A solymári választás tanulságai − a Fidesz legyőzhető

2017. december 11. 07:19 - Szigetvári Viktor blogja

Vasárnap időközi választást rendeztek egy solymári egyéni önkormányzati választókerületben. A Fidesz nyert ugyan, de szemben a 2014-es előnyével, most alig 50 szavazattal sikerült nekik ez. 2014 őszén az első két helyezett 215 és 96 szavazatot kapott, most 225 és 168 lett az eredmény. Büszke vagyok rá, hogy más ellenzéki pártok mellett az Együtt is Kárpáti Zsuzsannát támogatta. Gratulálok neki a tisztes helytálláshoz!

A tanulságok szerintem a következők:

1. Solymár a budapesti agglomeráció egyik hagyományosan legjobboldalibb települése. Itt akkor is jobboldali többség van, amikor az ország többi részén már baloldali, liberális és zöld. Ha Solymáron vékonyan nyer a Fidesz, akkor kiegyensúlyozottabb országrészeken simán veszít.

2. Mint minden érdemi időközi választási küzdelemben 2014 óta, így itt is kiderült: az ellenzék erősebb annál, amit a véleménykutatások mutatnak.

3. Ha egy ellenzéki jelölt van, akinek alacsony az elutasítottsága és elfogadható a közösség számára, képes sokpárti szavazótábort egyesíteni. A mostani jelölt választási jogilag nem közös jelölt volt, hanem őt függetlenként támogatta sok párt. A korábbiaknál jóval több szavazatot is szerzett így. A választók logók és logócsoportok nélkül is megtaníthatóak az esélyes jelöltre való szavazásra.

4. A Fidesz tábora nem változott érdemben. Szemben azon közvéleménykutatási adatokkal, amelyek szerint a Fidesz ma 2014-hez képest is jobban áll, a valóság az, hogy maximum csak ugyanúgy áll. Szavazási hajlandóságuk magas, de nem lettek többen. Sőt, inkább kevesebben.

5. 2018-ban sem lesz túl nagy a szavazólap, Solymáron sem volt. A kamupártok nem fogják szétforgácsolni a szavazatokat, mert nem tudnak elindulni. Egyszerű lesz a szavazólap, ami segíti a jó választói döntést tavasszal is, ahogyan most, Solymáron is.

6. Az ellenzék számára kulcskérdés, hogy mindenütt egy-egy jelölt induljon a Fidesszel szemben a zöld, baloldali és liberális pártok részéről. A Jobbik pedig igazodjon egy adott terep társadalmi adottságaihoz 2018 tavaszán.

7. Az ellenzék számára a mobilizáció, a részvétel növelése a győzelem kulcsa. Ha 50% körül marad az országos részvétel 2018 tavaszán, akkor nyer a Fidesz, ha 60% felett, akkor jó eséllyel nem tud megalakulni a negyedik Orbán-kormány.

8. Ha Solymáron ilyen az eredmény, akkor becsléseim szerint szoros volna a küzdelem a Solymár mellett Budakeszi és Budaörs városokat is magában foglaló Pest megyei 2. számú egyéni választókerületben. Hiszen a választókerületen belül is vannak olyan települések, amelyek nagyobbak és politikailag kiegyensúlyozottabbak Solymárnál, sőt, akár liberálisabbak, baloldalibbak.

9. Ha Solymáron ez a helyzet, akkor ha egy-egy jelölt indul 2018 tavaszán, akkor Budapest 4 egyéni választókerület kivételével akár nyerhető is lesz. Egyes budai részek és a 17. kerületi és kőbányai egyéni választókerület kivételével ilyen támogatottsági állapot mellett minden más egyéni választókerület megnyerhető az ellenzék számára.

10. A közvéleménykutatók nem hazudnak, de módszertani okokból manapság felülmérik a Fidesz országos, átlagos támogatottságát, és pártpreferencia-adataik nem irányadóak az egy az egy ellen jellegű, személyek közötti választást jelentő helyzetekre. Nagy felelősségük van mindazoknak, akik úgy temetik elemzőként, kutatóként előre az ellenzéket, hogy nem árnyalják a kutatások eredményeit. A valóság teljesen más képet mutat. Biztos vagyok benne, hogy ha készült volna kutatás Solymáron, akkor az a 2014-eshez hasonlatos vereséget jövendölt volna, pedig sokkal szorosabb lett az eredmény. Egy elnyomó rendszerben a véleménykutatások is torzítanak.

komment
süti beállítások módosítása