Orbán Viktor tévedése a család ügyében

2016. május 02. 12:05 - Szigetvári Viktor blogja

Orbán Viktor a hétvégén a családról és a házasság kérdéséről nyilatkozott egy külföldi lapnak. Konzervatív álláspontját megismételve lehetetlennek nyilvánította, hogy családnak nevezzenek bármit, ami nem egy féri és egy nő államilag szentesített családi kapcsolata. 

Nyilatkozata nem azért problémás, mert nem értek vele egyet.

Szerintem a családi viszonyok átalakultak. Szegény és középosztályi gyerekek nőnek fel akár két-három apa-szerepben feltűnő férfit megismerve kamaszkorukig, mert sok-sok mozaikcsalád van. Közben sok, gyermekét egyedül nevelő anya küzd olyan nehézségekkel, amelyek a mai magyar munkaerőpiacon nagyon embert próbálóak. Ezzel egy időben monogám melegpároktól tagadja a meg a magyar állam házasságuk elismerését és az örökbefogadás jogának biztosítását. 

Orbán Viktor szerintem téved, de személyes értékrendi meggyőződését tudomásul veszem. Még csak korszerűtlennek sem tartom, mert világszerte sokan élnek más, hozzá hasonló erkölcsi meggyőződés szerint. Én inkább abban hiszek, hogy mind a szociális ellátórendszernek, mind a jóléti államnak, mind pedig a formális, polgárjogi kereteknek igazodniuk kell korunk megváltozott világához. Sokan vagyunk, más erkölcsi elveket vallunk magunkéinak, és életvitelünket, családképünket érintően szerintem nem a mindenkori kormánynak kell rendet raknia közöttünk.

Család az is, ha egy anya vagy apa egyedül neveli a gyermeket, akkor is, ha tragédia, akkor is, ha fájdalmas válás áll a helyzet kialakulása mögött. De akkor is, ha egy nő úgy döntött, hogy egyedül vállal gyermeket. Család egy egymást szerető melegpár, és család egy gyermektelen házasság is, függetlenül attól, hogy biológiai okból vagy személyes döntés eredményeképp maradtak gyermek nélkül. 

Az Együtt elnökeként egy olyan Magyarországban hiszek, amely biztosítja a modern családkép megélésének személyes lehetőségét minden együttélési forma számára, akik magukra családként gondolnak. Nem hiszek abban, hogy az állam feladata ennél szigorúbb erkölcsi meggyőződés vagy viselkedés kikényszerítése azon állampolgárok életét érintően is, akik erről másként gondolkodnak. A magánéletünkben nincs helye ilyen formában az állam morális meggyőződésének a családi életet érintően, mert sértő, ha egy kormánytöbbség másodrangúvá minősít olyanokat, akik maguk ugyanúgy jó szándékkal és tisztességgel nevelnek gyermeket, mint mások. Személyes megfigyeléseim szerint nem csak monogám, heteroszexuális, évtizedes kapcsolatok tudnak jók lenni a gyermekek számára. Ahogyan nem gondolom, hogy ne lennének komoly nehézségek emilyen és amolyan élettársi kapcsolatokban, vagy más viszonyokban. De ezekben nem az államnak kell rendet raknia. A melegházasság területén pedig a folyamatos, lépésről lépésre haladó jogkiterjesztésnek el kell jutnia oda, hogy a házasságukat az állam egyenlőként elismeri, és biztosítja számukra az örökbefogadás jogát is.

Mindez eddig csak értékrendi kérdés. Orbán konzervativizmusa más, mint amiben én hiszek. Neki is, nekem is jogunk van ehhez. Szerintem az államnak nem dolga ilyen jellegű morális kérdések eldöntése. 

Ugyanakkor súlyos baj, hogy a magyar miniszterelnök úgy beszél, mintha csak egyetlen igaz, elfogadható álláspont volna. Orbán Viktor kizárólagos tényként nyilatkoztatja ki személyes erkölcsi meggyőződését, és még csak létezőként sem fogad el más álláspontot. Ez legalább annyira súlyos baj, mint az, hogy személyes értékrendjét kikényszeríti egy alkotmányon keresztül. És bár erre nem kért felhatalmazást a választóktól, de legalább hivatkozhat arra, hogy őt a nép választotta.

A modern világ sokféle értékrendjére, legitim morális vitáira nincs füle Orbán Viktornak. És nyilatkozatával nem csak a meleg párokat nézi le, nem csak a mozaikcsaládokat és gyermekeiket tekinti másodrendűeknek, de azokat az állampolgárokat is, akik más istenben hisznek, mint ő, vagy akik nem hisznek isten létében, és ezért vagy ettől függetlenül más családképet tekintenek helyesnek. 

A polgárosodó Magyarországhoz akkor fogunk visszatérni, ha végre a magyar politikai elit minden tagja el fogja fogadni, hogy lehetségesek értékrendi viták, és ezek feltétele, hogy a másikat elfogadjuk létezőnek, családosnak, melegnek vagy heteronak, vagy éppen pont magyarnak. De erre Orbán nem képes, és nem is lesz más soha. 

http://index.hu/belfold/2016/05/01/orban_csak_mosolyogni_tud_azon_hogy_sokan_autokratanak_tartjak/

komment
süti beállítások módosítása