Lehet más a menekültpolitika is

2016. július 28. 09:29 - Szigetvári Viktor blogja

És ismét az LMP-ről és a népszavazásról.

Továbbra sem a baloldali fundamentalista árulókeresésbe szeretnék beszállni, mert az értelmetlen és káros. De az elmúlt napok után még mindig van tisztázni való az LMP népszavazási álláspontja kapcsán.

Szél Bernadett és pártja azt állítja, hogy a menekültügy mindig is nemzeti hatáskör volt, és annak is kell maradnia, mert úgy lehet jó válaszokat adni a menekültválságra.

Szerintem tévednek.

lmp.png

(fotó: MTI)

Amióta Magyarország tagja az Európai Uniónak és különösen a schengeni övezetnek, lehetetlenség a határrendészeti kérdésekre nemzeti hatáskörben gondolni kizárólagosan. A menekültügyi ügyintézés ugyan nyilván minden országnak a saját feladata, de ezeket a Genfi Konvención túl európai uniós jogszabályok rendezik. Ráadásul a - sajnos igazából soha be nem tartott és erős felülvizsgálatra szoruló - dublini egyezmény is közösségi kereteket, a nemzetállamok felett álló megoldásokat alakított ki. A baj az volt, hogy nem tartották be őket, mert rosszak voltak az érdekeltségek.

Értelmetlen volna úgy kezelni a válságot, hogy minden uniós ország maga alakít ki szabályokat, maga sérti meg a normákat, maga figyeli a másikat, hogy mit és hogyan csinál, hogyan szorít át problémákat a saját határairól a másik ország határaira. Ebből csak szenvedés, embertelenség, félelem, biztonytalanná tett többségi társadalmak és káosz jöhet ki. Ezért téved az LMP, amikor nemzeti hatáskörben kívánja tartani a menekültügy kérdését. Csak menekülnénk a probléma elől, nem megoldást keresnénk.

Az természetesen továbbra is nemzeti hatáskör marad, hogy minden egyes ország, így Magyarország is nyilatkozhat a saját anyagi avagy társadalmi teherbíró képességéről. Messze alatta van ennek ma Magyarország. Szégyen, hogy nem fogadtunk be már tízezernyi menekültet tisztességes táborokba.

Biztonságot és emberséget csak úgy lehet teremteni, ha nem lépjük át egy integrációban még tapasztalatlan társadalom korlátait, de igyekszünk azokat tágítani.

Magyarország jobb ország lesz, ha nyitottan áll a menekültválság megoldásához, és részt vesz a szolidaritás alapú kvótában. Igaza volt Szent Istvánnak, a sokszínűség érték, ha tiszteljük egymás kultúráját. Közben a saját korlátainkat tisztelve, a kiutasítandókat kiutasítva, de emberséggel kell bánni azokkal, akik különböző okok miatt ide jönnek.

A nemzeti hatáskörre való hivatkozás csak kibújás az LMP részéről, mert valójában megijedtek a többségi társadalom jogos félelmeitől és a Fidesz által felkorbácsolt indulataitól. Álláspontjuk szemben áll az Európai Zöld Párt emberséges és biztonságteremtő, közösségi kereteket kereső menekültpolitikájával.

Az Együtt szerint - szemben az LMP-vel - lehet más a menekültpolitika is. Nem megijedni kell a felkorbácsolt indulatoktól, nem kitérni kell az egyenes, józan beszéd elől a nemzeti hatáskör értelmetlen álcája mögé bújva, hanem emberséges és biztonságteremtő megoldást kell ajánlani. Ez pedig épp az LMP által javasoltak teljes ellentéte: nemzetközi határőrizet, közös és európai menekültpolitika, egységes szabályrendszer szerinti menekült-minősítés, uniós fenntartású és emberséges tranzitzónák megfelelő kapacitással, szolidaritási kvóták a menedékkérők elosztására, valamint kemény, jogszerű és egységes kiutasítási politika - amelyet be is tartanak a tagállamok.

A nemzetállamokat senki sem akarja megszüntetni, szükség is van rájuk, Európa identitása nincs meg nélkülük. De a menekültválságot nem úgy kell kezelni, ahogyan az LMP javasolja.

komment
süti beállítások módosítása