Szabadság és igazságosság

2018. január 15. 15:54 - Szigetvári Viktor blogja

Miniszterelnök-jelölti beszéd az Együtt küldöttgyűlésén

2018. január 13.

 

Tisztelt Küldöttgyűlés, Tisztelt Újságíró Kollégák, akik megjelentek!

Köszönöm szépen a bizalmat!

Rögtön bele is vágnék rövid beszédembe, amely alapvetően arról szól, hogy szerintem és az Együtt szerint mi 2018 tavaszának a tétje. Mi az, amiről dönthetnek a magyar választópolgárok, mert szerintünk mi vagyunk az egyetlen olyan párt, amelyik Magyarországon felnőttnek tekinti a választópolgárokat. Mi nem arról fogunk ebben a kampányban beszélni, ami esetleg tetszetős és népszerűsködő, hanem arról, amit a hazánkkal tenni kell. Mi vagyunk az egyetlen párt, amely nem fogja folytatni az évtizedek néphülyítését, nem fogunk betarthatatlan ígéreteket mondani, és mi vagyunk az egyetlen párt, amely 2018 tétjéről is felnőttként beszél.

2018 tétje az Együtt szerint – és személyesen szerintem is – az, hogy megtörjük-e az Orbán-rezsimet. Az elmúlt hetek kedvet szegő összes ellenzéki álegyeztetése és egyeztetése ellenére én személyesen is nagyon hiszek abban, hogy az Orbán-rezsimet meg lehet törni, meg lehet gyengíteni 2018 tavaszán. Lehet, hogy ebből az lesz, hogy abszolút többsége lesz egy baloldali, zöld és liberális mozgalmakból álló koalíciós kormánynak, lehet, hogy ebből az jönni ki, hogy a Fidesznek nem lesz abszolút többsége, de szerintem ez elérhető.

Mi nem az a párt vagyunk, amely furfangos módokon a kétharmad immáron harmadik alkalommal való legyártásán dolgozik. És a mai összes döntésünk arra vonatkozott, hogy az Együtt egyszerre fog a megújulás és az együttműködés érdekében politizálni, mert szerintem ez a kulcsa 2018 tavaszának.

Tisztelt Küldöttgyűlés!

Én annyit szeretnék ebben mondani, hogy mi ennek rendeljük alá összes politikánkat. Meggyőződésem, hogy a két szavazat ebben a magyar választási rendszerben remek lehetőség arra, hogy minden jó dolgot eldöntsenek a választók. Az egyéni jelölti szavazat, adják bármely, de együttműködő jelöltre, az egy népszavazás Orbán Viktorról. Én arra biztatok mindenkit, hogy olyan pártok jelöltjeire és közöttük az Együtt jelöltjeire is szavazzanak, akik együttműködnek, és leváltják az Orbán-rezsimet, de listán meg döntsenek a jövőről.

A listás választási rendszer mindig arra jó, hogy sokféle alternatíva között kell választani, és én azért vállaltam el az Együtt miniszterelnök-jelöltségét, mert van egy szélsőjobboldali párt, amelynek én még a közelségét se bírom, és van sok baloldali párt, de nincs egyetlenegy liberális demokrata párt sem Magyarországon, csak az Együtt. Csak nekünk fontos a szabadság és egyszerre, vele együtt az igazságosság. Aki az Együttre szavaz, az nem elvesztegeti a szavazatát, hanem bejuttat a Magyar Országgyűlésbe egy olyan pártot, amely a szabadság, a szabad gondolat, az önkormányzatok szabadsága, az oktatás szabadsága, a világnézeti semlegesség, a különböző szexuális kisebbségek szabad életlehetősége, a magyar cigányság felemelkedésének záloga mellett teszi le a voksát. És közben mi vagyunk azok, akik igazságos politikát is szeretnénk. Ezért vállaltam el a miniszterelnök-jelöltséget, mert ezt tudom én megjeleníteni a lista második helyéről.

Amikor azt mondtam, hogy felnőttnek tekintjük a választókat, amikor a 2018-as döntés tétjéről beszélek, akkor már előbb is használtam egy fogalmat, és most is el fogom mondani. Én azt látom, hogy ma Magyarországon az összes ellenzéki párt, amelyik már miniszterelnök-jelöltet állított, úgy beszél a választóknak, őket hülyének nézve, mintha egypárti, vagy maximum a velük közös listán futó pártokkal hoznának létre kormányt. Mindenki tudja, nem kell ahhoz napi újságolvasónak lenni, hogy tudjuk: ezt a Fideszt csak egy koalíciós kormány tudja megtörni, mert a Fidesz rezsimjének, ennek az elnyomó, szabadságkorlátozó, illiberális hatalomnak a szétverése nem április 8-án ér véget, hanem akkor kezdődik az igazi harc.

Mert Orbán Viktor nem fogja könnyen adni magát, és ha meggyengítjük őt, nem tud többségi kormányt alakítani, netán többsége van a liberális, baloldali és zöld pártoknak, akkor nem egy párt fog másnap kormányt alakítani. Aki ma azt mondja, hogy nem működik senkivel együtt, nem lép vissza a másik javára egyéni választókerületekben, csak a saját listájára kell szavazni – és van ilyen, legalább két baloldali párt és szélsőjobboldal is ezt mondja, hogy csak őrájuk kell szavazni –, ezzel azt hazudják, hogy nekik 50 százaléknál több parlamenti mandátumuk lesz. Ami ugye nem lesz soha.

Én azt mondom, az Együtt azt mondja, egy rendszerváltó koalíciós kormányt kell 2018 tavaszán létrehozni. Egy rendszerváltó koalíciós kormányból viszont nem hiányozhat a szabad Magyarország gondolatának leghitelesebb képviselője, az Együtt, mert mi mondjuk azt, hogy szabadság és igazságosság egyszerre kell az Országgyűlésbe.

Ebben a koalíciós kormányban büszkén vennénk részt. Ha nem az Együtt kapja a pártok közül a legtöbb szavazatot, én alárendelem magam miniszterelnök-jelöltként annak az akaratának, aki a legtöbbet kapja, csak állapodjunk meg egy kőkemény fordulatot hozó rendszerváltó programban, amely szabadabb és igazságosabb Magyarországot teremt. Ez a választó felnőttnek nézése, ez a mellébeszélés nélküli politika. Hogy nem azt mondjuk, hogy egyedül megyünk, mindenkivel szemben állítunk jelölteket, csak a mi listánk, és majd többségünk lesz; mert ezzel hülyének néznénk a választókat. Az Együtt nem ez a párt.

Ennek a döntésnek a részeként, két hét múlva az Együtt természetesen hozzáteszi a választási programján túl azokat az árnyékminisztereket, miniszterjelölteket is, akik szerintem meg tudják változtatni a maguk területét. Ott is sok nő lesz, így fogom bejelenteni a kollégáimmal előkészítve.

Azt tudom mondani, hogy az Együtt nem egy teljes árnyékkormányt alakít; azt hiszem, egy magunkfajta pártnak nem szabad nagyképűnek lenni, nem szabad túlvállalnia magát. De be fogunk jutni az Országgyűlésbe, és tudunk olyan tehetséges férfiakat és nőket mondani, akik a maguk szakterületét bármely más ellenzékinél jobban, komoly teljesítménnyel, szaktudással, hitelességgel, becsülettel a hátuk mögött fogják képviselni, és mi ezt visszük be a rendszerváltó Magyarország koalíciós kormányába.

Én azért vállaltam a miniszterelnök-jelöltséget, hogy őket besegítsem ebbe a kormányba, és emellett megmondjuk az első 200 napnak azt a programját, amely három dolgot teljesít be: rendszerváltást hoz, megteremti a szabadságot újra, a félelmet elűzi és harmadsorban igazságos Magyarországot teremt egy erősebb jóléti állammal, egy erősebb versennyel és erősebb piacgazdasággal.

Árnyék miniszterjelöltek, de nem egy teljes kormány, emellett 200 napos program az első időszakra, hogy mi tudjuk, mit kell tenni, az Együtt tudja, hogy mit kell tenni ezzel az országgal Orbán hatalmának megtörésével, és tudjuk, hogy erre nekünk van a legjobb tervünk. Erről fog szólni két hét múlva egy rendezvényünk.

Amikor elvállaltam ezt a pozíciót, és magamnak úgy fogalmaztam, hogy Juhász Péter barátom húzni fogja ezt a listát, én pedig tolni, akkor arra a munkamegosztásra is gondolok, amely a lista elején lévő három politikus között kialakult. Péter az, aki már ellenzékből leszedte Rogán Antalt. Gyáván keresett a Fidesz más politikusokat, hogy kit indítson ellene, és közben Péter az, aki ugyanezzel az állhatatossággal fogja leszedni Orbánt. Ma egyetlenegy olyan ellenzéki politikust látok, aki együttműködést akar, megújulást akar és közben kérlelhetetlenül el fogja követni mindazt, ami Orbán Viktor leszedéséhez hozzájárul. Azt gondolom, hogy ez a legfontosabb, mert a rogáni, intézményesített, kormányra került korrupciót szétveri, harcol ellene; megteszi ezt Orbán Viktorral is. És itt van Hajdu Nóra, pártunk alelnöke listánk harmadik helyén, aki nagyon fontos női egyenlőségi ügyekben jelent meg: szólásszabadság, női szabadságjogokban, akár a béregyenlőségben, akár a megalázó, nőket kiárusító honlapok elleni küzdelemben. És az Együtt listáján igenis van harminc nő az első hatvanban. Más párt nincs ilyen. Egy olyan erős és tisztességes, nem nőpolitikát, hanem nekünk, férfiaknak és nőknek és minden más identitást élő embernek az életét megkönnyítő szabad Magyarországot teremtünk, amely nemcsak a szabadságjogokról fog szólni, hanem Nóra programjában, az Együtt programjában ugyanúgy ott van a női béregyenlőség kérdése, a női szegénység, az egyedül maradó nők, a gyereküket egyedül nevelő, sajnos többségében nőknek a megsegítése. De benne vannak akár az özvegyek, akik életkoruknál fogva inkább döntően nők, akiknek az életét speciális eszközökkel, speciális nyugdíjtámogatással kell megsegíteni. Küzdelem, bátor harc a Fidesszel szemben, talán ez Péter legfontosabb dolga; Nóra részéről a nők egyenjogúságának egy határozott képviselete az Együtt színeiben; én pedig egy szabad és igazságos Magyarországról fogok beszélni.

Azt kell hogy mondjam Önöknek, hogy én általában kerülöm a magánéletemről és a személyes dolgaimról való beszédet, de amikor ezt a személyes döntést meghoztam, akkor abban két dolog billentett át abba, hogy a lista második helyéről, mégis miniszterelnök-jelöltként kell dolgoznom ebben a közösségben egy szabadabb és igazságos Magyarország megteremtéséért. Először mondom a személyes okot. Én valamivel több mint egy éve házasodtam, feleségemmel most gyereket várunk, és júniusban fog reményeim szerint megszületni első közös gyerekünk.

És bár – szemben Péterrel, aki csodálatosan mutat gyönyörű gyermekével és feleségével az egyik bulvármagazin címlapján – én nem fogok ott szerepelni, de én egy szabad Magyarországot szeretnék a fiamnak hagyni. A feleségemmel azt beszéltük meg, hogy szabad és igazságos Magyarországot szeretnénk teremteni, és ő ezért támogat a politikai hivatásomban. Mert csak mi leszünk a következő parlamentben az az erő, ami ezt bátor, kemény küzdelemmel a jövőért meg fogja tenni, és ebben azt gondolom, hogyha ezt én nem teszem meg, akkor sem a szélsőjobboldali párt miniszterelnök-jelöltje, sem az összes többi baloldali, önzőn politizáló pártnak a miniszterelnök-jelöltje nem tud olyan világot teremteni, amelyben az én fiam szabadabb Magyarországon, igazságosabb Magyarországon fog élni.

Amikor elfogadtam ezt a munkát, ezt a feladatot, akkor még az is átment a fejemen – és kérem, senki ne tekintse nagyképűségnek –, hogy sok ma a miniszterelnök-jelölt, de kevés a kormányzati tapasztalat a miniszterelnök-jelöltek között. Én büszke vagyok arra, hogy Magyarország legtisztességesebb, a haza érdekét legjobban szem előtt tartó kormányában dolgozhattam Bajnai Gordon miniszterelnök kabinetfőnökeként, államtitkárként. Ma nincs olyan miniszterelnök-jelölt ellenzéki oldalon rajtam kívül, aki látott már kormányülést. Ma nincs olyan miniszterelnök-jelölt, aki látott már közigazgatási államtitkári értekezletet. Ma nincs olyan miniszterelnök-jelölt rajtam kívül, aki látott már egy költségvetési előterjesztés előkészítést. Ma nincs egy olyan miniszterelnök-jelölt rajtam kívül, aki részt vett az Európai Unióval akár fiskális költségvetési ügyekről szóló tárgyaláson, akár politikai együttműködésről szóló tárgyaláson, beleértve akár az Európai Unión túl NATO-s vagy más szövetségeseinket. Kell ez a tapasztalat, én abban hiszek, hogy beleteszem ezt a tapasztalatomat: ezt a tapasztalatomat adom oda a magyar ellenzéki választók széles közösségnek.

Döntsenek az Együttről, ahogy döntenek, de a helyünk ott lesz a következő, rendszerváltó koalíciós kormányban, és én személyesen ezt teszem hozzá. Mert kell a tapasztalat. Közigazgatási, államigazgatási tapasztalat nélkül azt a munkát, amelyik el fog kezdődni egy rendszerváltó kormány megalakulásakor, hogy szétverjük ezt a rezsimet, államosítjuk a vagyonát, elűzzük Polt Pétert hétharmad nélkül, leváltjuk a jegybank elnökét kétharmad nélkül; mert csak így lehet rendszert váltani. Sem Pinochettel, sem más elnyomó uraságokkal nem egyeztetgetünk, hogy akkor van-e kétharmad. Radikális, liberális demokrata rendszerváltás kell, és én ehhez tudásomat, az igazgatási tapasztalatomat is beleteszem miniszterelnök-jelöltként.

Én büszke vagyok arra, hogy Bajnai Gordontól tanulhattam kormányozni. Büszke vagyok arra, hogy költségvetési politikát személyesen és közvetlenül az általam nagyra tartott Oszkó Pétertől tanultam. Költségvetési egyenlőség, a piacgazdaság tisztelete, mellette a hiánycélnak a tartása, az európai uniós, eurós perspektívának a tiszteletben tartása nélkül nincs jövő Magyarországon.

Mi vagyunk az egyetlen párt, amelyik nyíltan beszél arról, hogy fegyelmezet költségvetési gazdálkodás mellett kell növelni hol a nyugdíjat, hol a családi pótlékot, hol egyenlőtlenséget csökkentve felemelni a magyar cigányságot vagy a nem cigány magyar szegényeket. Ebben az ügyben kell tenni.

Végezetül, kérem, engedjenek meg még egy dolgot elmondani. Az Együtt az egyetlen olyan ellenzéki párt, amelynek már van terve a rendszerváltásra, és ahogy az előbb utaltam rá, ez egy radikális út; radikális, de liberális demokrata. Több jogot ad a magyar jobboldalnak, mint amennyit a Fidesz adott nekünk mostanság baloldalinak, liberálisnak és zöld pártinak. Több jogot ad a magyar szegénynek, mint amennyit a Fidesz adott. Több jogot ad a magyar meleg pároknak. Több jogot ad azoknak, akik ma magyar cigányként a teljes nélkülözésben kell hogy éljenek, az állam levonult közülük, nem támogatja céljaikat sem az oktatásban, sem az esélyegyenlőség növelésében. Mi több jogot adnánk a mai fideszes rezsimhez képest azoknak, akik rossz lakhatási körülmények között élnek. Több jogot adnánk azoknak, akik netán idős hozzátartozóik súlyos betegsége kapcsán látják a szenvedést, és elgondolkodnának az aktív vagy passzív eutanázia tisztességesebb és átláthatóbb szabályozása mellett; mert nem rosszat akarnak a rokonuknak, csak át akarják velük beszélni életük utolsó perceinek dolgát. Mi vagyunk az egyetlen párt, amely büszkén vállalja, hogy az orvosi célú marihuánát igenis legalizálni kell ebben az országban, mert ezt teszik tőlünk nyugatra más országok. Mi vagyunk az egyetlen igazi párt, amely beleírja programjába, hogy a fogamzásgátló tabletták ügyében előrébb kell lépni, és akár ingyen felírhatónak vagy minimális térítéssel felírhatónak kell lenniük, mert rengeteg dolgot megold, és csökkenti a nők és férfiak életét akár hosszú időre nehéz sorsba sodró abortuszoknak a számát.

Ezt a programot adjuk és mellette azt, hogy én igenis hiszek benne, hogy ha a választók nem adnak 50 százalékos parlamenti többséget az elnyomó Orbán-rezsimnek, akkor igenis leváltották ezt a rendszert. Ha leváltják ezt a rendszert, akkor feles többséggel is rendet lehet rakni ebben az országban. Én minden parlamenti képviselőt, aki majd bejut az Országgyűlésbe – közöttük az Együttet is – arra fogom kérni, hogy feles többséggel űzzük el Polt Pétert, akár tartoztassuk le lopás miatt Matolcsy Györgyöt. A sorsukról döntsön a bíróság. Azt én politikusként nem fogom prejudikálni. De nem a kétharmadon múlik a rendszerváltás. Hanem azon, hogy egy egyéni választókerületi megállapodásban lesznek-e győztes bátrak, az Együtt sok ilyet küld harcba, és mellette listán megjelenik a szabad és igazságos Magyarország gondolata a parlamentben.

Az Együtt ma, legyek őszinte, ha már ezzel kezdtem, ezzel is zárom, ma csak egy vastag paraszthajszállal van az Országgyűlésbe jutástól. De ezt a paraszthajszálat is le fogjuk kampányolni, nem lesznek elvesztegetett a miránk leadott szavazatok, mert bent leszünk, szabad, igazságos Magyarországért politizálunk.

Én hiszem, hogy a bátraké a jövő. Mi vagyunk az egyetlen párt, amely bátor konfliktust vállalt ellenzékben. Péter sem volt országgyűlési képviselő, én sem voltam országgyűlési képviselő, Hajdu Nóra sem volt országgyűlési képviselő, Baranyi Krisztina sem volt országgyűlési képviselő, Vajda Zoltán sem volt országgyűlési képviselő: sok olyan politikusunk van, aki szemben a nyolc éve vagy harminc éve ott melegedőkkel, egymaga meg tudná forgatni ezt az országot. Ezért fogunk bejutni a parlamentbe.

Köszönöm a bizalmat!

Köszönet a szegedi Migszolnak!

2018. január 15. 11:00 - Szigetvári Viktor blogja

Tegnap, két és fél év után megszűnt a szegedi Migszol. Ők voltak azok, akik a közvetlenül leginkább érintett megyei jogú városban önkéntesként támogatták a menekülteket, menedékkérőket. Munkájuk eredményeként hazánk az emberséges arcát is meg tudta mutatni sokaknak.

A menekültválság eddig legkeményebb hónapjaiban Szeged frontváros volt. Magam is jártam ott, voltam a határ mellett, megnéztem Röszkét, és Szabó Szabolcs politikustársammal és az Együtt egyik szegedi politikusával, Dombi Gáborral jártam a határ túloldalán is. A folyamatos gyűlöletpropaganda, rasszista muszlimellenesség és félelemkeltés közepette a szegedi Migszol példát mutatott. Segítették a megfáradtakat és nélkülözőket. Sok civil, munkás, értelmiségi, fiatal és nyugdíjas tette azt, amit lelkiismerete diktált. Voltak közöttük politika közeliek is, akik háttérbe szorították párthovatartozásuk, és dolgoztak felgyűrt ingujjal a többiekkel. Békéscsabán és Gyulán találkoztam az ottani Migszollal, Szegeden nem tudtam közvetlenül segíteni. De tudom, a migszolosok országszerte azt tették, amit a magyar államnak kellett volna tennie.

Szerencse és utólag is köszönet, hogy Botka László, szocialista polgármester és a szegedi önkormányzat felelősen viselkedett a válsághelyzetben. A központi kormányzat helyett nem tudták megtenni azt, amit csak egy kormány tud tenni, de települési önkormányzatként hozzátették a magukét a civil erőfeszítésekhez.

Tudom, sokan vannak, akik nagyon mást gondolnak a menekültválságról. Még közöttük is vannak tisztességes emberek, jogos félelmekkel. Ezzel együtt az elmúlt évek abban erősítettek meg, hogy biztonságot csak úgy lehet teremteni Magyarországon és Európában, ha a menedékkérőkkel menedékkérőkként, a gazdasági bevándorlókkal gazdasági bevándorlókként bánunk, és közben nem félelmet keltünk, hanem európai együttműködésben védjük nemzeti és uniós határainkat.

A menedékkérőket be kell fogadni, akárcsak időlegesen is, kvótával és nemzetközi elosztással, míg a gazdasági bevándorlókat ki-ki maga dönti el, hogy befogadja-e vagy sem. Ha őket érintően nemleges a döntés, törvényesen ki lehet és ki is kell őket utasítani.

De tudom azt is, sokan vannak olyanok országszerte, akik szerint Orbán Viktor gyáván és embertelenül viselkedik hazánk miniszterelnökeként a menekültügyben. Eltávolít szövetségeseinktől, félelmet kelt ott is, ahol nincs baj, és közben semmit, de semmit sem tesz a valódi bajok tényleges megoldásáért. Tudom, hogy vannak, akik szerint haszontalan a kerítés. Tudom, hogy vannak sokan, akik maguk is ott voltak a Nyugatinál vagy a Keletinél Budapesten, és önként segítettek. Civilek, politikusok egyaránt. Mi, közösen Magyarország szebbik arcát mutattuk meg akkor, amikor beütött a baj.

Az Együtt csak köszönettel tartozik a szegedi Migszolnak, és rajtuk keresztül minden migszolosnak! Két és fél évnyi munkájuk hozzátett egy szabad és igazságos Magyarország megteremtéséhez, amiért mi is dolgozunk.

A székelyudvarhelyi vendégszeretetről

2018. január 08. 10:12 - Szigetvári Viktor blogja

Két nap Székelyudvarhelyen nem nagy idő, de mégis segít abban, hogy újra meggyőződjem a vendégszeretetről, a nyitottságról és a pártpolitika felett mindenkit összekötő közös értékekről. Arról, ami összeköt bennünket, ilyen meg olyan magyarokat.

Baranyi Krisztinával, az Együtt környezetvédelmi szakszóvivőjével mentem ezúttal Erdélybe, mert egy immár magyar állami tulajdonú szemétlerakó szennyezi a várost és a környező völgyek településeinek vízbázisát. Az ott készült videónk megtekinthető Facebook-oldalunkon. Felszólítottuk a magyar kormányt, hogy ne csak szavakban segítsen, hanem számolja fel a szégyent, hogy magyarországi, állami profit keletkezik egy rosszul működtetett szeméttelepből az erdélyiek kárára.

szkdvrhly.jpg

De ezen fontos ügyön túl csak pozitív élmények értek. A panzióban, ahol laktunk nyitott és kedves vendégszeretet fogadott. Kávét és ellátást még akkor is kaptunk, amikor már lejárt a napi bérletünk, és beszélgetőtársaink közéletről, időjárásról, kultúráról első látásra is barátként beszélgettek velünk. Terepjárón fuvarozó civil partnereink nyolcszáz kilométer távolságban is mindenféle udvariassági kör nélkül beszélgettek velünk a hegyek és föld szeretetéről. Még az ő hangjuk is elcsuklott, amikor egy nehezen megközelíthető hegytetőn megláttuk a felhős távolban a Fogarasi-havasok hósipkáit. Pedig ők aztán sokkal többször láthatták, mint mi, e gyönyörű látványt.

szkdvhly2.jpg

Távolban a Fogarasi-havasok

Egy beszélgetőtársunk nevetve mesélte, milyen volt, amikor jobbikos “nácik” érkeztek közéjük, és mintha egy indiánrezervátumba érkeztek volna (néptánc, szőttes, bukolika kizárólag), magyarabbak akartak lenni minden ottani magyarnál. Erre megkérdezték tőlük a fórumon: “Hát, mi itten bújtattunk zsidókat is 1943-ban, mert az volt a helyes. Ti biza mit tennétek, ha ilyen helyzet adódna? Ugye kiadnátok őket... Hát ezért nem hiszünk nektek semmiben.”

(Nem is jutott semmire a Jobbik Erdélyben. Én pedig ezért nem tudok szövetségre lépni velük. Mert oroszbarátabbak a Fidesznél, gazdaságpolitikájuk versenyellenes, társadalompolitikájuk pedig szabadságellenes. Ráadásul nélkülük is meg lehet akadályozni egy új Orbán-kormány megalakulását.)

A kettős állampolgárság megadásával sok határontúli magyar identitását megerősítette Orbán Viktor. Igaz ez a színmagyar területeken és igaz a vegyes házasságokat hozó, partiumi területeken egyaránt. Nem a Fidesznek szól a lojalitásuk, csak hálásak egy fontos döntésért. Ennek ellenére látják és értik az Erdélyt is mérgező fideszes korrupciót, kiröhögik és megvetik a Fidesszel közösen lopó helyi hatalmasságokat és volt polgármestereket, vagy a titkosszolgálati világgal összegyógyult, román oligarchákat megszégyenítő, falopó magyar bűnöző-politikusokat.
Tehát reálisan látják őket is, minket is. Reálisan és nyitottan.

Semmi oka nincs annak, hogy a mai ellenzéki pártok elszakadjanak tőlük, lemondjanak róluk. Legyen bár valaki RMDSZ-es, néppárti vagy pártfüggetlen civil, mindenki nyitott az értelmes, előítélet nélküli magyarországi hangokra. Az Együtt nevében egy év alatt harmadjára jártam erdélyi vagy partiumi területen, és voltunk Szabadkán is, ahová legközelebb még most, januárban látogatok újra, politikai fórumra. Marosvásárhelyi látogatásunk pedig épp előkészületben van február elejére. Nem szavazatokért megyünk, hanem bemutatkozni tisztességgel és kapcsolatot építeni. Mert csak így lesz együttműködő, összetartó társadalmunk.

Ezért nem hiszek a szavazati jogtól való megfosztatásban sem. Mert bár jobban is be lehetett volna vezetni, és van sokkal jobb megoldás a magyar belpolitikai export felszámolására, és határontúli érdekképviselet tisztességes intézményesítésére. De egy olyan régióban, ahol zsidókat, németeket, magyarokat és másokat jogfosztottak az elmúlt évszázadban, ott nem lehet jogfosztással politizálni.

3.jpg

A völgyben Székelyudvarhely

Mi, az Együttben olyan választási kampányra készülünk, ahol egyéni választókerületekben a legjobb egyéni jelöltek javára kölcsönösen visszalépünk, de listán megmutatjuk saját politikánk igazságát. Juhász Péterrel és Hajdu Nórával közösen bevisszük közösségünket a következő parlamentbe, mert kell oda egy párt, amely nem azt mondja, amivel a leghatékonyabban lehet megtéveszteni a választópolgárokat, hanem azt, amit a hazánkkal tenni kell. Van tervünk a rendszerváltásra, a liberális demokrácia megerősítésére és a jóléti fordulatra. E politikánk része, hogy sokat és aktívan járunk határainkon túlra is. Figyelünk, és megértjük azt, ami nekik fontos.

Így megismerünk embereket, képviselünk ügyeket mások helyett is. És bemutatjuk a példánkkal, hogy lehet egymást értékes embernek tekinteni, erre alapozva politizálni a szabadság és az igazságosság pártján, sok száz kilométer távolságból, máshonnan érkezve és máshová tartva.

Gyűlölet-propaganda helyett köztájékoztatást a forint alapú, változó kamatozású hitelekről!

2018. január 02. 12:36 - Szigetvári Viktor blogja

2018 választási év lesz. Az Együtt pedig az a párt, amely választási évben sem nézi hülyének a népet. Olyan kampányt folytatunk, amely a közös jövőnk biztonságáról és gyarapodásáról szól. Ehhez olyan politika kell, amely kiállja a jövő próbáját, és mához 15 év múlva is élhető országot teremt. Ezért nem fogunk 18. havi nyugdíjat ígérni az alacsony nyugdíjak korrekciója helyett, és ezért nem fogunk finanszírozhatatlan alapjövedelmet ígérni a lakhatási- és energiaszegénység jóléti államokhoz méltó megoldása helyett.

De Magyarország egy évtizeddel a gazdasági válság után újabb katasztrófa felé tart, ha most nem figyelünk oda. A forint alapú, változó kamatozású hitelek uralnak mindent, és a Fidesz nem készíti fel a lakosságot arra, milyen kockázatokkal jár valójában az ilyen eladósodás. A jelenlegi alacsony kamatoktól megrészegülve adósodik el, aki csak bír, és 15 év múlva a devizahiteles katasztrófához hasonló bajt kell majd ismét kimenteni közös adófizetői pénzünkből. 

A Magyar Nemzeti Bank 2017 végi stabilitási jelentésének öndicsőítő számai között volt egy fontos és alultudósított adat. Erről tartottam ma sajtótájékoztatót, mert szerintem a politikának és a kampánynak nem csak a pozitív ígéretekről kell szólnia, hanem arról is, hogy hogyan vigyázunk felelősen közös jövőnkre, családjaink biztonságára és piacgazdaságunk jólétet teremtő stabilitására. A jelentés megállapítja, hogy az alacsony inflációs- és kamatkörnyezetben folytatódott a lakossági hitelezés növekedése, és némileg csökkent a lakossági hitelek felára. A lakástakarékpénztárakat nem számítva 51 százalék volt az új lakáshiteleken belül a változó kamatozású konstrukciók aránya, és a teljes lakáshitel-állományon belül ez már összesen 63 százalék volt. 

A közeledő jéghegyre már utal is a jegybanki jelentés: "A változó kamatozású hitelek magas aránya a jelenleg uralkodó, alacsony kamatkörnyezetben egyirányú kamatkockázatot jelent a háztartások számára, különösen annak tükrében, hogy az elérhető adatok alapján a sérülékenyebb háztartások vesznek fel ilyen termékeket." Ennek oka nyilván az, hogy ma a változó kamatozású hitelek havi törlesztőrészlete alacsonyabb a rögzített kamatozású konstrukciókhoz képest. A "valódi biztonságot" jelentő rögzített kamatozású hitelek aránya a 10 éven túli, új hitelek esetében alig 6 százalék.

Miért baj ez? Mennyivel kell majd többet fizetni, ha emelkedik az infláció és utána az alapkamat? Ha egy ma 3,6 százalékos kamatú hitel kamata tíz év múlva 7,4 százalékra emelkedik, tehát kevesebb mint 4 százalékponttal, akkor a havi törlesztőrészlet legalább 40 százalékkal megugrik. Márpedig mindenkinek tudnia kell, hogy hazánkban nem Matolcsy György miatt alacsonyak a kamatok jelenleg és nem miatta alacsony az infláció, hanem a világgazdasági környezet miatt, és mindez egy évtized múlva jószándéktól függetlenül is változni fog, mégpedig emelkedni.

A rögzített kamatozású konstrukciók ma Magyarországon aránytalanul drágábbak a változó kamatozásúaknál. Mindennek csak részben oka a hozamgörbe alakulása, amit arra utal, hogy a hosszabb távú konstrukciók "drágábbak" lesznek. Van egy másik elem is: Magyarországon más európai országokhoz képest aránytalanul magas a banki felárkülönbözet is az ilyen hiteleket érintően. Tehát a bankok maguk is tudatosan terelik a változó kamatozású konstrukciók felé az ügyfeleiket. Pedig a jegybanki jelentés is utal rá: "több országban is tapasztalható, hogy a rögzített kamatozású hitelek átlagosan olcsóbbak, mint a változó kamatozású termékek."

A devizahiteles katasztrófa után újra előjön a nem kielégítő és bonyolult ügyféltájékoztatás problémája is. A nemzeti banki jelentés is utal rá és a józan emberi tapasztalat is az mutatja, hogy a bankok profitérdekből, lustaságból és szabályozói kényszer hiányában újra "egyszerű" és "olcsó" konstrukciókra beszélik rá az ügyfeleiket, aránytalanul drágítják az alternatív lehetőségeket, például a rögzített kamatozású megoldásokat, és vezetik bele az országot az újabb hitelezési katasztrófába.

A közeledő jéghegyet sajnos az Euró-zóna csatlakozás sem fogja önmagában felolvasztani. Mert bár a forint megszüntetése és gazdaságunk teljes mértékben Euróra történő átállítása mérsékli a jövőbeni kockázatokat, de jelenleg még nem ismert hazánk majdani Euró-bevezetésének a feltételrendszere. Ebből pedig az is következik, hogy nem tudjuk, milyen módon kívánja az újonnan csatlakozó euróövezeti tagországok kockázatait kezelni az Európai Központi Bank. Az biztosan kimondható, hogy önmagában az az Euró bevezetése nem fogja megszüntetni a változó kamatozású, forint alapú lakossági hitelek kamatkockázatát.

Mindezek alapján az Együtt azonnali cselekvésre szólítja a Fidesz-kormányt, mert sikerpropaganda és gyűlöletkeltés helyett felelős kormányzásra van szükség, amely a jövő biztonságát is meg akarja teremteni.

  1. Gyűlöletpropaganda helyett lakossági tájékoztatás a változó kamatozású, forint alapú hitelekről! Felszólítjuk a kormányt, hogy a nemzetünk számára évtizedes károkat okozó gyűlöletpropagandára fordított pénzből indítson inkább lakossági szemléletformáló kampányt a fenntartható eladósodás formáiról, növelje a hitelfelvetők tájékozottságát és képezze ki a polgárok érintett részét sokkal jobban a banki döntések meghozatala előtt.
  2. Kemény fellépés a bankok rövidlátóan profitéhes gyakorlatával szemben! Itt az ideje annak, hogy a Fidesz ne csak a szavak szintjén legyen kemény, hanem a világgazdasági válság elmúlása után szabályozza úgy a banki hitelek piacát, ami egyszerre teremt fenntartható és jövőbiztos megoldást. Valójában a magyar hitelfelvevők, a versengő piacgazdaság és a bankok érdeke is az, hogy közösen elkerüljük a devizahiteles-katasztrófához hasonlatos megoldást, amikor újra adófizetői milliárdokból kell majd megoldani egy egyébként előre is látható vészhelyzetet. Sokkal keményebben kell kényszeríteni a bankokat a változó és rögzített kamatozású konstrukciók árazásának tisztességes kialakítására, és még többet kell tenni a banki ügyféltájékoztatás megváltoztatása érdekében.
  3. Gyors Euró-zóna csatlakozást! Bár az euróövezeti csatlakozás önmagában nem tünteti el a változó kamatozású konstrukciók jelentette veszélyt, de mindenképp mérsékli azt. Az Együttnek meggyőződése, hogy magyar nemzeti érdek a mihamarabbi Euró-övezeti csatlakozás. Ez intézményi stabilitást, gazdasági stabilitást, növekvő jóléti esélyt jelent. Továbbá a mai szándékok szerint az illiberalizálódó és lecsúszó, hazánkhoz hasonlatos országokkal szemben keményebb fellépést is lehetővé tesz majd.

Miért képviselteti magát az Együtt a mai tüntetésen a Fidesz-székháznál?

2017. december 15. 09:06 - Szigetvári Viktor blogja

A liberális demokrácia miatt, ahol a bűnöst is megilleti a tisztességes eljárás.

Putyin Oroszországában Mihail Hodorkovszkij a rezsim egyik legismertebb áldozata volt. Ugyanakkor dicstelen, törvénytelen és az orosz nemzeti érdekkel ellentétes szerepe volt neki az orosz ipar egy részének magánosításában. Hodorkovszkij egy tisztességtelen, orosz oligarcha, aki közben politikai leszámolás áldozatává vált. Hiszen rajta kívül sok tízezer, Putyinhoz lojális orosz vett részt hasonló privatizációs bűnökben, mégsem állították őket soha bíróság elé. A Putyin-rezsim csak azokkal szemben járt el, akik politikailag kényelmetlenné váltak.

Hodorkovszkij egyszerre bűnös és áldozat – a tisztességes eljárás őt is megillette volna, és a liberális demokrata Együtt mellette is kiállt volna, ha Oroszországban működnénk. Függetlenül attól, mennyire elítéljük a rablóprivatizációt és az oligarchikus gazdálkodást. 

Az Együtt szerint a Jobbik politikája elfogadhatatlan. Antiszemita és rasszista felhangokkal teli, közmunka-politikájában szegény-ellenes, külpolitikájában EU-ellenes és oroszbarát Vona Gábor pártja. Ezért nem kötünk velük választási szövetséget, ezért nem megyünk velük koalícióban kormányra. Nem hiszünk abban, hogy a Jobbik liberális demokráciát teremtene Magyarországon az illiberális elnyomás helyett, ezért nem buzdítjuk politikai közösségünk támogatóit arra, hogy a Jobbik egyéni jelöltjeit támogassák. A Jobbik tovább menetelne ugyanabban a zsákutcában, amelyben a Fidesz vezeti hazánkat. 

jobbik.jpeg

(fotó: 444.hu)

Mégis képviseltetjük magunkat a Fidesz-székháznál ma este, mert a Fidesz egy politikai célú akcióval próbálja ellehetetleníteni egyik politikai vetélytársát.

Az Együttnek meggyőződése, hogy a Jobbik pártfinanszírozási megoldásai elfogadhatatlanok. Mi, az Együttben nem tartunk házi oligarchát, aki olcsón ad nekünk dolgokat. A Jobbik – szemben az Együttel vagy akár a Kétfarkú párttal – nem 40 ezer forintért, hanem 4 ezer forintért vagy akár még kevesebbért vásárolt óriásplakátokat. Minderről ráadásul hallgat Vona Gábor. Nem számol el, inkább sunnyog. 

Nem akarhatja őszintén a Fidesz uralmának megtörését az, aki már ellenzékben is képtelen szakítani a Fidesz által kidolgozott és több mint két évtizede használt pártfinanszírozási megoldásokkal. Vona Gábor pártjának kormányváltó ambíciója azért hiteltelen, mert az Orbán-rezsim lényege a korrupció, ennek pártfinanszírozási formája a plakátbiznisz, és ebben gázol szügyig a Jobbik. 

Az Együtt szerint jogos az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata a szélsőjobboldali pártnál, és a büntetés is jogszerű volna, ha liberális demokráciákban megfelelő eljárás eredményeként születik. De most nem ez történt, hiszen ugyanebben az ügyben a fideszes ÁSZ a Fidesz szemében a gerendát sem hajlandó észrevenni. Éppen ezért tettem feljelentést a hatóságoknál (ismét) a Fidesz tiltott pártfinanszírozási megoldásai miatt. Ha törvényt sértett a Jobbik (és szerintünk igen), akkor törvényt sértett a Fidesz is. 

Ha csak a Jobbik lesz elítélve, akkor bár bűnösök, de közben áldozatok is egyszerre. És az Együtt által kívánt liberális demokrata Magyarországon még a bűnösöket is megilleti a tisztességes, diszkrimináció mentes eljárás. A Jobbik ellen nem a törvénysértés miatt jár el most a fideszes államhatalom, hanem a politikai ellenérdek miatt. Tiltakozásunk is ennek szól.

A 2018-as választások előtt a Fidesz most maradék szabadságunk megtörésére készül. Korlátozza a sajtót, ellopja a vidéki nyilvánosságot, fenyegeti a politikai ellenfeleket, felszámolja a mindeddig ellenálló bírói szabadságot, megtör politikai ellenfeleket. Ez ellen mindig tüntetni fogunk. És közben kiállunk hazánk korrupt világának megtisztítása mellett is, ahogyan eddig is tettük, kemény konfliktusokat is vállalva.

A solymári választás tanulságai − a Fidesz legyőzhető

2017. december 11. 07:19 - Szigetvári Viktor blogja

Vasárnap időközi választást rendeztek egy solymári egyéni önkormányzati választókerületben. A Fidesz nyert ugyan, de szemben a 2014-es előnyével, most alig 50 szavazattal sikerült nekik ez. 2014 őszén az első két helyezett 215 és 96 szavazatot kapott, most 225 és 168 lett az eredmény. Büszke vagyok rá, hogy más ellenzéki pártok mellett az Együtt is Kárpáti Zsuzsannát támogatta. Gratulálok neki a tisztes helytálláshoz!

A tanulságok szerintem a következők:

1. Solymár a budapesti agglomeráció egyik hagyományosan legjobboldalibb települése. Itt akkor is jobboldali többség van, amikor az ország többi részén már baloldali, liberális és zöld. Ha Solymáron vékonyan nyer a Fidesz, akkor kiegyensúlyozottabb országrészeken simán veszít.

2. Mint minden érdemi időközi választási küzdelemben 2014 óta, így itt is kiderült: az ellenzék erősebb annál, amit a véleménykutatások mutatnak.

3. Ha egy ellenzéki jelölt van, akinek alacsony az elutasítottsága és elfogadható a közösség számára, képes sokpárti szavazótábort egyesíteni. A mostani jelölt választási jogilag nem közös jelölt volt, hanem őt függetlenként támogatta sok párt. A korábbiaknál jóval több szavazatot is szerzett így. A választók logók és logócsoportok nélkül is megtaníthatóak az esélyes jelöltre való szavazásra.

4. A Fidesz tábora nem változott érdemben. Szemben azon közvéleménykutatási adatokkal, amelyek szerint a Fidesz ma 2014-hez képest is jobban áll, a valóság az, hogy maximum csak ugyanúgy áll. Szavazási hajlandóságuk magas, de nem lettek többen. Sőt, inkább kevesebben.

5. 2018-ban sem lesz túl nagy a szavazólap, Solymáron sem volt. A kamupártok nem fogják szétforgácsolni a szavazatokat, mert nem tudnak elindulni. Egyszerű lesz a szavazólap, ami segíti a jó választói döntést tavasszal is, ahogyan most, Solymáron is.

6. Az ellenzék számára kulcskérdés, hogy mindenütt egy-egy jelölt induljon a Fidesszel szemben a zöld, baloldali és liberális pártok részéről. A Jobbik pedig igazodjon egy adott terep társadalmi adottságaihoz 2018 tavaszán.

7. Az ellenzék számára a mobilizáció, a részvétel növelése a győzelem kulcsa. Ha 50% körül marad az országos részvétel 2018 tavaszán, akkor nyer a Fidesz, ha 60% felett, akkor jó eséllyel nem tud megalakulni a negyedik Orbán-kormány.

8. Ha Solymáron ilyen az eredmény, akkor becsléseim szerint szoros volna a küzdelem a Solymár mellett Budakeszi és Budaörs városokat is magában foglaló Pest megyei 2. számú egyéni választókerületben. Hiszen a választókerületen belül is vannak olyan települések, amelyek nagyobbak és politikailag kiegyensúlyozottabbak Solymárnál, sőt, akár liberálisabbak, baloldalibbak.

9. Ha Solymáron ez a helyzet, akkor ha egy-egy jelölt indul 2018 tavaszán, akkor Budapest 4 egyéni választókerület kivételével akár nyerhető is lesz. Egyes budai részek és a 17. kerületi és kőbányai egyéni választókerület kivételével ilyen támogatottsági állapot mellett minden más egyéni választókerület megnyerhető az ellenzék számára.

10. A közvéleménykutatók nem hazudnak, de módszertani okokból manapság felülmérik a Fidesz országos, átlagos támogatottságát, és pártpreferencia-adataik nem irányadóak az egy az egy ellen jellegű, személyek közötti választást jelentő helyzetekre. Nagy felelősségük van mindazoknak, akik úgy temetik elemzőként, kutatóként előre az ellenzéket, hogy nem árnyalják a kutatások eredményeit. A valóság teljesen más képet mutat. Biztos vagyok benne, hogy ha készült volna kutatás Solymáron, akkor az a 2014-eshez hasonlatos vereséget jövendölt volna, pedig sokkal szorosabb lett az eredmény. Egy elnyomó rendszerben a véleménykutatások is torzítanak.

LMP – kormányváltás 2022?

2017. december 05. 12:37 - Szigetvári Viktor blogja

Sokra tartom Gémesi Györgyöt, a veterán, jobboldali politikust, Gödöllő polgármesterét. Jó várost épített egy élet munkájával, és most újra beszállt az országos politikába. Szerintem szükség van a tapasztalt emberekre a Fidesz 2018-as megroppantásához és az új rendszerváltáshoz.

Ezért lettem az elmúlt napokban nagyon szomorú Gémesi György miatt.

Pár napja bejelentette, hogy nem indul egyéni választókerületben Gödöllőn és környékén. Ma bejelentette, hogy bár bejutó helyen van az LMP országos listáján, de mégsem ül be a következő országgyűlésbe. Elmondása szerint nem akar hátradőlni és gombot nyomogatni, és hozzátette: „ebben az országban változásra van szükség, előkészített változtatásra, rendszerváltoztatásra van szükség, annak a feltételeit meg kell teremteni, és azt helyben lehet először fölépíteni.”

Foglaljuk tehát össze!

Bár mindenki tudja, hogy 2018 sorsa azon múlik, hogy minden egyéni választókerületben egy-egy ellenzéki jelölt szálljon szembe a Fidesszel, mert akkor most, jövő tavasszal megtörhető a Fidesz hatalma. De a saját választókerületét gond nélkül, éppen a kemény munkája miatt megnyerni képes Gémesi György nem is indul el ott. A parlamenti mandátumát sem veszi át, átadja azt valakinek (tényleg, kinek?), mert további helyi építkezésben látja a rendszerváltás esélyét. Mivel Gödöllőn marad, így nyilvánvaló, hogy az előkészítés 2022-re vonatkozik, mert akkor látja ezt reálisnak.

Pedig ez a Fidesz 2022-re minden levegőt elszív mindenkitől, aki nem hozzájuk tartozik. Minden plakát, minden újság, minden rádió, minden cég, minden bíróság végleg az övék lesz. Nem tud várni Magyarország 2022-ig.

gemesi_gy_portre.jpg

(fotó: godollo.hu)

Az Együtt politikusaként sokszor elmondtam az elmúlt hónapokban: két szavazata van mindenkinek jövő tavasszal. Az egyéni jelöltivel leválthatja az Orbán-rezsimet, a listás szavazattal pedig kiválaszthatja a neki legjobban tetsző jövőt magának.

Büszke lennék, ha akár Hadházy Ákos, akár Gémesi György javára, Szekszárdon és Gödöllőn visszaléphetne az Együtt egyéni jelöltje helyben, mert ha minden más párt is így járna el, és kölcsönösen elismernénk komoly teljesítményt nyújtó helyi politikusainkat, akkor már jövő tavasszal meg lehetne akadályozni egy újabb Orbán-kormány megalakulását.

De az LMP listáján bejutó helyen levő gödöllői politikus szavai nem ezt mutatják. Pár napja azt is nyilatkozta sajnos, hogy Juhász Péter ugyanúgy semmit sem ér a rendszerváltás szempontjából, mint Gyurcsány Ferenc. Szerintem Gémesi György bölcsebb annál, hogy hosszú évtizedek után ilyen vagdalkozó, méltánytalan nyilatkozatokat tegyen.

Én nem egy ilyen Gémesi Györgyöt tanultam meg tisztelni. Egy éve még a könyvbemutatójára is elmentem, dedikálta is nekem az életmű-kötetét. Szeretnék hinni abban, hogy nem adta még fel 2018-at, és nem abban hisz, hogy csak 2022-re lehet előkészíteni a rendszerváltozást. Hiszen ez lehetséges most tavasszal is.

Az Együtt abban hisz, hogy most kell, most lehet legyőzni a Fideszt. Aki 2022-ben akar nyerni, az tegye meg, hogy csak 2022-ben indul el.

Bízom benne, hogy az általam sokra tartott Gémesi György meggondolja még magát. Az Együttben egy együttműködő, megújuló Magyarországban hiszünk, és nem abban, hogy egy-egy párt tudja csak az igazságot. Induljon el Gödöllőn és környékén, nyerje meg a mandátumát. Mert egy rendszerváltó országgyűlésben az ő évtizedes tapasztalatára is szükség van.

Remélem, nem akar az LMP ezzel 2022-ig várni. Sajnos, most mindebből úgy látszik.

Szomorú, hogy az LMP lemaffiózózza az Együtt politikusait

2017. november 28. 09:54 - Szigetvári Viktor blogja

Jakabfy Tamás, az LMP tisztességes és cselekvő önkormányzati képviselője – párttársai  újkori szokásához hasonlóan – maffiának nyilvánította más pártok mellett az Együttet is. És mivel szerinte “maffiával maffiát nem váltunk”, ezért nem hajlandó még az egyéni választókerületi együttműködésre sem. 

Szomorú vagyok. Én sosem kérdőjelezném meg más, nem fideszes politikus erkölcsi tisztességét csak azért, mert erkölcsi avagy politikai kérdésben mást gondol helyesnek. Nem értek egyet ugyan az LMP stratégiájával, hogy senkivel, sehol, semmiben nem működnek együtt, de elfogadom a döntésüket. Persze titkon bízom abban, hogy megváltoztatják döntésüket.

Minap Ungár Péter és Szél Bernadett is kikérte nekem magának, hogy ők sosem kérdőjelezik meg az én tisztességem. Pedig megteszik nap nap után. Gémesi György, az LMP listáján induló politikusként azt nyilatkozta, hogy Juhász Péter és Gyurcsány Ferenc egyformán ártalmasak a demokratikus kibontakozás szempontjából.

Sok értékrendi vitánk lehet, de maffiózónak nevezni más, tisztességes politikusokat, nem vezet a magyar politika megújításához. Miben maffiózó az LMP szerint Juhász Péter? Miben maffiózó Baranyi Krisztina, ferencvárosi Együtt-képviselő? Miben maffiózó Hajdu Nóra, Berkecz Balázs vagy a békési Bod Tamás? 

Nem azok. És ezt Szél Bernadett is tudja. Pártja  számomra nem szimpatikus, de legitim stratégiáját próbálják most liberális demokrata ellenfeleik dehumanizálásával és erkölcsi megsemmisítésével igazolni. Kritizálják az elveinket vagy stratégiánkat inkább, de ne mondjanak olyan gyűlöletkeltőt, ami nem igaz, mert sem az Együtt, sem a Párbeszéd sem maffiózó. Akkor sem, ha minket Bajnai Gordon alapított.

Mivel Szél Bernadett senkivel nem működik együtt, senkivel nem kötne koalíciót sem, így nehezen lesz miniszterelnök. Pedig én büszke lennék arra, ha kölcsönös visszaléptetések részeként Hadházy Ákos vagy Szél Bernadett javára egyéni választókerületekben is visszaléphetnénk (ők pedig Juhász Péter vagy más jelöltünk javára), mert ez egy jobb Magyarországot teremtene. A választók együttműködést és megújulást egyszerre várnak. Remélem, lesz még erre lehetőség az LMP-vel is.

A másik valótlan erkölcsi megsemmisítésének gyakorlatát pedig hagyjuk meg inkább a Fidesznek. A plurális liberális demokráciák konkurensei jobb, ha nem csinálnak ilyet.

  

A jogfosztás nem menő

2017. november 01. 22:03 - Szigetvári Viktor blogja

A Demokratikus Koalíció (DK) kampányt indít annak érdekében, hogy megfosszák választójoguktól a határontúli magyarokat. A nemzeti centenáriumukra készülő román nacionalisták nem is kaphattak volna szebb ajándékot ezen öncélú kampány formájában. Miközben Erdély- és Partium-szerte attól félnek a magyar közösségek, hogy az egyre nacionalistábbá váló román belpolitika hogyan ünnepli a gyulafehérvári határozat századik évfordulóját, addig Magyarországon most újra ki akar taszítani egyes határontúliakat a magyar közösségből egy ellenzéki párt.


Az Együtt elutasítja a jogfosztást, és én személyesen is úgy gondolom, hogy liberális demokraták szerzett jogot csak egészen rendkívüli esetben vehetnek el. A határontúli magyarok választójoga a Fidesz összes bűne ellenére sem ilyen, és a jogfosztás politikai ígérete már önmagában is fenntart és megerősít egy szükségtelen politikai megosztást, amikor számos kérdésben együttműködni, megérteni, megismerni és megbékélni kellene inkább.


Nettó demagógia
Demagógiának tartom a határontúliak választójogával való kampányolást. A tényleges jogfosztásra nincs esély (szerencsére). Csak szavazatszerzés motiválja a kezdeményezést.


Demagógia azt ígérni, hogy van pénz 13. havi nyugdíjra, ahelyett, hogy célzott nyugdíjemelésekkel a rászorulók helyzetén javítanánk inkább. Demagógia azt ígérni, hogy van a magyar költségvetésben 1800 milliárd forint oktatásra, mert nincs. És bár sokkal többet lehet és kell költeni az emberi tudásra és a negyedik ipari forradalomra való felkészülésre, sajnos nincs ma 1800 milliárd forintja erre a magyar költségvetésnek elszabaduló költségvetési hiány és gazdasági válság okozása nélkül. Demagógia felröptetni rendszeresen a halálbüntetés kérdését, mert a halálbüntetés nem megoldás. És demagógia jogszerű menedékkérők elleni gyűlöletkampány is.

“a gyors és megosztó győzelmek (és vereségek) után mindig van holnap és holnapután is”

 

A halálbüntetés, a menekültellenes gyűlölet, a 13. havi nyugdíj bevezetése, a korlátlan pénz bármire és határontúliak választójogának eltörlése mind-mind átütően népszerű gondolatok ma Magyarországon. Pillanatnyi népszerűségért futva bárkinek jogában áll, persze, ezen remek gondolatokkal kampányolnia. Csak az elmúlt évtizedek után érdemes volna megtanulnunk azt a leckét, hogy a gyors és megosztó győzelmek (és vereségek) után mindig van holnap és holnapután is. Vagy egy összeroppant nemzeti költségvetés, vagy egy félelemteli ország, vagy pedig megosztott nemzeti közösség lesz e demagóg kampányok öröksége.

Liberális demokraták éppen azzal tisztelik a köztársaságot és a sokszínű nemzeti közösséget, hogy bizonyos ügyekben önkorlátozást erőltetnek magukra a közjó érdekében. Ez a megfontolás teljesen hiányzik sajnos a most induló kampányból. A megosztó demagógia tudatos távoltartása nélkül nem lehet új rendszert építeni Orbán után.

Néhol van, néhol nincs
Liberális demokráciában néhol van, másutt nincs választójoga a diaszpóráknak. Van, ahol csak az adófizetéshez jár választójog, van, ahol nem. Mindkét megoldás elfogadható, egyik álláspont sem antidemokratikus. Régiónkban a rendszerváltások évtizede óta számos ország vezetett be határontúli választójogot. De most Magyarországon nem egy új jog megadásának kérdéséről szól egy vita, hanem egy már megadott, megszerzett jog elvételéről.

A Fidesz 2010 után a határontúliak pártjaival való egyeztetés nélkül, egypárti választási diktátum részeként, a lehető legrosszabb, legkártékonyabb és legmanipulatívabb megoldással vezette be a magyar határontúliak választójogát. Ezzel a Fidesz mindent megtett azért, hogy sebet ejtsen a magyar nemzeti közösségen – persze ezúttal nem a határainkon túl, hanem a határainkon innen. Önmagán kívül a Fidesz senkit nem tekint a magyar nemzethez tartozónak, beleértve a nekik nem tetsző határontúli magyarokat, és különösen a magyar állampolgárságot tudatosan fel nem vevő romániai magyar tömegeket is. Pedig mi is, ők is, mind a magyar nemzet részei vagyunk.

Nincs liberális demokrata indok a határontúliak jogfosztására. A választások közeledte nem az. Ez árt a liberális demokrácia és a majdani negyedik magyar köztársaság megteremtésének, mert most újra megosztja ez nemzeti közösségünket. Nem elég egyet nem érteni a választójog kiterjesztésével, annak elvételét kellene megindokolni, de demagógia nélkül ez nem megy. Bölcsebb lett volna nem kielégíteni akarni az ezerszer felkorbácsolt hazai dühöt ez ügyben. Emlékszünk, amikor a kilencvenes években “románoknak” hívták itthon sokan a nővérként, építőipari munkásként hozzánk érkező határontúli magyarokat. Láttuk a minapi videót, amelyben Felvidékre utazó magyarországi magyarok vitatják el a dunaszerdahelyiek magyarságát. Figyelmetlenek, érzéketlenek voltak sokan itthon.

“A most megkezdett kampánnyal amúgy is csak a román nacionalisták járnak jól.”

Trianon után lassan száz évvel sok dolgunk van egymás érzékenységeinek, sérelmeinek feloldásával és megértésével. A jogfosztással való öncélú kampányolás ennek csak árt. Ezért nem tudom elfogadni.

Volna jobb megoldás
Mi, az Együttben, szövetségben Karácsony Gergely pártjával, a Párbeszéddel, elutasítjuk a határontúliak jogfosztását, és csak annyit változtatnánk, hogy konszenzusra törekvő, jobb szabályokat alakítanánk ki a határontúliak választójogát érintően. Mindenki számára lehetővé téve a levélben szavazást, és megakadályozva a magyar belpolitika mocskának exportját.

Idén már kétszer jártam Erdélyben, sok romániai magyarral beszéltem. Kirobbanó gazdasági fejlődésük örömei mellett rengetegen félnek az elkövetkező évek romániai, nemzeti centenáriumaitól. Nem most van itt annak az ideje, hogy belpolitikai szavazatszerző érdekből újra kitaszítsunk olyanokat, akik amúgy is sokszor voltak túszai mind a magyar, mind a román belpolitikának. A most megkezdett kampánnyal amúgy is csak a román nacionalisták járnak jól.

A Deutsche Telekomhoz fordul Szigetvári Viktor a Fidesznek nyújtott pártfinanszírozás gyanúja miatt

2017. október 13. 09:22 - Szigetvári Viktor blogja

A németországi Deutsche Telekom felügyelő bizottságához fordul Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke, a mai napon felmerült pártfinanszírozás-gyanú miatt, mivel a magyar Telekom egy harmadik felet igénybe véve finanszírozta a Fidesz számára Barack Obama kampányfőnökének 2009-es látogatását.

Somogyi Péter, aki konferenciaszervezésből élő üzletember, a mai napon azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy 2009-ben a Magyar Telekom vezérigazgatójának személyes felkérésére szervezte meg David Plouffe, Barack Obama kampányfőnökének magyarországi látogatását. A nyilatkozat szerint a Telekom vezetője azért kért fel erre egy harmadik felet, mert a közel 15 millió forintos költséggel az akkori legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz számára kívánt szívességet tenni. Ennek volt az eredménye, hogy a fizetős, de nyilvános konferencia-előadás után a demokrata párti Plouffe kizárólag a jobboldali Fidesz kampánystábjával ült le zártkörű workshopra. 

telekom_big_1.jpg

Emlékszem David Plouffe látogatására, és mindig is úgy könyveltem el, hogy annak mindeddig számomra érthetetlen politikai okai voltak. Míg a Fidesz közismerten a Republikánus Párt hátországával ápolt kapcsolatot, addig a baloldali és liberális pártok a demokratákkal. 2009-ben már jó kapcsolatban lehettem néhány agytröszttel, akik segítették az Obama-kampányt, de David Plouffe hazai látogatása a fideszes szál miatt meglepően megközelíthetetlen volt számomra is.

Akkor éppen Bajnai Gordon miniszterelnök kabinetfőnöke voltam, és David Plouffe látogatását megelőzően közvetlen és közvetett csatornákon keresztül jeleztem a volt kampányfőnök stábjának, hogy megtiszteltetésnek tekintenénk, ha a Miniszterelnöki Kabinetirodán fogadhatnánk Plouffe urat. Erre nem kerülhetett sor, és a Habony-Plouffe találkozó után világossá vált számomra, ki fizette a révészt, és miért nem akart valójában ő találkozni a mi stábunkkal. Végül formálisan időhiányra hivatkoztak.

A mai nyilatkozatok más megvilágításba helyezik az ügyet.

Hazánk egyik meghatározó, multinacionális vállalatának vezetője a gyanú szerint saját cége etikai kódexét megkerülve a kormányra készülő Fidesznek kívánt bújtatott pártfinanszírozással szívességet tenni egy harmadik fél bevonásán keresztül. Szemben a cég ma megjelent cáfolatával, az én tapasztalataim szerint sem egy sima konferencia-szponzoráció volt mindez, hanem politikai szívesség, ami az amerikai vendéget tudatosan, és finanszírozási okokból tette elérhetetlenné az akkori miniszterelnök stábja számára.

A Magyar Telekom dicstelen szerepet játszott az elmúlt években az orbáni illiberális rezsim közvetett konszolidálásában. Ennek kulcsmozzanata volt az Origo hírportál tudatos átjátszása a Fidesznek, ami rombolta a magyar sajtószabadságot. Egy német vállalat úgy viselkedett itt, a félperiférián, Kelet-Európában, ahogyan otthon nem merne viselkedni. Úgy látszik, a szívességek a Magyar Telekom vezetése részéről korábban kezdődtek.

Mindezek miatt az Együtt választmányi elnökeként etikai kifogással élve bejelentést teszek a Deutsche Telekom felügyelő bizottságánál, amely társaság a Magyar Telekom meghatározó tulajdonosa. Kifogásom jogalapja a társaság etikai szabályai megsértésének gyanúja, egy politikai párt számára tett, 15 millió forintnyi szívesség, aminek leplezése érdekében egy harmadik felet vettek igénybe.

Az Együtt szinte az egyetlen magyar párt, amely nem lázít a hazánkban működő multinacionális vállalatok ellen, mert közös jólétünkhöz ilyen cégekre is szükségünk van. Hiszünk abban, hogy tisztességes piacgazdaság és verseny csak akkor lesz hazánkban, ha a nemzetközi vállalatok is felhagynak a gyarmati jellegű korrupciós taktikákkal, és valóban a lefektetett elveik szerint működnek. A most pártfinanszírozási botrányba keveredő Magyar Telekom ezt az elmúlt évek alapján többször is elhibázta, amivel ártott a magyar köztársasági eszmének, a liberális demokráciának és a tiszta versenynek hazánkban.