Miért képviselteti magát az Együtt a mai tüntetésen a Fidesz-székháznál?

2017. december 15. 09:06 - Szigetvári Viktor blogja

A liberális demokrácia miatt, ahol a bűnöst is megilleti a tisztességes eljárás.

Putyin Oroszországában Mihail Hodorkovszkij a rezsim egyik legismertebb áldozata volt. Ugyanakkor dicstelen, törvénytelen és az orosz nemzeti érdekkel ellentétes szerepe volt neki az orosz ipar egy részének magánosításában. Hodorkovszkij egy tisztességtelen, orosz oligarcha, aki közben politikai leszámolás áldozatává vált. Hiszen rajta kívül sok tízezer, Putyinhoz lojális orosz vett részt hasonló privatizációs bűnökben, mégsem állították őket soha bíróság elé. A Putyin-rezsim csak azokkal szemben járt el, akik politikailag kényelmetlenné váltak.

Hodorkovszkij egyszerre bűnös és áldozat – a tisztességes eljárás őt is megillette volna, és a liberális demokrata Együtt mellette is kiállt volna, ha Oroszországban működnénk. Függetlenül attól, mennyire elítéljük a rablóprivatizációt és az oligarchikus gazdálkodást. 

Az Együtt szerint a Jobbik politikája elfogadhatatlan. Antiszemita és rasszista felhangokkal teli, közmunka-politikájában szegény-ellenes, külpolitikájában EU-ellenes és oroszbarát Vona Gábor pártja. Ezért nem kötünk velük választási szövetséget, ezért nem megyünk velük koalícióban kormányra. Nem hiszünk abban, hogy a Jobbik liberális demokráciát teremtene Magyarországon az illiberális elnyomás helyett, ezért nem buzdítjuk politikai közösségünk támogatóit arra, hogy a Jobbik egyéni jelöltjeit támogassák. A Jobbik tovább menetelne ugyanabban a zsákutcában, amelyben a Fidesz vezeti hazánkat. 

jobbik.jpeg

(fotó: 444.hu)

Mégis képviseltetjük magunkat a Fidesz-székháznál ma este, mert a Fidesz egy politikai célú akcióval próbálja ellehetetleníteni egyik politikai vetélytársát.

Az Együttnek meggyőződése, hogy a Jobbik pártfinanszírozási megoldásai elfogadhatatlanok. Mi, az Együttben nem tartunk házi oligarchát, aki olcsón ad nekünk dolgokat. A Jobbik – szemben az Együttel vagy akár a Kétfarkú párttal – nem 40 ezer forintért, hanem 4 ezer forintért vagy akár még kevesebbért vásárolt óriásplakátokat. Minderről ráadásul hallgat Vona Gábor. Nem számol el, inkább sunnyog. 

Nem akarhatja őszintén a Fidesz uralmának megtörését az, aki már ellenzékben is képtelen szakítani a Fidesz által kidolgozott és több mint két évtizede használt pártfinanszírozási megoldásokkal. Vona Gábor pártjának kormányváltó ambíciója azért hiteltelen, mert az Orbán-rezsim lényege a korrupció, ennek pártfinanszírozási formája a plakátbiznisz, és ebben gázol szügyig a Jobbik. 

Az Együtt szerint jogos az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata a szélsőjobboldali pártnál, és a büntetés is jogszerű volna, ha liberális demokráciákban megfelelő eljárás eredményeként születik. De most nem ez történt, hiszen ugyanebben az ügyben a fideszes ÁSZ a Fidesz szemében a gerendát sem hajlandó észrevenni. Éppen ezért tettem feljelentést a hatóságoknál (ismét) a Fidesz tiltott pártfinanszírozási megoldásai miatt. Ha törvényt sértett a Jobbik (és szerintünk igen), akkor törvényt sértett a Fidesz is. 

Ha csak a Jobbik lesz elítélve, akkor bár bűnösök, de közben áldozatok is egyszerre. És az Együtt által kívánt liberális demokrata Magyarországon még a bűnösöket is megilleti a tisztességes, diszkrimináció mentes eljárás. A Jobbik ellen nem a törvénysértés miatt jár el most a fideszes államhatalom, hanem a politikai ellenérdek miatt. Tiltakozásunk is ennek szól.

A 2018-as választások előtt a Fidesz most maradék szabadságunk megtörésére készül. Korlátozza a sajtót, ellopja a vidéki nyilvánosságot, fenyegeti a politikai ellenfeleket, felszámolja a mindeddig ellenálló bírói szabadságot, megtör politikai ellenfeleket. Ez ellen mindig tüntetni fogunk. És közben kiállunk hazánk korrupt világának megtisztítása mellett is, ahogyan eddig is tettük, kemény konfliktusokat is vállalva.

komment
süti beállítások módosítása