Az Együtt a szabad kereskedelem pártján

2016. október 10. 09:15 - Szigetvári Viktor blogja

Az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ügyében a Fidesz gyáva és kétszínű politikát folytat. A kezdeti támogatás helyett most az egyezményről leválasztják átmenetileg a nemzeti hatáskörbe tartozó kérdéseket, minden mást a későbbi ratifikációra halasztanak. Az Együtt támogatja a CETÁ-t, mert jobb a magyar nemzetgazdaságnak, mint a mai helyzet. Ezért nem támogatjuk a Fidesz javaslatát. A globalizációval számos gond van, de ezek megoldása az együttműködés, nem a nemzeti elzárkózás. Abból csak szegénység lesz.

Tovább

A megújulás erőivel Orbán Viktor ellen

2016. szeptember 24. 11:27 - Szigetvári Viktor blogja

Szigetvári Viktor beszéde az Együtt III. küldöttgyűlésén 

Köszönöm szépen Juhász Péter beszédét.

Büszkék lehetünk arra a kitartó korrupció-ellenes harcra, amellyel segíti az Együtt munkáját. Biztosíthatom teljes szolidaritásunkról.

Amiben tudjuk, segítjük tovább, hiszen őt azért támadják becstelen módon, mert volt bátorságra arról beszélni, hogy Orbán Viktort, a leggazdagabb magyart nem az ország érdekli, hanem az, hogy Orbán Ráhelnek újabb szállodákat tudjon venni Mészáros „Stróman” Lőrinc, és Tiborcz István, a miniszterelnök veje pedig még több túlárazott ledes lámpát tudjon szállítani uniós pénzből fideszes önkormányzatoknak.

Sok erőt és kitartást kívánok neked, Péter! 

 

Tisztelt küldöttgyűlés, kedves barátaim!

Egy héttel vagyunk Orbán Viktor gyűlöletkeltő, Európa-ellenes és figyelemelterelő népszavazása előtt, és másfél évvel a 2018-as parlamenti választások előtt.

Jövő vasárnap Orbán Viktor kudarcot fog vallani, és ehhez az kell, hogy ne menjünk el szavazni. 

Arról szeretnék ma beszélni, hogy mit gondol az Együtt a népszavazásról és a 2018-as győzelem útjáról.

Kedden a Móricz Zsigmond körtéren kampányoltam az Együtt újbudai aktivistáival azért, hogy minél kevesebben menjenek el szavazni ezen a népszavazáson. Már éppen indultam volna tovább, amikor odalépett hozzám egy korombeli apuka, kislánya kezét szorongatva. Egy szomorú történetet akart elmesélni nekem, miközben elvette szórólapunkat.

Kislánya alsótagozatos általános iskolás, és néhány hete volt az évkezdő szülői értekezlet. Szeptemberben új osztálytárs érkezett az immár negyedikes, budai osztályközösségbe. Budapesten belüli költözés miatt egy olyan lánnyal bővült az osztály, akinek édesanyja magyar értelmiségi, apukája pedig 20 éve hazánkban élő és dolgozó, muszlim származású diplomás mérnök.

A szülői értekezleten az államosított oktatás aktuális és konkrét nehézségeinek immár szokásos áttekintése után szót kért az egyik szülő, és aggodalmának adott hangot, mert szerinte, ahogyan fogalmazott, az „arab kislány” rontja a gyerekek biztonságát, és „bármi történhet”.

Mondhatta volna azt is, hogy „ne kockáztassunk”.

szv_kuldott.png

E borzalmas plakátok figyelemelterelő munkájának az eredménye, hogy egy budai általános iskolában a negyedikes osztályfőnöki eligazításon egy középosztálybeli magyar anyuka azért látszik aggódni, hogy egyik reggel nehogy öngyilkos bombamellényben sétáljon iskolába az uzsonnásdoboza és kezére kötözött tornazsákja mellett az új kislány, aki lehet, hogy csak Petőfi Sándorról vagy Toldi Miklósról és a 1848-49-es magyar szabadságharcról akarna inkább tanulni félig arab származású magyar diákként.

Orbán Viktor megmérgezte Magyarországot.

Sokan inkább félnek ma a tornazsákos kislányoktól és szüleiktől, mint attól, hogy Orbán Viktor, a leggazdagabb magyar csak azért csinálja mindezt, hogy Mészáros „Stróman” Lőrinc újabb szállodát tudjon vásárolni Orbán Ráhelnek, és Tiborcz István, Orbán Viktor veje pedig uniós pénzből még több túlárazott ledes lámpát tudjon szállítani fideszes önkormányzatoknak. 

Hiszen egy dologban biztosak lehetünk: az elmúlt egy évben a magyar miniszterelnököt nem érdekelte egyáltalán a magyarok fenntartható biztonságának növelése, nem érdekelte a menekültválság miatt elengedhetetlenné vált társadalmi párbeszéd higgadt lefolytatása, nem érdekelte a megerőszakolás, vallási és politikai diszkrimináció elől menekülők emberséges támogatásának erkölcsi kötelezettsége, és nem érdekelte az sem, hogy nemzetközi szövetségeseink sok jó javaslatot tettek annak érdekében, hogy közös hazánk, Európa nagyobb biztonságban legyen. 

Nem. A magyar miniszterelnököt inkább az érdekelte, hogy hazudjon Londonról, hazudjon Stockholmról, hazudjon Angela Merkelről, hazudjon a római pápáról, hazudjon az Egyesült Államokról és az Európai Unióról, hazudjon a csepeli önkormányzati bérlakásokról, hazudjon a magyar cigányok segélyeiről, hazudjon az ellenzéki önkormányzatok uniós összjátékáról, hazudjon az európai terrorcselekményekről, hazudjon a jó megoldás részét képező kvótáról, és hazudjon a kerítésről.

Mindezt csak azért – de szerintem már tudjátok a választ –, hogy Mészáros „Stróman” Lőrinc, Orbán Ráhel és Tiborcz István tovább gazdagítsa az ország leggazdagabb emberét, Orbán Viktort. 

A 10 milliárd forintos gyűlöletkampány hatása sajnos akkor is velünk marad évtizedekre, ha jövő vasárnap Orbán Viktor kudarcot vall.

Mert kudarcot fog vallani, és ebben mások mellett az Együtt, a MOMA és a PM közös, beintős kampányának is lesz szerepe.

Örülök annak, hogy mostanság, amikor fájdalmasan sok hírt lehet hallani ellenzéki politikusok és a Fidesz együttműködéséről, akkor mi, Bokros Lajossal és Karácsony Gergellyel össze tudtunk hozni egy együttműködést.

Mert együttműködés nélkül nincs siker, együttműködés nélkül nincs változás, együttműködés nélkül nincs győzelem.

Közös óriásplakát kampányunk Pápától Nyíregyházáig folyik. Aktivistáink az utcán vannak, és egyszerre beszélünk a magyar miniszterelnök lopott vagyonáról, és a menekültválság emberséges és biztonságteremtő megoldásáról.

Mert azért azt ne feledjük el. Csak jobb megoldás van annál a menekültválságra, mint amit Orbán Viktor tesz.

A pozsonyi uniós csúcs után hazugságspirálba keveredő magyar miniszterelnök másfél éve nem tesz mást, mint ellehetetlenít minden közös biztonságteremtő akciót az Unióban, önkényesen intézkedik, és ezzel más országokra rakja a terhet, miközben Vlagyimir Putyinnal összekacsintva nemcsak hazánkat sodorja Európa-ellenes céllal keletre, de közben a mai EU szétverésén is dolgozik, hogy legyen mire innia a Kremlben Orbán Viktor oroszországi üzleti partnerének. 

A gyűlöletkampány hatása velünk marad.

Orbán ellehetetlenítette az értelmes társadalmi válságkezelést, mert sokan joggal ijedtek meg.

Számukra ismeretlen, bizonytalanságot okozó helyzet az, ami történik. A Fidesz az ő félelmeiket inkább erősítette, semmint feloldotta. Pedig van megoldás.

Előítéletek helyett szabályok. Plakátok helyett menedék. Nacionalizmus helyett együttműködés. Indulatok helyett józan megoldások. Szélsőség helyett középút.

Éppen ezért kérjük, közösen partnereinkkel, hogy mindenki maradjon otthon jövő vasárnap, mert ez a legegyszerűbb módja annak, hogy Orbán Viktornak üzenjünk. Hazug kérdés nem érdemel választ.

Orbán jövő vasárnap kudarcot fog vallani, és ehhez kell, hogy otthon maradjunk. Nem tehet meg mindent ezzel a néppel, és jövő vasárnap ő is meg fogja tanulni ezt!

 

Kedves barátaim!

Érdemes világossá tenni most, ezekben a nehéz heteken, hogy a sokszínű és nyitott közösségek erősebbek, és ügyesebben veszik az eléjük kerülő akadályokat.

Azok a sokszínű közösségek, ahol több nő, több kisebbségi származású kerül vezető pozícióba, jobb döntéseket hoznak, mert a közösség tagjai könnyebben látják önmagukat viszont a vezetők döntéseiben. 

Egy sokszínű, nyitott Magyarország erősebb ország lesz.

Valaki vagy hidakat épít, vagy kerítést. Ebben nincs más út. És az Együtt hidakat szeretne építeni, összekapcsolva azokat, akiket a politika szétválasztott.

Látjuk, hogy vannak, akik kacérkodnak ellenzékiként a másik úttal. Látjuk, hogy vannak, akik nem mernek mostanság egyenesen beszélni. Erre is alkalmas ez a gyűlöletkeltő népszavazás. Hogy elváljon a tüdő a májtól.

Vannak akik úgy csinálnak, mintha nem is lenne népszavazás, vannak, akik minden nap mást mondanak.

De legalább ez is kiderült, ahogyan aggasztó azon hírek sora is, hogy önkormányzatokban hogyan működnek együtt egyes ellenzékiek saját pártjukat is elárulva a Fidesszel.

Pedig a 2018-as győzelem lehetséges, de nem így.

 

Kedves barátaim!

2018-ban politikai fordulatra van szükség.

Az ellopott közvagyont államosítással vissza kell szerezni, a Fidesz által megsegített korrupt vállalkozókat büntetőadókkal kell sújtani, a régi rezsimmel minden folyamatosságot meg kell szakítani, és tisztségviselőik automatikusan elveszítik minden pozíciójukat a kormányváltás után.

Igazságtételre, kárenyhítésre van szükség trafikosnál, megalázott nyugdíjasnál, juttatásától megfosztott tűzoltónál, rendőrnél és magán-nyugdíjpénztári tagnál.

Meg kell állítani az egyenlőtlenségek növekedését, és fenntartható gazdasági növekedést kell teremteni.

Egyszerre kell felszabadítani a magyar oktatást a politikai elnyomás alól, és teljes szemléletváltással, valamint több pénzzel segíteni a tudás terjesztését és a képességek fejlesztését.

A 2018-as győzelemhez vissza fogjuk szerezni azok bizalmát, akik az elmúlt évtizedekben csalódtak a politikában.

Jogos kritikáikat elfogadva kérjük őket, ne elforduljanak a közélettől, hanem vegyenek részt velünk annak megváltoztatásában, mert csak együtt érhetünk célhoz.

Néphülyítéstől mentes, új politikai kultúrát képviselünk: tettekkel harcolunk a korrupció ellen, tiszteljük a szakértelmet, és új vezetőket ajánlunk a választópolgároknak, mert csak így érhető el a győzelem.

Az Együtt ahogy eddig is, ezután is mindent a 2018-as győzelemnek rendel alá.

Ezért hozunk ma határozatot a győzelem általunk képviselt útjáról.

Személyesen abban hiszek, ezt fogom ma is képviselni, hogy a változást akaró polgárok számára lehetővé kell tegyük, hogy önállóan szavazzanak az Együttre, mert meg kell szerveznünk és képviselnünk kell a megújulás erőit.

És közben, ahogyan eddig is, ezután is küzdenünk kell az előválasztásért mint az együttműködés megteremtésének eszközéért, mert ez egy kiváló eszköz arra, hogy az ellenzéki jelölteket versenyben válasszuk ki.

Ez hitelesít, és új szavazókat hoz.

 

Kedves barátaim!

A politikus nem elfut, hanem küzd, harcol és győz. Az Együtt küzdeni, harcolni és győzni fog.

Ha kisebbségből kell többséget csinálni, akkor úgy.

Ha újabb és újabb együttműködéseket kell létrehozni, ahogyan most mi most példát mutattunk a népszavazási kampányban, akkor úgy.

A törésvonalak nem a pártok között húzódnak. A megújulást sokan képviselik sok magyar pártban. Nem a párttagkönyv színe dönti el, ki a jó ember, ki a rossz, ki az, aki megalkuszik a Fidesszel és ki nem, ki az, aki feladja a győzelem reményét és ki nem.

Az Együtt kötelessége a megújulás erőinek megszervezése – ez elől nem elfutunk, hanem küzdünk, harcolunk az előválasztásért, az új politikai kultúráért.

Orbán Viktor politikája a rossz ösztönökre játszik rá, ennek leple alatt gazdagszik.

De lesz még Magyarország  boldog, békés, együttműködő, nyugatias ország, amelyben helye van a fél arab magyar kislánynak, a magyar cigánynak és a középosztályi családoknak egyaránt.

Boldogságot teremteni sokkal nehezebb, mit gyűlöletet kelteni. De mi, az Együttben a nehéz kihívásokat szeretjük. Nem elfutunk, hanem küzdünk a 2018-as győzelemért, és egy új Magyarországért.

Köszönöm szépen a figyelmet!

Gyűlöletkeltő figyelemelterelés helyett emberség és biztonságteremtés

2016. szeptember 21. 09:35 - Szigetvári Viktor blogja

Mielőtt teljesen úrrá lenne rajtunk a Fidesz által keltett gyűlölet, érdemes figyelni, mi történik a minket körülvevő világban. Párizs, New York és London polgármesterei közös nyilatkozatban állnak ki az emberség, a biztonságteremtés és a menekültválság sikeres megoldása mellett.

Bátor őszinteséggel kell beszélni az együttélési konfliktusokról, az előítéletekről, a jogos félelmekről. De ezeket nem szítani kell, hanem lépésről lépésre csillapítani. Erre válasz Bill de Blasio, Anne Hidalgo és Sadiq Khan minden gondolata. Közülük kettőt a múlt héten hallottam beszélni fontos kérdésekről Montreálban. Megerősítették bennem, amit eddig is gondoltam: nem elmérgesíteni kell a gyűlöletet, hanem figyelemmel, szabályokkal és empátiával kell megőrizni kultúránk alapértékeit úgy, hogy közben csökkentjük társadalmaink szorongásait.

Manapság, amikor a Fidesz iszlámellenes, rasszista, embertelen és együttműködésre képtelen politizálással kelt egyre nagyobb félelmet, látnunk kell: van egyszerű, pozitív, tisztességes és optimista alternatíva is. Nyíltan kell beszélni jogos aggodalmainkról, és közben erkölcsi és célszerűségi szempontból egyaránt mint lehetőségre kell tekinteni a menekültválságra.

A Fidesz azért lehetetlenít el minden társadalmi párbeszédet, mert a tudatosan szított gyűlölet és félelem mögött nyugodtabban szeretne Lőrincnek, Ráhelnek, Andynek és Voldemortnak lopni még többet. Puszta figyelemelterelés el. Még csak biztonságot sem akarnak teremteni a maguk módján sem.

Aki hajlandó elfogadni közös értékeinket, annak a maga sokféleségével együtt helye van közöttünk nyugaton, Európában és Magyarországon. Hazánk jobb ország lesz azáltal, ha nem bezárkózik, hanem nyitottá válik azokra, akik békében akarnak velünk együtt élni.

Boldog Magyarország csak egy nyitott és a démonaival leszámoló Magyarország lesz.

Lázár János és az új Trianon

2016. szeptember 11. 11:08 - Szigetvári Viktor blogja

Lázár János kioktatta a makói plébánost, aki az emberség nevében mert megszólalni saját püspökkarának hallgatásával szemben. Majd pedig új Trianonnal riogatott a főminiszter a népszavazás kapcsán. Amikor az emberek jogos aggodalmait kezeletlenül hagyó, sőt, súlyosbító, tolvaj Fidesz kioktat egy katolikus papot, az minden rezdülésében erkölcsi szégyen.

Tovább

Néphülyítés helyett világos válaszok

2016. szeptember 03. 13:31 - Szigetvári Viktor blogja

Szigetvári Viktor beszéde az Együtt Országos Politikai Tanácsának 2016. szeptember 3-i ülésén.

Tisztelt Országos Politikai Tanács! 

Egy nap híján egy hónap múlva népszavazás lesz Magyarországon. Kampányba kezdett az Együtt, mert erkölcsi kötelességünknek tartjuk, hogy szembeszálljunk a Fidesz néphülyítésével és gyűlöletkeltésével.

A legegyszerűbb megoldást, a távolmaradást kérjük mindenkitől. Mert Orbán Viktor hazug kérdése nem érdemel választ.

A Fidesz nem a menekültválságot akarja enyhíteni, nem egy jobban működő Európai Uniót akar, nem biztonságot akar, hanem milliárdokért hazudnak nekünk a saját pénzünkből Európáról, hazudnak a menekültválságról, és hazudnak hazánk kötelességeiről is, hogy közben tudjanak lopni, és ne figyeljünk az oktatás, az egészségügy és a munkaerőpiac válságára.

Ez egy Európa-ellenes népszavazás. A magyar gyarapodás és polgárosodás garanciáját jelentő tágabb közösségünk, az Európai Unió elfogadottságát rombolja módszeresen a Fidesz.

Azokról nem szokás hazudni, akik gazdasági növekedésünket biztosítják. Annak nem szokás a rossz hírét kelteni, ahová Szent István királyunk óta folyamatosan törekszünk, egyre közelebb és közelebb. Egy olyan államszövetséget nem szétverni kell, amely éppen abban segít, hogy Magyarország békében lépjen túl több évtizedes válságán, és képes legyen végre újra polgárosodni.

Az Együtt a kezdetektől fogva a józan középúton járva beszél a menekültválságról. Bár ellenfeleink saját erkölcstelenségükből úgy menekülnek ki nap, nap után, hogy minket naivitással és valóságismeret-hiánnyal vádolnak, mi pontosan tudjuk mi vesz minket körül. Ráadásul erről bennünket nem Putyin ügynökei tájékoztatnak.

Az Együtt nem migránsellenes, hanem gyűlöletellenes. Az Együtt nem kvótaellenes, hanem kerítésellenes. Az Együtt nem fogadna be mindenkit és mindenhonnan ellenőrzés nélkül, hanem biztonságot és nyugalmat teremtene. Az Együtt nem szétverné Európa terror ellenes küzdelmét, hanem megerősítené az együttműködés révén.

Közös határőrizet, közös kiutasítási politika, közös menekültelosztási kvóták, és közös segélyezési politika. Előítéletek helyett szabályok. Plakátok helyett menedék. Indulatok helyett józan megoldások. Csak jobb és tisztességesebb alternatívája van annak, amit most a Fidesz tesz a hazánkkal.

 

Tisztelt Kollégák!

Örülök annak, hogy arról számolhatok be, hogy jó partnerekre találtunk a népszavazási kampányunkhoz. Közel 20 millió forintból közös plakátkampányba kezdtünk a Modern Magyarországért Mozgalommal és a Párbeszéd Magyarországért Párttal. Velük nem mindenben gondolkodunk ugyanúgy, de ugyanazzal a bátorsággal szállunk szembe a Fidesszel, és együttműködve kampányolunk. Ott leszünk az utcákon, tereken az elkövetkező hetekben vidéken és Budapesten.

A világban új együttműködések, új törésvonalak, új koalíciók jelennek meg mostanság. Bár továbbra is lehet tudni, hogy ki baloldali, ki liberális, ki centrista, ki konzervatív vagy jobboldali, de nem ezek azok a törésvonalak, amelyek alapvetően meghatározzák az új politikai együttműködéseket.

Több dolog köti össze Barack Obamát, Theresa Mayt, Angela Merkelt, Matteo Renzit vagy Justin Trudeaut, mint ami elválasztja őket.

Szélsőség helyett középút. Nacionalizmus helyett együttműködés. Bezárkózás helyett nyitottság. Populizmus helyett megoldások. Régi zsákutcák helyett új irányok.

Ez kapcsolt össze minket a MOMA-val és a PM-mel, amikor a bojkott mellett kampányolunk közösen, és felhívjuk sokak figyelmét arra, hogy a gyűlöletkeltő és néphülyítő Fidesz csak eltereli a figyelmet.

Mert stadionokban nem lehet beteget gyógyítani. A budapesti olimpiától nem lesz jobb a magyar szakképzés. Az alacsony bérek, a munkaerőhiány és a munkanélküliség hármas válságát Tiborcz István, Mészáros Lőrinc, Garancsi István hármasa nem fogja megoldani. Mert a strómanokat azért tartják, hogy lopjanak, nem azért, hogy a köztársaság válságának megoldásán dolgozzanak.

A közös kampány mintája annak, hogy az ellenzék képes együttműködni, ha ugyanaz a célunk, és mindegyik résztvevő tiszteli egymást, és senki sem árulja el a másikat vagy a közös célt.

Szorosan együttműködni mi, az Együttben csak azokkal tudunk és akarunk, akik győzni akarnak 2018-ban, és nincs semmi csábítás, ami ebben őket eltántoríthatja. Ennek érdekében önálló politikát folytatunk, tanulva az elmúlt évekből. Szövetségre csak azokkal léphetünk, akik értik az új politikai korszellemet. Most is ezt tettük.

Mi egy, a józan középúton járó, önálló, kőkemény, cselekvő politikához keresünk szövetségeket. És meg is fogjuk őket találni pártok és civilek körében annak érdekében, hogy új politikával legyen leváltva az Orbán-rezsim, és az utána következő demokratizálás és politikai fordulat valóban megtörténhessen.

Ez csak még több változással lehetséges, mert nagyobb szabadság és több szolidaritás csak így lesz Magyarországon. Ez csak demagógiától mentesen lehetséges, hitelesen beszélve, a szakértőkre hallgatva. Ez csak nyugatra fordulva lehetséges, a kelettel legfeljebb csak üzletelve. Ez csak Európában lehetséges, ahol Magyarországnak csak akkor van jövője, ha nem felhergelt indulatokban fuldokolva fogyunk el évtizedről évtizedre, hanem másokat befogadva, önmagunk megosztottságait csillapítva jobb arcunkat mutatjuk a világnak.

Változás. Hitelesség. Nyugati fordulat. Európa.

A néphülyítő és gyűlöletkeltő népszavazás érvénytelenné tétele ennek az útnak az első lépésre. Nagyon örülök, hogy az Együtt másokkal együttműködve küzd most e célok eléréséért.

 

Köszönöm a figyelmet!

Mindent bekebeleznek

2016. augusztus 31. 07:49 - Szigetvári Viktor blogja

Újra nyugtalanító hírek jelentek meg a Népszabadságot és a magyarországi megyei napilapok többségét érintően. Az újságírók növekvő kiszolgáltatottsága, a megmaradt szabad sajtó fogyó levegője tény. Orbánék nem konszolidálni akarnak, hanem mindent bekebelezni.

A Népszabadság tulajdonviszonyai az utóbbi években sajnálatosan bonyolultak voltak. A régióban befektetőként és furcsa problémamegoldóként ismert Pecina úr a hírek szerint el akarja adni médiacégét. Pletykák keringenek, hogy ezt vagy azt az érdekcsoportot képviseli ő valójában, de mint az ilyen struktúrákkal általában lenni szokott, bizonyíték nincs. Ahogyan a most fenyegető tulajdonosváltás is csak olyan hír, amelyet utoljára éppen tegnap próbáltak cáfolni. Pedig nagy a tét.

A Népszabadság a legnagyobb eladott példányszámú országos, politikai napilap. A szerkesztőség munkája évtizedek óta gyakorol hatást hazánk közéletére. A magyar balliberális univerzum egyik meghatározó bolygóját jelentik ők. Ha fideszes tulajdonba kerülnek, akkor mindez elveszik.

A pártfüggő tulajdonosok nem a megoldást, hanem a problémát jelentik a médiapiacon mindenkor.

A most szintén fenyegetett megyei napilapok másképp fontosak. Vannak ugyan más tulajdonosi csoportok is a megyei napilapok piacán, de a Népszabadság kiadója által irányított csomag az elmúlt évek felvásárlásai után döntő jelentőségű a piacon. Összességében százezernyi napi olvasó számára e megyei lapok jelentik a közéleti és politikai hírek egyetlen nyomtatott forrását. Sokféle hagyományú szerkesztőség működik, hol több, hol kevesebb politikai kompromisszummal, de a megyei lapok mindeddig mentesek voltak a pártérdekek által vezérelt nyílt médiapiaci tulajdonszerzéstől. Most ez is megváltozhat.

Látjuk, hogy Orbán Viktor környezetében mostanra minden gátlás elveszett. Adófizetői pénzt pumpálnak át a hirdetési piacon keresztül Orbán-közeli üzletembereknek és strómanoknak, akik befolyást szereznék rádiókban, lapokban, tévékben. Mély- és magasépítési üzleteken híznak azok a cégek, amelyek hol a jobboldalnak segítenek be a Simicska-szakítás után egy-egy médium kiadásába, hol pedig az maradék szabad magyar sajtót számolják fel. Hiszen a pletykák szerint most egy Mészáros Lőrinc közeli cég akarja megvásárolni a Népszabadságot és kiadócsoportjának további lapjait.

Az Együtt elnökeként a szolidaritásomról tudom biztosítani a Népszabadság munkatársait. Kitartást kívánok nekik és vidéki kollégáiknak a küzdelemhez szerkesztőségeik autonómiájáért!

Orbánék lépésről lépésre ölik meg a magyar sajtószabadságot. Egyik nap egy rádiót, másik nap egy tévét, harmadik nap egy újságot.

A Népszabadságban tudósítanak rólunk, kritizálnak, néha elismerően bólintanak, de független műhelyként viselkednek. Ez az érték most veszélybe került. Ha egy szerkesztőség szabadságharcra kényszerül, az sosem jó, mert ez elveszi az időt az újságírás elől.

A legjobban annak örülnék, ha volna olyan ellenzéki polgár, aki vagyonából képes és hajlandó volna üzleti alapon befektetni egy piacképes médiacsoportba. De sok illúzióm nincs: a magyar polgárság gyenge, sokan félnek, mások cinikusak. A pártok és lekötelezettjeik pedig minden oldalon csak rossz tulajdonosok tudnak lenni. Mindenkinek az volna a legjobb, az olvasóknak, az ellenzéknek, a magyar jobboldalnak és a közös hazánknak is, ha erős, független, színvonalas, kritikus és szabad sajtója volna Magyarországnak.

És ebben kitüntetett hely jár a Népszabadságnak.

 

Az ügyészség után a bíróságot is foglyul ejtené Orbán Viktor

2016. augusztus 25. 10:50 - Szigetvári Viktor blogja

Az ügyészség, a rendőrség, a választási hivatal és a magyar közigazgatás foglyul ejtése után a Fidesz most a bíróságok maradék függetlenségét is foglyul ejtené. Egy új, úgynevezett közigazgatási bíróságot hoznának létre, és itt dönthetnének a legtöbb állami vagy kormányzati intézmény működésének jogszerűségéről, valamint arról, mit lehet eltitkolni az állampolgárok elől (például, hogy mi számít közérdekű adatnak és mi nem).

Sőt, a 444 cikke szerint ennek a bírói testületnek az élére az a Patyi András kerülhet, aki a Nemzeti Választási Bizottság vezetőjeként, a kopasz verőemberek akciója után egyértelmű lojalitásáról biztosította Orbán Viktort.

Ez a terv, ennek a bíróságnak a létrehozása immár nyílt és egyértelmű támadás a magyar jogállam még megmaradt intézményeivel szemben. Ha egy ilyen bíróság dönthetett volna a Matolcsy-alapítványok pénzszórásairól, a Mészáros Lőrincnek juttatott állami megrendelésekről, Rogán Antal belvárosi ingatlaneladásairól, az állami közbeszerzésekről és sorolhatnám még, soha nem tudtunk volna meg semmit sem az elherdált pénzekről, a hivatali visszaélésekről. Ennek a bizonyos közérdekű bíróságnak a döntése nyomán, egyszerűen nem számítanának közérdekű adatnak azok az adatok, melyek a kormány, illetve Orbán Viktor rendszere számára kínosak lehetnek.

orban_polt_index.jpg

(fotó: Index)

Úgy tűnik, a Fideszben egyszerűen megunták, hogy hiába ásták alá a magyar ügyészségi rendszert és az igazságszolgáltatás jelentős részét, és Polt Péter mulasztásai és félrenézései révén hiába nincs lényegében semmiféle jogkövetkezménye a fideszesek mérhetetlen lopásainak, mindent nem tudnak előlünk eltitkolni. A közérdekű adatigénylésekben folytatott perekben született bírósági döntések nyomán ugyanis nyilvánosságra kerülnek információk a fideszes pénzszórásokról és korrupciós ügyekről, mindez pedig, még ha semmiféle jogkövetkezményük nincs is, politikailag hatalmas károkat okoz Orbán Viktor korrupt rendszerének.

Ennek vetnének gátat azzal, hogy lényegében egy új, a kormánynak alárendelt éket vernének a bírói rendszerbe, amivel a teljes magyar igazságszolgáltatást az irányítása alá vonná Orbán Viktor. Vagyis: végrehajtó hatalom szolgáltatna saját magának igazságot.

Mindez pedig egyszerűen elfogadhatatlan, vitán felülállóan jog- és demokráciaellenes. Egy ilyen bíróság létrehozásával Orbán Viktor egyszerűen a magyar állam, a magyar köztársaság ellen követ el bűncselekményt, amiért felelnie kell. S felelnie kell mindenkinek, aki részt vesz vagy csak segédkezik a jogállam teljesen nyílt, egyértelmű megszüntetésében. Merthogy egy ilyen döntéssel a magyar jogállam szűnne meg.

A Fidesz választási csalása és következményei

2016. augusztus 17. 19:21 - Szigetvári Viktor blogja

A Fidesz bőrfejű-erőszakkal akadályozta meg az MSZP népszavazási kezdeményezését a vasárnapi boltzár ügyében. Ez választási csalás volt. Aki választási csalást követ el 2016-ban, az csalni fog a választáson 2018-ban is. Nincs az a nemzetközi megfigyelő, nincs az a civil ellenállás, ami ezt megakadályozza. A bőrfejű-erőszak elleni nyomozás megszüntetése cinikus döntés. Ahol nincsenek szabályok, ahol egyes rendőrök a Fidesznek és csalásnak segítenek, ott sem szabad, sem tisztességes választások nincsenek. A mai döntés után el kell gondolkodni a 2018-as bojkotton.

Tovább

Lehet más a menekültpolitika is

2016. július 28. 09:29 - Szigetvári Viktor blogja

És ismét az LMP-ről és a népszavazásról.

Továbbra sem a baloldali fundamentalista árulókeresésbe szeretnék beszállni, mert az értelmetlen és káros. De az elmúlt napok után még mindig van tisztázni való az LMP népszavazási álláspontja kapcsán.

Szél Bernadett és pártja azt állítja, hogy a menekültügy mindig is nemzeti hatáskör volt, és annak is kell maradnia, mert úgy lehet jó válaszokat adni a menekültválságra.

Szerintem tévednek.

lmp.png

(fotó: MTI)

Amióta Magyarország tagja az Európai Uniónak és különösen a schengeni övezetnek, lehetetlenség a határrendészeti kérdésekre nemzeti hatáskörben gondolni kizárólagosan. A menekültügyi ügyintézés ugyan nyilván minden országnak a saját feladata, de ezeket a Genfi Konvención túl európai uniós jogszabályok rendezik. Ráadásul a - sajnos igazából soha be nem tartott és erős felülvizsgálatra szoruló - dublini egyezmény is közösségi kereteket, a nemzetállamok felett álló megoldásokat alakított ki. A baj az volt, hogy nem tartották be őket, mert rosszak voltak az érdekeltségek.

Értelmetlen volna úgy kezelni a válságot, hogy minden uniós ország maga alakít ki szabályokat, maga sérti meg a normákat, maga figyeli a másikat, hogy mit és hogyan csinál, hogyan szorít át problémákat a saját határairól a másik ország határaira. Ebből csak szenvedés, embertelenség, félelem, biztonytalanná tett többségi társadalmak és káosz jöhet ki. Ezért téved az LMP, amikor nemzeti hatáskörben kívánja tartani a menekültügy kérdését. Csak menekülnénk a probléma elől, nem megoldást keresnénk.

Az természetesen továbbra is nemzeti hatáskör marad, hogy minden egyes ország, így Magyarország is nyilatkozhat a saját anyagi avagy társadalmi teherbíró képességéről. Messze alatta van ennek ma Magyarország. Szégyen, hogy nem fogadtunk be már tízezernyi menekültet tisztességes táborokba.

Biztonságot és emberséget csak úgy lehet teremteni, ha nem lépjük át egy integrációban még tapasztalatlan társadalom korlátait, de igyekszünk azokat tágítani.

Magyarország jobb ország lesz, ha nyitottan áll a menekültválság megoldásához, és részt vesz a szolidaritás alapú kvótában. Igaza volt Szent Istvánnak, a sokszínűség érték, ha tiszteljük egymás kultúráját. Közben a saját korlátainkat tisztelve, a kiutasítandókat kiutasítva, de emberséggel kell bánni azokkal, akik különböző okok miatt ide jönnek.

A nemzeti hatáskörre való hivatkozás csak kibújás az LMP részéről, mert valójában megijedtek a többségi társadalom jogos félelmeitől és a Fidesz által felkorbácsolt indulataitól. Álláspontjuk szemben áll az Európai Zöld Párt emberséges és biztonságteremtő, közösségi kereteket kereső menekültpolitikájával.

Az Együtt szerint - szemben az LMP-vel - lehet más a menekültpolitika is. Nem megijedni kell a felkorbácsolt indulatoktól, nem kitérni kell az egyenes, józan beszéd elől a nemzeti hatáskör értelmetlen álcája mögé bújva, hanem emberséges és biztonságteremtő megoldást kell ajánlani. Ez pedig épp az LMP által javasoltak teljes ellentéte: nemzetközi határőrizet, közös és európai menekültpolitika, egységes szabályrendszer szerinti menekült-minősítés, uniós fenntartású és emberséges tranzitzónák megfelelő kapacitással, szolidaritási kvóták a menedékkérők elosztására, valamint kemény, jogszerű és egységes kiutasítási politika - amelyet be is tartanak a tagállamok.

A nemzetállamokat senki sem akarja megszüntetni, szükség is van rájuk, Európa identitása nincs meg nélkülük. De a menekültválságot nem úgy kell kezelni, ahogyan az LMP javasolja.

A gyűlöletkampány és a gyenge Magyarország

2016. július 20. 13:38 - Szigetvári Viktor blogja

A Fidesz menekültügyi gyűlöletkampánya új fokozatba kapcsolt. Új hirdetések jelentek meg új üzenetekkel. Az állami pénzből milliárdokért folytatott hazug propaganda káros, és gyengíti Magyarországot. Védtelenné és félelmekkel telivé teszi egy változó világban, amikor meg kellene erősödnünk, magabiztossá kellene válnunk, mert a 21. század igazi kihívásai még előttünk vannak. Szemben a Fidesz hazugságaival, a menekültkvóta jó megoldás, amely része a közös, európai biztonságteremtésnek. Embertelenségből csak gyenge Magyarország terem.

Tovább