az aláírások összegyűjtésénél kell versenyt hirdetni. Ez a javaslat tavaly is helyénvaló volt, idén is az. Szégyen – és nem Pálffy Ilona személyes felelőssége -, hogy tavaly a Fidesz nem tett ezzel semmit. Idén, egy választási csalás után már nincs idő több halogatásra.

És ha már halogatásról van szó, meg kell említenem, hogy választási rendszerünk tisztességessége szempontjából elfogadhatatlan az Alkotmánybíróság többségi tagjainak cinkos, alkotmány-pusztító puccsa, amellyel immár két éve képtelenek határozatot hozni a határon túli választók választójogának súlyos jogegyenlőtlensége ügyében.

2014-ben a Társaság a Szabadságjogokért fogalmazott meg alkotmánybírósági beadványt az ügyben, és azóta se történt határozathozatal. Ha minden változatlanul marad, akkor sem szabad, sem tisztességes nem lesz a 2018-as választás, hiszen a sokkal kisebb politikai tét elől is választási csalással és erőszakkal menekül a Fidesz, és 2014 után van mit korrigálni amúgy is. Mi lesz így 2018-ban, amikor tolvajok és oligarchák sorsáról és egy új köztársaság megteremtéséről dönthet a nép?

Tisztelt Konferencia!

A mai választási rendszer nem fair, nem tisztességes. Korrekcióra szorul. Erre vonatkozóan törvénymódosító javaslatot nyújtunk be az Országgyűlésnek. A korrekcióra vonatkozó javaslataink számos ponton igazítják ki a Fidesz 2014-ben használt választási rendszerét.

A legfontosabb javaslat a határon túli szavazókat érintő jogegyenlőtlenség eltörlése. A határon túliak szavazati jogát megtartjuk, de pontosítani kell. Nem elfogadható, hogy míg egy kettős állampolgár londoni magyar levélben szavazhat, addig egy éppen ott dolgozó magyar csak a konzulátuson.

Rendet kell rakni a határon túli kettős állampolgárok regisztrációja területén. Mivel ők nem úgy részei a magyar nyilvántartásoknak, mint az itthon lakcímmel rendelkezők, így a évtizedenkénti regisztrációs kötelezettség miatt tele lesz halottakkal a 2018-as választói névjegyzék.

Hamis névjegyzékkel nem lehet szabad és tisztességes választást rendezni. Akkor sem, ha csak egy mandátum múlik ezen, mert az lehet épp a többség, vagy a kétharmad egyetlen mandátuma is.

A többes ajánlást meg kell szüntetni. Az ajánlócédula nem volt jó, de az ellenőrizetlen többes ajánlásos rendszer sem jó. Ezen változtatni kell, mert a mai szabályok megnyitották az utat a bizniszpártok számára és lehetőséget adtak arra, hogy egyik vagy másik párt kereskedjen az aláírásaival.

A többes ajánlás joga nem demokratikus alapjog, a választónak van joga már a mai rendszerben is, hogy sokrétű politikai választását részben megjelenítse a választások során.

Azt mindenképp garantálni kell, hogy minden leadott aláírást ellenőrizni kell tudni, és nem csak az induláshoz szükséges darabszámú aláírást egy-egy jelölt esetében. Javasoljuk még, hogy a határon túliak ne a magyar listákra szavazzanak, hanem  2db saját, speciális választókerületre.

A reklámok árszabását minden felület, a közterületi hirdetések esetében is nyilvánossá és egységessé kell tenni. A kampányszámlát be kell vezetni, és az álcivil kampányokat pedig vagy be kell tiltani, vagy pedig költségüket ki kell terheli a politikailag kedvezményezett pártokra.

A kamupártokkal szemben be kell vezetni a listás szavazatok alacsony számán alapuló pénz visszafizetési kötelezettséget, ami az egyéni jelölteknél már megvan.

De az állami kampánytámogatás Fidesz által bevezetett rendszerét meg kell tartani, meg kell erősíteni, mert tett egy keveset a tisztább kampányok érdekében.

Tisztelt Konferencia!

Végül arról szeretnék beszélni, hogy miért hisz az Együtt az arányos választási rendszerben. Miért hiszünk abban, hogy a többségi elv érvényesülésével szemben két és fél évtized után az együttműködés kultúrájának megerősítése érdekében fordulatra van szükség a választási rendszerben és ennek eredményeképpen a politikai rendszerben.

Az elmúlt évtizedek vegyes és egyre többségibb karakterű választási rendszere helyett vegyes és arányos rendszert javaslunk.

Az Együtt megtartani javasolja az egyéni választókerületi rendszert, de a német modell szerint – mozgó parlamenti plafonnal – az országos listára leadott szavazatok arányában javasoljuk kiosztani a mandátumokat.

Minden kompenzációs rendszert megszüntetnénk, és a 222 fős, egykamarás parlamentben működtetnénk az új köztársaságban a képviseleti demokráciát.

Mivel hazánk szégyenletesen rosszul áll a női politikusok területén, így nemi kvótával javasoljuk közelíteni a 40-60 százalékos megoszláshoz, ahol nem lenne elegendő csak a lista végét feltölteni nőkkel, hanem zipzár elv szerint kellene ennek eleget tenni.

Modern polgári demokráciában aktívan és intézményesen kell tenni a női nem közvetlen, pártokon átívelő képviseletéért, a förtelmes és sokszor sértő macsó-tempót a magyar politikából ki kell irtani, és ehhez határozott lépések kellenek – ilyeneket javasol most az Együtt.

Az Együtt ma bemutatott választási rendszer javaslata a tisztesség helyreállításán és az arányosság bevezetésén túl nyitott is. Nyitott, mert az elmúlt évtizedek választási jogfejlődését használva modern eszközöket javasol a sokrétű állampolgári politikai preferenciák árnyalt leképezésére a választási rendszeren belül.

A két forduló megszüntetése ezért is volt hiba, hiszen segítette a másodlagos preferenciák érvényesülését. Most azt javasoljuk, hogy az alternatív szavazat megoldásával lehetőség legyen az egyéni jelöltek részleges vagy teljes, önkéntes rangsorolására.

És úgy legyen valakiből egyéni képviselő, hogy 50 százaléknyi leadott szavazat híján a többi választói preferenciát is beszámítsa a rendszer. Az Együtt javaslata szerinti alternatív szavazat valójában két forduló egy fordulóban.

A nyitottság intézményesítésének másik formája pedig javaslatunk szerint a nyitott lista, ahol a választók nem csak listát választhatnak, de egy listán belül „át is számozhatják” a jelölteket. Ezzel a felnőttnek tekintett választó (szlovák mintára) benyúlhat a pártpolitikai alkuk mögé, és néhány személyt biztosan bejuttathat a népképviseleti intézménybe. Arányos, nyitott és tisztességes választási rendszert javasol az Együtt.

Nem vitatjuk, hogy a stabilitás megteremtése érdekében hozták létre a rendszerváltás alapító atyái a többségi karakterű vegyes rendszert, amely a kétharmados szabályok tömegével egészült ki.

Mi ezzel szakítanánk. Mert az elmúlt két és fél évtized valójában megmutatta, hogy mint minden rendszernek, így ennek is voltak árnyoldalai, amelyek sajnos az évtizedek alatt egyre csak súlyosabbá váltak.

Stabilitás végül nem lett, lett helyette többségi elnyomás és fideszes alkotmányos puccs, egypárti Alaptörvénnyel.

A kétharmados béklyó sem kőbe vésett alapintézményeket teremtett, hanem így meg úgy megkerült szabályokat, személyi függést az intézményi tekintélyek személytelen megerősítése helyett, és elfogult kinevezési bebetonozást a mindenkori végrehajtó hatalom korlátozása érdekében. Ez így már 2000 után sem volt jól, és immár végképp nincs jól.

Személyes meggyőződésem, hogy az Orbán-rezsim bukni fog, és bukása önmagától elsöpri az Orbán-rezsim alkotmányos rendszerét is.

Utána új kezdet következik, amelynek nem kell folytatnia az orbáni, elnyomó és illiberális hagyományt. Nem az Alaptörvény módosításához kell majd gyűjteni a szavazatokat, hanem egy új rendszerhez, többpárti megállapodással.

Az új kezdetből kinövő új köztársaságban minimális mennyiségű, csak a tényleges alapokra szorítkozó kétharmados törvény kell, és már magát a választási rendszert is csak egyszerű többséggel kell meghozni. Az elmúlt évtizedek történelmi tapasztalatából okulva azt gondolom, hogy ha már a kétharmados szabályok teremtette alkukényszer nem hozott stabilitást és nem teremtett elő, plurális köztársaságot, akkor egy arányos képviseleten alapuló, a végrehajtó hatalmat kétharmados béklyókkal nem sújtó rendszer kell.

A többség elnyomása helyett itt a kockázat a széttöredezettség és a kormányzóképtelenséget hozó alkuk tömege, de mivel hazánk a másik modellben válságba jutott, így 25 év után az Együtt szerint kísérletet kell tenni más kényszerek és más együttműködések érvényesítésére.

Tisztelt Konferencia!

Mindez csak akkor lehetséges, ha a politikai verseny szereplői egymást partnernek tekintik. Én, személyesen, szeretném már legitimnek tudni a magyar jobboldali és polgári hagyomány politikai képviseletét is, és ennek részeként a Fideszt is, ha nem törne folyton a létemre, a létünkre és az elpusztítására minden ellenzékinek.

Mert az Orbán-rezsim – és nem a magyar polgári jobboldal – legnagyobb bűne, hogy ellenfeleit sem morálisan, sem politikailag nem tekinti szükséges részének egy demokráciának.

Tudom, egészen pontosan tudom, hogy vannak jobboldaliak, fideszesek és főként fideszes választók, akik erről másként gondolkodnak. Akik hajlandóak lennének végre kilépni a hideg polgárháború országrontó harcából.

Ehhez először nem megbocsátás, nem kibékülés, nem megalkuvás kell, hanem a másik, a hatalom ellenzékének elismerése, és a fokról fokra haladó eltipró elnyomás megszüntetése.

Saját, akár személyes politikai hibáimból, kudarcaimból nekem magamnak is volt okom tanulni az elmúlt másfél évtizedben.

Tudom, hogy a hideg polgárháború végét azzal is lehet segíteni, ha nyitott marad az ember a partnerségre, és nem kiált mindig kiátkozásokat egymás után.

A kiátkozások visszafogott megválogatása fontos volna az ellenzéki politikusok és szimpatizánsok részéről is. Mert évtizedekig fogunk még együtt élni ebben az országban.

A győzelem a politikában nem az, hogy csak az egyik fél marad. Az Együtt csak azokat nem tekinti legitim partnernek, akik a mai ellenzék megsemmisítésére törnek hatalommal, erőszakkal és mással. Mert mi nem ilyenek vagyunk, nem így viselkednénk.

Ha nem teszünk az együttműködés kultúrájának intézményes megerősítéséért, akkor nem csak új köztársaság, erős középosztály és európai Magyarország nem lesz, de magyar jobb és baloldal, liberális és konzervatív, radikális vagy középutas jövő sem.

Ma bemutatott javaslataink nem csak a józan középúton járnak, de ajánlatot jelentenek a hideg polgárháború felszámolására is. Az ajánlat címzettje nem az Orbán-rezsim, hanem az Orbán utáni magyar jobboldal és kereszténydemokrácia.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

komment
süti beállítások módosítása