A Deutsche Telekomhoz fordul Szigetvári Viktor a Fidesznek nyújtott pártfinanszírozás gyanúja miatt

2017. október 13. 09:22 - Szigetvári Viktor blogja

A németországi Deutsche Telekom felügyelő bizottságához fordul Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke, a mai napon felmerült pártfinanszírozás-gyanú miatt, mivel a magyar Telekom egy harmadik felet igénybe véve finanszírozta a Fidesz számára Barack Obama kampányfőnökének 2009-es látogatását.

Somogyi Péter, aki konferenciaszervezésből élő üzletember, a mai napon azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy 2009-ben a Magyar Telekom vezérigazgatójának személyes felkérésére szervezte meg David Plouffe, Barack Obama kampányfőnökének magyarországi látogatását. A nyilatkozat szerint a Telekom vezetője azért kért fel erre egy harmadik felet, mert a közel 15 millió forintos költséggel az akkori legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz számára kívánt szívességet tenni. Ennek volt az eredménye, hogy a fizetős, de nyilvános konferencia-előadás után a demokrata párti Plouffe kizárólag a jobboldali Fidesz kampánystábjával ült le zártkörű workshopra. 

telekom_big_1.jpg

Emlékszem David Plouffe látogatására, és mindig is úgy könyveltem el, hogy annak mindeddig számomra érthetetlen politikai okai voltak. Míg a Fidesz közismerten a Republikánus Párt hátországával ápolt kapcsolatot, addig a baloldali és liberális pártok a demokratákkal. 2009-ben már jó kapcsolatban lehettem néhány agytröszttel, akik segítették az Obama-kampányt, de David Plouffe hazai látogatása a fideszes szál miatt meglepően megközelíthetetlen volt számomra is.

Akkor éppen Bajnai Gordon miniszterelnök kabinetfőnöke voltam, és David Plouffe látogatását megelőzően közvetlen és közvetett csatornákon keresztül jeleztem a volt kampányfőnök stábjának, hogy megtiszteltetésnek tekintenénk, ha a Miniszterelnöki Kabinetirodán fogadhatnánk Plouffe urat. Erre nem kerülhetett sor, és a Habony-Plouffe találkozó után világossá vált számomra, ki fizette a révészt, és miért nem akart valójában ő találkozni a mi stábunkkal. Végül formálisan időhiányra hivatkoztak.

A mai nyilatkozatok más megvilágításba helyezik az ügyet.

Hazánk egyik meghatározó, multinacionális vállalatának vezetője a gyanú szerint saját cége etikai kódexét megkerülve a kormányra készülő Fidesznek kívánt bújtatott pártfinanszírozással szívességet tenni egy harmadik fél bevonásán keresztül. Szemben a cég ma megjelent cáfolatával, az én tapasztalataim szerint sem egy sima konferencia-szponzoráció volt mindez, hanem politikai szívesség, ami az amerikai vendéget tudatosan, és finanszírozási okokból tette elérhetetlenné az akkori miniszterelnök stábja számára.

A Magyar Telekom dicstelen szerepet játszott az elmúlt években az orbáni illiberális rezsim közvetett konszolidálásában. Ennek kulcsmozzanata volt az Origo hírportál tudatos átjátszása a Fidesznek, ami rombolta a magyar sajtószabadságot. Egy német vállalat úgy viselkedett itt, a félperiférián, Kelet-Európában, ahogyan otthon nem merne viselkedni. Úgy látszik, a szívességek a Magyar Telekom vezetése részéről korábban kezdődtek.

Mindezek miatt az Együtt választmányi elnökeként etikai kifogással élve bejelentést teszek a Deutsche Telekom felügyelő bizottságánál, amely társaság a Magyar Telekom meghatározó tulajdonosa. Kifogásom jogalapja a társaság etikai szabályai megsértésének gyanúja, egy politikai párt számára tett, 15 millió forintnyi szívesség, aminek leplezése érdekében egy harmadik felet vettek igénybe.

Az Együtt szinte az egyetlen magyar párt, amely nem lázít a hazánkban működő multinacionális vállalatok ellen, mert közös jólétünkhöz ilyen cégekre is szükségünk van. Hiszünk abban, hogy tisztességes piacgazdaság és verseny csak akkor lesz hazánkban, ha a nemzetközi vállalatok is felhagynak a gyarmati jellegű korrupciós taktikákkal, és valóban a lefektetett elveik szerint működnek. A most pártfinanszírozási botrányba keveredő Magyar Telekom ezt az elmúlt évek alapján többször is elhibázta, amivel ártott a magyar köztársasági eszmének, a liberális demokráciának és a tiszta versenynek hazánkban.

Ibolya Tibor szégyenletes módon kritizál egy jogerős ítéletet

2017. október 05. 08:46 - Szigetvári Viktor blogja

Példátlan "megtiszteltetés" ért engem tegnap: Ibolya Tibor, fővárosi főügyész miattam írt hosszú és szégyenletes publicisztikát az Indexre. A téma Polt Péter legfőbb ügyész ellenem elszenvedett, immár jogerős veresége volt.

A Kúria kimondta ugyanis, hogy jogomban áll őt fideszesnek nevezni, és nem volt becsületsértő mindaz, amit őt és családját érintően mondtam a Quaestor-ügy kapcsán.

polt_ibolya.jpg

(Fotó: Index)

Ibolya Tibor cikke szégyenletes. Egy vezető, hivatalban levő ügyész nyíltan kritizál egy jogerős ítéletet, amely politikailag érzékeny ügyben védte meg a véleményszabadság alkotmányos kereteit. (Egyébként az elmúlt évtizedek tárgybeli ítéleteivel és alkotmánybírósági határozataival teljes összhangban. Merőben kiszámítható módon és levezetéssel.)

Ibolya Tibor kikéri magának és Poltnak a fideszes minősítést. Pedig igazam van. Polt Péter és esküszegő ügyészi klikkje fideszes árulókból áll.

Egyrészt jogomban áll róluk ezt mondani, mindezzel természetesen nem vádolom a tisztességes ügyészeket; másrészt ők valóban a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálják és nem az igazságot, tehát fideszesek.

Ebből következően nem maradhatnak hatalomban azután, hogy Orbán Viktor megbukik. Ehhez nem kétharmad kell, csak többségi alkotmányos forradalom. Hiszen a világon nem minden rendszerváltás jogfolytonos. A nép demokratikus döntése után egy ily nehéz, illiberális helyzetben bekövetkező kormányváltás során a jogfolytonosságot megszakító rendszerváltásra kell felhatalmazást kérni, aminek következtében Polt Péter és maffiába szerveződött bűntársai automatikusan elveszítik hivatalukat.

Ilyen egyszerű ez. Akármennyire is fáj ez Poltnak vagy Ibolyának.

Orbán bűne generációkon át velünk marad

2017. szeptember 30. 06:38 - Szigetvári Viktor blogja

Orbán Viktor generációkra ható bűne, hogy a menekültválságot felhasználva gyűlöletet és félelmet szított magyarok millióinak szívében. Ott tartunk, hogy törvényesen befogadott menedékesek szabad mozgását sem akarja megvédeni, és jogosnak ítéli az érintettek éppen általa felhergelt félelmeit.

Emberséggel, tisztelettel, felelős felkészítéssel sok mindent el lehet érni. Nem emlékszünk már rá, de a kilencvenes években sok ezer bosnyák élt ideig-óráig hazánkban, iszlám hitűként, mert a háború elől menekültek. Az együttélési konfliktusokat lehetett kezelni, és a válság után minden más is megoldódott.

orban_oltony.jpg

Szégyen, hogy mára oda jutottunk, hogy honfitársaim, akik félhetnének az emlőrákszűrések elmaradása, az alacsony bérek, a kölcsönzött munkaerő embertelen kizsákmányolása, az állam által szavatolni hivatott közbiztonság romlása, az egészségügy szétesése és gyerekeik jövője miatt, most a kormánypropaganda hatására nem létező támadóktól félnek.  

Orbán megbukhat jövőre. Az Együtt ezért dolgozik, és ezért akar együttműködni más ellenzéki pártokkal a kormányváltás érdekében. Ha egy-egy egyéni jelölt lesz a választókerületekben, meg lehet állítani Orbán Viktor.

De e gyáva ember mocskos, szégyenletes öröksége generációkra velünk marad, és ezen is együtt kell majd túllépnünk nekünk, magyaroknak. Legyünk bár baloldaliak vagy jobboldaliak, liberálisok vagy konzervatívok.

Szabadság és igazságosság

2017. szeptember 21. 10:35 - Szigetvári Viktor blogja

Az Együtt választmányi elnökének beszéde a párt választási programjának bemutatóján

 

Köszöntök mindenkit!

És örülök, hogy itt lehetek közöttetek. Először is hadd köszöntsem Karácsony Gergelyt és Szabó Tímeát, a Párbeszéd két társelnökét!

Sziasztok!

Néhány héttel ezelőtt, nyáron én Karácsony Gergőnek a programhirdetésén ott lehettem, és fontosnak tartom, hogy ők most itt vannak a mi programhirdetésünkön.

Sok dolog szempontjából első nekem ez a mostani választási év, választási felkészülés. Először vagyok egyéniképviselő-jelölt, és először írtam kollégáimmal együtt választási programot. Nagyon büszke vagyok rá. Köszönöm minden olyan kollégámnak az Együttben, aki segített ennek a programnak az összerakásában, és köszönöm minden olyan szakértőnek, aki akár a Haza és Haladás Alapítványban, akár a Váradi András Alapítványban segített szakértőként abban, hogy ez a program, ez a közel ötszáz ígéret összeálljon!

Ebből fogok most néhány olyat felsorolni, amely szerintem fontos, és nekem, személyesen fontos. Mert a mai rendezvény arról szól, hogy a kulcsterületeket szakértő politikusaink, önkormányzati képviselőink mutatják be. Én pedig inkább abból próbáltam szemezgetni, amelyek talán kisebbek, kevésbé jelentősek, kevésbé grandiózusak, de mégis bennük van, hogy az Együtt milyen Magyarországban hisz.

Azért az a címe a programunknak, hogy „Szabadság és igazságosság”, mert az Együtt egy szabad és igazságos Magyarországban hisz.

A szabad Magyarországon nem kell félni. A szabad Magyarországon mindenkinek joga van olyan életpályát, olyan élettársat választani, olyan tanulási pályán előre jutni, ahogyan ő ezt eldönti, és az állam ebben segít neki. Az állam ebbe nem szól bele. Lelkiismereti kérdésekbe, sem az iskolában, sem a munkahelyen nem teszi bele az orrát.

És azért hiszünk az igazságos Magyarországban, mert ma, hogyha valakinek a családjában lerobban egy szülő, valami módon tönkre megy egy nagyobb értékű használati tárgy, vagy netán egy fogyatékkal élő gyermek születik, az ma egyet jelent a szegénységgel, a mélyszegénységbe csúszással. Az Együtt egy olyan Magyarországban hisz – és vannak mások is ebben az országban szerencsére –, ahol egy ilyen helyzet, nem vezethet el a szegénységhez. Az államnak mindig segítenie kell a szegénységbe születetteket, s azokat is, akiknek ott a kockázat, hogy nem tudnak kitörni a szegénységből vagy lecsúsznak oda.

Ezért szabadság és igazságosság az Együtt programjának a címe.

img_7154.JPG

Rögtön ilyen az első ígéret, az első vállalás, amelyről szeretnék beszélni: mi egy olyan párt vagyunk, amely nagyon erősen, hazánkban szinte egyedüliként hisz a piacgazdaságban, a szabályozott versenyben, de ma Magyarországon a kölcsönzött munkaerő kizsákmányoló rendszer szerint működik. Programunkban van egy olyan vállalás, hogy megszüntetjük azokat a munkaerő-kölcsönző cégeket, amelyek kizsákmányolják a munkavállalóikat, miközben egy jól működő piacgazdaságban, amely nemzetközi termelési láncokba integrált, van helye olyan cégeknek, amelyek kölcsönzött munkaerőt alkalmaznak. De mindannyian tudjuk, hogy Gyöngyöstől Miskolcig, Békéscsabától Sopronig százezrek dolgoznak ma úgy Magyarországon, hogy éveken át mennek be ugyanoda, ugyanabba az épületbe, ugyanazon futószalag mellé, és valami csoda folytán mégis hétről hétre kötnek velük csak szerződést. Az ilyen munkaerő-kölcsönzés elfogadhatatlan egy jól működő piacgazdaságban, az Együtt ezt felszámolja, mert az a cég, amely ezen keresi meg azt a profitot, amiből fenntartja magát, az nem versenyképes. Ezek ellen küzdeni kell, ez az első ígéret, amit ki akartam emelni.

A második egy nagyon fontos dolog. Gyerekvállalásra készülök a feleségemmel, és fontosnak tartom, hogy férfiként kivegyem a részemet a gyereknevelésből, akár az Együtt által bevezetendő apahónapok révén. Azt pontosan tudjuk, hogy Magyarországon már évek óta lehetséges férfiaknak is otthon maradniuk GYES-en gyermekükkel. De az a helyzet, hogy a legnagyobb probléma ma az, hogy Magyarországon döntően a nők maradnak otthon, és a munkaerőpiacra való visszailleszkedésüket a magyar állam nem segíti. Ezért az Együtt azt javasolja, hogy ha a nő maradt otthon, akkor a férfi, ha a férfi maradt otthon, akkor a nő, három hónapig ugyanúgy kivegye a részét a gyermek első éveiből, és közben segítse élettársát, segítse házastársát, hogy visszailleszkedhessen a munkaerőpiacra. Mert ma Magyarországon sokszor a gyerekvállalás, egy vagy két vagy három gyerek vállalása, döntően a nők számára, a karriernek a teljes kidobását jelenti. Márpedig egy jól működő jóléti államban, igazságos piacgazdaságban ennek nem kell így lennie.

A harmadik dolog talán nem illik egy választási programbemutatóra: ez pedig a halál kérdéséhez kötődik. De mégis kell erről beszélnem, mert az Együtt egy olyan bátor párt, amely a határhelyzetekről, a nehéz kérdésekről is mer beszélni a programjában. Programunk mentes a populista hülyítéstől, de válaszokat ad a mindannyiunkat foglalkoztató kérdésekre. Ma Magyarországon valamennyire kialakult az emberhez méltó halálnak a gyakorlata. Az eutanázia ügyében volt a Sólyom László vezette Alkotmánybíróságnak egy fontos döntése évtizedekkel ezelőtt, de mi vagyunk az első párt, amely asztalra meri tenni annak a kérdését, hogy ebben lépjünk tovább. Ahogyan az emberhez méltó születés, az emberhez méltó élet, ugyanúgy jogunk az emberhez méltó halál is. Ebben mindenki esetleg ellenállhat egészen sajnos addig, ameddig a saját családjában, saját szerettei körében nem történik egy olyan megbetegedés, amely borzasztó utolsó hónapokat és még borzasztóbb utolsó heteket eredményez egy szerette számára. Ebben a világon és Európában vannak jó megoldások. Az Együtt társadalmi vitát szeretne az eutanázia aktív és passzív formájának magyarországi kiszélesítéséről, mert az is része egy jól működő országnak, hogy biztosítjuk az emberhez méltó halál lehetőségét azoknak, akik nem kívánnak hosszan szenvedni. És természetesen úgy vezetnénk ezt be a társadalmi vita után, hogy azok az orvosok, azok a nővérek, azok az egészségügyi szakdolgozok, akik nem kívánnak ebben részt venni lelkiismereti okokból, számukra a közreműködést nem tennénk kötelezővé.

Valamennyivel, ha nem is vidámabb, de teljesen más téma, a környezetvédelem ügye. Környezetünket érintően azt fedeztük fel az Együtt-tel az elmúlt években, hogy rengeteg szőnyeg alá söpört szennyezés van ebben az országban. Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője és országgyűlési képviselőjelöltje országos hírnévre tett szert az Illatos úti szennyezés feltárásával és a kormánnyal együttműködő felszámolásával. Azt látjuk, hogy ez van a Tiszával, ez van a Dunával, ez van Szentendrén, ez van a Szamossal, és hadd ne soroljam. Az Együtt programjában benne van, hogy a szőnyeg alá söpört, akár még a szovjet laktanyák idejéből velünk maradt szennyezéseket tíz év alatt fölszámoljuk. Ez nagyon fontos kérdés a környezetvédelmi programunkban, mert így lehet egy normális országban élni évtizedek múlva is.

A következő fontos ígéret, amelyről szeretnék itt beszélni, az alapvetően a sport világához kötődik. Ugye látjuk, hogy a sportvilágában rengeteg állami vezető, miniszter, polgármester, döntően fideszes jelent meg az elmúlt években. Sajnos ez korábban is volt. Ez csak a korrupciót, az állami érdekkijárást, az állami adófizetői forrásoknak a lopását jelentette különböző, egyébként tisztességes sportági szakszövetségekhez. Ezt betiltanánk. Nem lehetne állami vezető, miniszter, polgármester és bármi képviselő sportági szakszövetségi felsővezető. De ennél fontosabb, hogy leállítjuk a stadionprogramot, leállítjuk a teljesen pazarló, uniós forrásokat elherdáló városi sportcsarnok-építési programot. És kizárólag tanuszoda-fejlesztésre és iskolai sportcsarnok-fejlesztésre költjük ezt a pénzt, mert ezek ahhoz járulnak hozzá, hogy diákjaink ne a tornatermek előtti folyosón kell hogy futkossanak reggelente vagy esténként, amikor odajutnak, mert hát a mindennapos testnevelés a mai formájában kivitelezhetetlen.

A következő ígéret, amelyről szeretnék röviden beszélni, egy nem annyira kellemes téma, általában a szenvedélybetegségek kérdése. Kidolgozott, világszínvonalú szakértőkkel ellenőriztetett, jó programunk van, amelynek alapja dekriminalizáció. Hogy ne bűnözőnek tekintse a magyar állam azt, aki valamilyen szenvedéllyel él. Az alkoholbetegségtől a kábítószer függőségig sokkal több pénzt kell költeni erre, és nem bűnözőként, nem lecsúszott senkiként kell tekinteni az ilyen emberekre, hanem olyan emberekre, olyan honfitársainkra, akik támogatásra szorulnak. Ezt a drogpolitikán át, az alkohol betegségek kezelésén át minden szenvedélybetegségben érvényesíteni kívánja az Együtt. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy merünk róla beszélni. Legyenek akár népszerűtlen gondolatok is, például hogy a tűcsere programokat újra kell indítani, mert Magyarországon – és ez átvezet a következő ígéretre – főleg Budapesten és a nagyvárosokban az új dizájner drogok intravénás használata miatt HIV fertőzési hullám és Hepatitis fertőzési hullám tombol.

Erről végképp nem mer beszélni a mai egészségügyi kormányzat. Leállították az ingyenes szűrési programokat, és az a következő ígéretünk, következő vállalásunk, hogy ha az Együtt koalíciós kormányba kerül vagy máshogy kormányt alakíthat, mindent meg fogunk tenni azért, hogy a lappangó HIV-robbanás, a lappangó hepatitis-robbanás ellen felvegyük a harcot. Mert ma a világ már nem ott tart, és Magyarországon ebben nem teszünk meg mindent, ahol a Tom Hanks-féle filmben, ugye a Philadelphiaban láttuk, hogy egy HIV fertőzés a halálos ítélettel egyenlő. Lehet teljes értékű életet élni fertőzötten is. Ezt 25 éve Magyarországon egyébként már finanszírozzák különböző gyógyszerekkel, de senki nem tud például arról, hogy ma Magyarországon törzskönyvezett már olyan gyógyszer is, amelyet ha bevesz egy kockázati csoportba tartozó fiatal, legyen fiú vagy lány, akkor nem fog megfertőződni, hogy ha esetleg nem is védekezik szexuális érintkezés közben. Mert egy dolgot tudni kell: a ma megfertőződő magyar fiataloknak egy igen jelentős része heteroszexuális párkapcsolatban élő nő, aki nem is tud arról, hogy ennek a kockázatnak ki van téve. Erről nagyon fontosnak tartom, hogy a mi programunk mer beszélni.

Végezetül néhány olyan ígéretet szeretnék felsorolni gyorsan, és átadom a színpadot a következő beszélőnek, amely szerintem nagyon fontos egy szabad és igazságos Magyarország megteremtése érdekében.

Az egyik ilyen, hogy természetesen leállítjuk Paks 2-t, és egy tisztességesen fenntartható energiapolitikát valósítunk meg. Ma Magyarországon a megújuló energiára nem költ eleget az állam. A világ oda tart, ezt látni kell tőlünk száz kilométerre Szlovákiában, de Ausztriában is, hogy kis települések állnak össze, működtetnek helyi bioenergiából vagy gázzal működő kis erőműveket, amelyekkel helyben táplálnak be elektromos áramot, és egy decentralizált energiarendszer jön létre. Az ostoba energiapolitikával a kormány ennek a lehetőségét is elvette évtizedekre. Modernizálni és rugalmasabbá kell tenni a hálózatot, az atomenergiától való függőséget csökkenteni kell. Ez az energiapolitikánk alapja, ez a környezetet is védi, és egyébként a piacgazdaságnak, a versenynek is sokkal jobb lenne.

Szeretném kiemelni végezetül egy olyan ígéretünket, amely megint visszamegy a férfiak és a nők viszonyához a munkaerőpiacon meg a keresetek területén. Ma Magyarországon elfogadhatatlanul az a helyzet, hogy sok nő az államigazgatásban és a versenyszférában is kevesebb pénzt keres, ha ugyanolyan állásban, ugyanolyan munkát végez, mint egy férfi. Ezt az államigazgatásban egy csapásra egész egyszerűen csak be kell tiltani. A piacon pedig jól működő, háromoldalú érdekegyeztetéssel, szakszervezetekkel, munkaadókkal és az állammal együttműködve, egyszerűen ki kell irtani. Mert elfogadhatatlan, hogy legyenek olyan magyar nők, akik vezetőként vagy beosztottként dolgoznak, de ugyanazért a munkáért kevesebbet keresnek, mint a férfi társaik.

Ezeket a példákat akartam mondani. Ezek mind olyan programok, és az egész programunk arról szól, hogy van jövője ennek az országnak, van jövője a liberális demokrata Magyarországnak, ehhez járul hozzá az Együtt a maga liberális és modern szociáldemokrata elveivel. Erről szól a programunk.

A jövőért úgy teszünk, hogy nem éljük fel a jelenben a gazdasági lehetőségeinket, megmentjük az egészségügyet, megmentjük az oktatást, megmentjük a nyugdíjrendszert, ahol aztán végképp nincsenek populista ígéreteink, de segítünk a szegényebb nyugdíjasoknak. És itt adom át a szót egy olyan kollégánknak, aki néhány hete csatlakozott vezetőként, elnökségi tagként az Együtt elnökségébe. Vajda Zoltán, aki a magánnyugdíjpénztári megmentési folyamatnak az egyik kulcsszereplője volt, és büszke vagyok rá, hogy képviselőjelöltünk a 2018-as kampányban.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattatok!

Az orosz érdekek kiszolgálása helyett konszenzusos külpolitikát!

2017. június 30. 13:15 - Szigetvári Viktor blogja

Szigetvári Viktor megnyitóbeszéde az Együtt és a Váradi András Alapítvány „Merre tovább Európa?” című konferenciáján

 

Jó napot kívánok, köszöntök mindenkit! Szigetvári Viktor vagyok.

Elsősorban köszönöm Hajdu Nórának, aki összerakta ezt a konferenciát. Ő az, aki az Együttnél gazdája a külpolitikai kérdéseknek, külpolitikai témáknak, ő volt az, aki összefogta a szakértői anyag előkészítését, konzultált párton belül és párton kívül szakértőkkel, akik az Együtt külpolitikai ügyeinek, geostratégiai ügyeinek, nemzetbiztonsági, biztonságpolitikai ügyeinek a gondozásában részt vesznek akár kritikusként, akár aggódó szimpatizánsként. És köszönöm mindazon résztvevőknek, szakértőknek, illetve politikusoknak, akik elfogadták a felkérésünket, akár a szakértői panelben, akár pedig a politikusi panelben vitatkoznak velünk.

Az Együtt már az Európai Parlamenti választáson is azt az álláspontot foglalta el Bajnai Gordon kezdeményezésére, hogy a szélsőjobboldallal és a sokszor orosz érdeket Magyarországon képviselni kívánó szélsőjobboldallal is vitatkozni kell, mert úgy ítéljük meg, hogy az elmúlt 30 év balliberális értelmiségi tabusítási hagyománya nem vezetett eredményre. A magyar választók – szeretjük, nem szeretjük – legitimálták, bár nem is mind szélsőjobboldali érzelműek, de legitimáltak egy számomra elfogadhatatlan értékrendű pártot. És mi azt gondoljuk, úgy lehet az ő hamisságaikat átfordítani a mi igazságainkká, demokrata, liberális-demokrata vagy zöld-demokrata igazsággá, hogy ezt vitákban exponáljuk. Vitatkoztunk az ő családpolitikájukról, vitatkoztunk az ő szegénypolitikájukról, a mai napon külpolitikájukról fogunk többek között velük vitatkozni.

De annál fontosabbnak tartjuk ezt a kérdést, mint hogy hozzájuk igazítanánk a vitát. Hiszen van erről nekünk is kellően nemzeti, kellően büszke és kellően nyugatos, európai álláspontunk.

szv_konf.png

Én két dolgot szeretnék elmondani. Ilyenkor magyarországi példákkal illik indítani egy ilyen előadást, de én most tudatosan nem magyarországi példákkal fogom indítani, mert ha magyarországi példákkal tenném, akkor nem tudnám abbahagyni egy óra után sem.

Tíz nappal ezelőtt az Együtt delegációjának vezetőjeként, mások mellett Hajdu Nórával is Erdélyben, Kolozsvárott jártam, ahol több tárgyalást bonyolítottunk le, próbáltunk partnerséget erősíteni az RMDSZ-szel, ottani liberális civil szervezetekkel és ottani olyan emberekkel, civilekkel, akik az Együtt iránt, a magyar közélet nem fideszes narratívája iránt érdeklődnek.

E tekintetben sikeres tárgyalásokat folytattunk és két Közép-Kelet Európát jelenleg jellemző probléma bomlott ki ott, előttünk egy-egy ügyből. A maga-maga Madeleine-süteményeként mind a kettő olyan, amelyre tudok reagálni, amikor a magyar külpolitikai stratégiát érintően beszélek.

Az egyik ilyen dolog az volt, nem tudom tudják-e, hogy van egy új vita Romániában, amely Erdélyben is vita, de Pártiumban is vagy Szórványban is vita, amely arról szól, hogy a román keleti egyház a család védelmét nagyobb erővel tűzte most napirendre, mint bármikor korábban a román belpolitikában az ottani rendszerváltás óta előkerült. Ennek részeként ők alkotmánymódosítást kívánnak elérni annak érdekében, hogy később a civil élettársi kapcsolat akár melegekre is kiterjedő bevezethetőségét, mondjuk úgy, egy pár évtizedre megakadályozzák, hiszen nagyon nehéz Romániában alkotmányt módosítani.

Egy olyan partnerrel beszélgettünk, aki maga újságíró volt, de egyébként életének egy másik felében meg LMBTQ civil szervezetben vezető képviselő volt. Ő elmesélte, hogy milyen szomorúan látja, hogy az elmúlt évnek fejleménye volt, hogy Dugin a nagy-nagy román parlament épületében előadást tartatott egy könyvbemutatón. Tudjuk, ő a putyinista ideológia egyik „szálláscsinálója”, hogy ezeket a lejárató fogalmakat használjam, és hogy ez nem volt jellemző Romániára.

Másrészt panaszként elmondta, hogy ez milyen nagymértékben osztotta meg a romániai egyházi világot, hiszen nyugatos protestáns, illetve római katolikus egyház is felzárkózott ehhez a törekvéshez, hiszen közös pontot találtak morálfilozófia szempontból. És látja, egyébként nem belemenve az RMDSZ belügyeibe, általában a belmagyar világnak a nemzeti identitáson túl értékelt világát hogyan osztotta ez meg: egy liberálisabb RMDSZ-es azt mondta, borzasztó, ezt nem szabad; egy konzervatívabb, akár kereszténydemokrata irányultságú RMDSZ-es azt mondta, hát, végül is ez a maga módján rendben van.

Nyilvánvalóan ezt csak azért hoztam példaként, mert az elmúlt öt-nyolc évben egyértelmű észak-atlanti elköteleződéssel hajózó Romániában láthatóan orosz segítséggel, egy orosz egyház felé nyitott román egyházi támogatással betettek egy olyan témát, amely új törésvonalakat képzett egy olyan román politikai eliten belül, ahol korrupcióról sok vita folyik, ahol sok probléma van a tranzitív örökséggel, de éppen pont ilyen típusú morális kérdések az abortusztól mondjuk akár a család kérdéséig nem nagyon tematizálodtak, és reális vállalkozás volt, hogy egy békésebb kormányzati időszakban idővel akár a civil partnerségnek a jogintézményét is be lehet vezetni Romániában.

A másik példám pedig arról szól, hogy biztosan tudják, emlékeznek az elmúlt félév első felének intenzív romániai tüntetésére, tüntetéssorozatára, amelyben civil szereplők, döntően új generációs civil szereplők a korrupt román status quo-val szemben léptek fel, sok tízezren, százezren, tüntettek Bukarestben és másutt.

Két narratívát szeretnék megosztani. Az egyik, hogy ez az egész valójában a román titkosszolgálatok provokációja. Az a párt, amely ennek a momentumán, kinőni kíván a földből USL néven, fiatal, multietnikus párt. Ez a párt valójában a román titkosszolgálatoknak a bábja és valójában ennek semmi, a román nemzeti érdeket hosszú távon adresszáló funkciója nincsen. Hiszen valójában ez az egész egy titkosszolgálati összeesküvés, amely az amerikai titkosszolgálatokkal partnerségben megpróbálja destabilizálni Romániát, valójában a korrupciót mint ügyet használja nem létező problémaként arra, hogy szétverje a stabil és jól működő román demokráciát. Ez nem az én szövegem, ez volt az egyik, amit nekem komoly emberek letöltöttek.

És ugye, van a másik része, amikor próbáltunk olyan civilekkel beszélgetni, akik látják az új mozgalmakat, látják azt a korombeliek és a nálam 15 évvel fiatalabbak korában meglévő hangulatot, amely az elmúlt román 30 év és román 25 év status quo-ját dobná ki az ablakon. Egyébként olyan középosztályú fiatalok, akik ma jobban élnek, mint 10 éve és sokkal jobban élnek ma, mint egy magyar fiatal élt 10 évvel ezelőtt Magyarországon; ahhoz képest hova jutott az elmúlt egy évtizedben. Hiszen ezt egy olyan Kolozsvárott beszéltük meg emberekkel, civil szervezeti vezetőkkel, politikusokkal, újságírókkal, amely Kolozsvár az elmúlt egy évtizedben sokkal többet fejlődött, mint Debrecen Békéscsaba vagy akár Győr. Ezt azért mondtam el példaként, mert mindebben benne van az, ami minket, közép-kelet európai magyarokat itt, az Európai Unióban, a mi részünkről Schengenen belül foglakoztat az elkövetkező időszakban, és kell, hogy foglalkoztasson a jelenben is.

Amikor az Együtt egy programot készített és ezt eljuttattuk Önöknek és itt is hozzáférhetővé tettük, akkor minket az mozgatott, hogy egy nyugatos, Európában jobban integrálódni akaró Magyarországnak a programját tegyük le, és világossá tegyük, hogy a külpolitikát egy olyan kérdésnek tekintjük, ahol van helye a konszenzusnak, van helye az együttműködésnek. Én nagyon boldog lennék, ha mondjuk egy évtized múlva az Európai Parlament szociáldemokrata, liberális, zöld és kereszténydemokrata frakciójának a remélhető konszenzusa vagy konszenzus közeli helyzetből kialakuló európai reformtörekvései Magyarországon is egy nemzeti konszenzus alapját jelentenék akár európai uniós kérdésekben, akár európai uniós biztonságpolitikai kérdésekben. Ma ettől távol vagyunk, én ma úgy érzem, hogy az Európai Néppárt mainstream-jétől odébb, jobbra, populista irányba politizál a magyar kormány – azt a mai beszélgetés szakértőinek, illetve politikusainak lesz lehetőségük megvitatni, hogy erről mi mit gondolunk, és mit gondolnak más pártok, szimpatizánsaik, és mit gondolnak azok, akikkel kevesebb dolog köt bennünket össze.

Annyit viszont nagyon fontosnak tartok, hogy az Együtt értelmezése szerint az elmúlt 7-8 évben a magyar külpolitika elvesztette a szuverenitását még akkor is, ha a magyar miniszterelnök legutoljára a mai napon jegyezte meg az Országgyűlés épületében, hogy itt minden korábbinál autonómabb és szuverénebb magyar külpolitika folyik.

Két faktort emelnék ki. Az egyik, hogy a magyar intézményesült korrupció, state capture miatt a magyar külpolitikai mozgástér szűkült, hiszen nemcsak a keleti titkosszolgálati partnereink, hanem a nyugati titkosszolgálati partnerek is bankszámlaszámok tömegét ismerik; még akkor is, ha ezt természetesen nem mutatják meg a volt miniszterelnököknek. Másrészt viszont amellett, hogy ismerik ezeket a számlákat, ismerik azt is, hogyan lehet zsarolhatóvá tenni egyes magyar, döntően fideszes kormányzati politikusokat, akik a letelepedési kötvény mocskában, offshore cégek mocskában vagy csak Londonban kastélyt vásárló magyar kommunikációs tanácsadóként eljárnak azért, hogy a magyar külpolitika szuverenitása csökkenjék, mert mennél zsarolhatóbb egy magyar adminisztráció, annál kisebb a magyar külpolitikának mozgástere.

Az is csökkentette a magyar külpolitika, a fideszes Szijjártó Péteri külpolitika mozgásterét, hogy egy hozzá nem értő, a korábbi, számomra értékrendileg nem mindig elfogadható, de a magyar nemzeti érdek szempontjából vitaképes, atlantista fideszes külpolitikából egy focicsapatnak az anyagi, keleties érdekeit képviselni kívánó, alapvetően dilettáns külpolitikához jutottunk el, ahol jó szakembereket, a politikai árkok túloldalán lévő, de tisztességes fideszes szakembereket pakoltak ki olyan helyekre, ahol megalázzák őket vagy akár az egész külügyi adminisztráción kívülre kerültek. Valamint lefejezték a külügyi adminisztrációnak azt a részét is, amely ott volt már akár 1989-1990-ben is a Külügyminisztériumban, tovább szolgált és minden kormányzat – pártszínezettől függetlenül – számíthatott a szakértelmükre.

Az Együtt azt látja, hogy nemcsak a korrupció, a state capture csökkentette a magyar fideszes kormányzatnak a külpolitikai mozgásterét az önleleplezően pregnáns lopások miatt. A szakmaiságát, a kereskedelempolitikának a szakmaiságát a nemzetközi kapcsolat építésének a szakmaiságát, a diplomácia „lassú víz partot mos” hozzáállását szétverték. És lehet kiküldeni 1-2 éve még vállalatvezetőként dolgozó, számomra nem ismert embert Washingtonba, valószínűleg sok kávét tud elfogyasztani a Dupont Circle közelében, de a Fehér Házhoz közelebb nem fog jutni az elkövetkező két évben. Ebben biztosak lehetünk.

Ebben a helyzetben az Együttnek teljesen világos álláspontja, hogy amit a kormányzatunk energiapolitikában bemutat, az nem szolgálja a magyar érdeket. Egy egyre függőbbé váló, az interdependenciát mintha nem létezőnek tekintő magyar kormányzat nem tesz azért, hogy több, nemzetközi hálózatba kapcsolódó magyar energiahálózat legyen a villamos áramban, a gáz, illetve kőolaj hálózatban. Nem nagyon aktív az LNG-terminálok építésében, a repesztéses technológiával a világpiacot elöntő gáz fele Magyarország nem látszik haladni, próbáljuk a hosszú távú gázár megállapodást stabilizálni sokszor túlzó mértékben, és energetika politikában Paks2-vel borzalmas módon, évtizedekre orosz adósságban, orosz technológiával egy szükségtelen helyzetben kiszolgáltatjuk a hazánkat.

Titkosszolgálati együttműködésről a nyugati partnerekkel nem lehet nagyon beszélni, mert nem bíznak már bennünk, a keleti partnerekről meg jobb nem beszélni, mert reményeim szerint azok még annál is kevésbé aktívak, mint amennyire aktívaknak tűnnek. Az orosz titkosszolgálatnak a határainktól kívüli törekvései a Balkán területétől akár Csehországig, a Balti államokig vagy akár Magyarországon is tetten érhető. Korábbi titkosszolgálati vezetők egyértelmű és nem cáfolt interjúiból látjuk, tudjuk, érzékeljük – vagy akár a Political Capitalnak a kiváló anyagaiból, amelyek régiós együttműködésben születnek –, hogy a Magyarországot is érő, Kelet-Európát általában érő orosz destabilizációs szándék, amely nyilvánvalóan egy orosz megkapaszkodási kísérletből fakad, az Magyarországnak a külpolitikai mozgásterét szűkíteni próbálja és ennek a magyar kormány nem ellentartani kíván a titkosszolgálatok révén, hanem ezt a násztáncot még el is járják velük.

Ugyanezt gondolom a nemzetpolitikáról. Erdéllyel kezdtem, nem beszéltem az RMDSZ ügyeiről. Az RMDSZ-szel hála az Istennek próbált a Fidesz most már egy békét kötni, melynek részben eredménye is lett egy jobb választási eredmény, de ugye az a megalázó helyzet, hogy a felvidéki és szlovákiai magyarság legnagyobb legitim képviseletével, a HÍD-dal továbbra sem áll szóba a magyar kormányzat. Ez innentől kezdve egy szelektív, olyan határon túli magyar politikát jelent, amelyben nem az számít, hogy valaki a szomszédos országban hogyan és miként számít legitim képviseletnek a kisebbségi magyarság körében mások mellett, hanem az számít hogy ki hajlandó a fideszesekkel együtt lopni, ki hajlandó kiszolgálni az ő érdekeiket.

Biztonságpolitikában, katonapolitikában – talán el lehet mondani – lehet látni a legjobb teljesítményt az összes nehézség közepette. A magyar kormány, helyesen, az Együtt és más kisebb ellenzéki pártok szavazatával új missziót nyitott Észak-Irakban. Szerintem ez egy fontos dolog, hogy Magyarország akár NATO-mandátum nélküli misszióban is részt vegyen. Támogattuk volna a bővítését is ennek bizonyos feltételek mellett, most ez egyelőre lekerülni látszik a napirendről. De én legitim álláspontnak tartom azt az LMP-s álláspontot is, amely nem kíván határainkon túlra küldeni magyar csapatokat. Azt gondolom, ez része a nemzeti konszenzuson belüli legitim vitáknak.

A NATO iránti elkötelezettsége a magyar kormányzatnak csak részben kérdőjelezhető meg, a költségvetési hányadot nem növelik és a NATO olyan képességfejlesztéseiben, amely pont éppen az orosz hibrid háborúnak a visszanyomásáról, annak az ellentartásról szólna, abban a magyar kormány nem nagyon vesz részt. Létrejöttek ilyen központok a Baltikumban, látjuk, hogy a magyar kormány ettől távol marad.

Kereskedelempolitikában pedig szintén egy nem kellően bátor kereskedelmi politikát lát az Együtt. Ameddig napirenden volt a TTIP, abban inkább követő politikát követet a magyar kormány, megpróbálta eltűrni, amíg mások legázolják a TTIP-t, hogy ne kelljen neki igent vagy nemet mondania. Értem, hogy ez egy értékrendi vita, értem, hogy ez egy kapitalizmus-képről szóló vita. Mi, az Együttben ebben inkább pártoljuk a nemzetközi kereskedelempolitikai együttműködéseket, úgy látjuk, hogy a magyar kormány ezekben nem kellően aktív, és ezt próbálja kompenzálni a diadalittas keleti nyitással vagy a még diadalittasabb déli nyitással. Mondanom sem kell, komoly emberek között vagyunk, sem a keleti-, sem a déli nyitás nem tudja ezt kompenzálni, és a keleti nyitás pedig, ha teljesen korrektek vagyunk történelmileg, bárki, bármit gondoljon is Medgyessy Péterről, az már Medgyessy Péter kormányában megkezdődött. És a kínaiak ugye, akik évezredekben számolnak, nem években, nem parlamenti ciklusokban Magyarországon, ők pontosan tudják, hogy van egy magyar érdek abban, hogy legyen egy tisztességes kapcsolat Kínával. Én azt gondolom, hogy ezek a törekvések szintén nem elég erősek.

Végezetül egy dolgot engedjenek meg nekem, kérem szépen! Az Együttnek meggyőződése, hogy Magyarországnak az európai integráció fősodrában kell lennie az elkövetkező másfél-két évtizedben. Én azzal kezdtem, hogy remélem, hogy ahogyan kiforogja magát az önmagát megreformálni kívánó új, szorosabb együttműködéseket létrehozó ország-csoportok szándéka, úgy Magyarországon már olyan kormány lesz, amely ehhez felzárkózni tud. És azt is gondolom, hogy nemcsak egy szorosabb Európai Unióra van szükség, de egy szakmaibbá tett, plurális magyar külügyi érdekképviseletre is szükség van, amely tekintettel van arra, ha egy nagykövet picit másik hátországból érkezik, nem beszélve egy külügyminisztériumi főosztályvezetőről vagy kereskedelempolitikai attaséról; tekintettel van arra, hogy Magyarországon is konszenzust kell legalább a politikai közösség kétharmadában, 70%-ban létrehozni.

Ismétlem, ebben szerintem nem az európai kereszténydemokrata pártszövetséggel van a probléma, kiforrja magát az ottani vita. Hanem azzal van probléma, hogy a keleties, Magyarországot az oroszok kezére sok eszközzel játszani kívánó magyar kormánnyal szemben van egy normális jobboldali, az én értékrendemtől különböző, a mi liberális értékrendünktől különböző külpolitika. De ezzel a magyar kormány nem kíván semmit kezdeni.

Azt mondták sokan, hogy Európában ez a forradalmak éve lesz, helyette azt látjuk, hogy radikális változás történik Európában. Radikális változás, amelyben Macron radikális centrumból nyert; a maga kiszámítható módján valószínűleg nagy többséggel újra választják Angela Merkelt egy utolsó ciklusra. Az angolokkal diadalittas brexit óta csak a nemzeti szégyen, újabb és újabb árkaiba ugranak bele.

Én azt tudom mondani Önöknek és ezzel zárnám: ebben az Európában Magyarországnak van helye. Vannak Magyarországon nyugatos pártok, melyek értékrendi kérdésekben nem 100%-ig gondolják ugyanazt. De van hagyománya annak, hogy egy máshogyan felzárkózó, az elmúlt 30 évet értékelő, fiskális gazdaságpolitikát, a konszenzusos magyar nemzeti érdeket érvényesíteni lehet Európában.  És abban egy tisztességes titkosszolgálati politika, tisztességes energiapolitika, tisztességes konszenzusos nemzetpolitika és tisztességes kereskedelmi politika is belefér, legfeljebb a konszenzus elemeiből ki-ki ki fog csekkolni.

Örülök, hogy ezt elmondhattam, köszönöm, hogy ezt a vitát Pikó András levezeti.

Forradalomnál kevesebb, rendszerváltásnál több kell!

2017. június 08. 15:14 - Szigetvári Viktor blogja

Szigetvári Viktor beszéde az Együtt jelöltbemutató gyűlésén

Köszönöm szépen!

Én is szeretettel köszöntök mindenkit, köszöntöm a sajtó képviselőit, ha már a Magyar Távirati Iroda úgy döntött, hogy nem tudósítja ezt a rendezvényt. Köszönöm, hogy eljöttek és ők viszont kíváncsiak ránk.

Külön tisztelettel köszöntöm mindazokat, akik az Együtt jelöltbemutató rendezvényét ezen a szombati napon az interneten keresztül, élő közvetítésben követik vagy a felvételt fogják megnézni. Az Együtt eldöntötte, hogy létrehozza a saját médiáját, ha már az adófizetői pénzből fenntartott média jelentős része bojkottál bennünket.

Köszöntöm mindazokat az értelmiségieket, üzletembereket, civil vezetőket, akik megtisztelnek figyelmükkel, eljöttek rendezvényünkre. Külön tisztelettel köszöntöm Gulyás Márton barátomat – én voltam az egyetlen politikus, aki végigültem azt a szégyenletes pert, amelyben Gulyás Mártont és Varga Gergelyt megalázó módon elítélte az elnyomó magyar állam. Azt gondolom, hogy az a kezdeményezés, amelyet Gulyás Márton tett barátaival, hogy pártok felett küzdjünk az arányos, tisztességes, demokratikus választási rendszer megteremtéséért, az Együtt támogatására érdemes. És végezetül külön köszöntöm újra körünkben azokat a politikustársainkat, akiknek valójában mindig itt volt a helyük közöttünk, a mi körünkben: tisztelettel és barátsággal köszöntöm Szabó Tímeát és Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd párt társelnökeit.

Az Együtt az elmúlt hetekben május eleje óta járta az országot, Cselekvő ellenzék címmel újságot osztogattunk több mint százezer példányban Szombathelytől Békéscsabáig, Miskolctól Pécsig. Az volt a célunk, hogy bemutassuk azt a sok-sok politikusunkat, akik nem tegnap, nem tegnapelőtt kezdték az ellenzéki politizálást, hanem már három, négy, öt éve küzdenek. Nagyon örülök annak, hogy sokan közülük jelöltek lesznek.

A mai rendezvényünknek az a célja, hogy bemutassuk 106 egyéni jelöltünket, bemutassuk azt az együttműködési formát, amelyre az Együtt készen áll más demokratikus ellenzéki pártokkal, Juhász Péter barátom, az Együtt elnöke pedig el fogja mondani, hogy miért hiszünk mi nagyon keményen a győzelemben és mit tesz ezért párt a hátralevő szűk egy évben, a választásokig. Köszönöm, hogy a jelöltjeink itt vannak, majd többekkel meg is fogtok tudni ismerkedni, a bennünket figyelők meg fognak tudni ismerkedni.

Az én személyes életemben is változást hozott a 2018-ra való készület, mert életembe először szeretnék egyéni országgyűlési képviselőjelölt lenni. Az a célom, hogy megszerezzem Újpalota, Rákospalota, Pestújhely és Újpest egy részének választói támogatását. Mert hiszek benne, hogy ha a Fidesz és a Jobbik jelöltjével szemben csak egyetlenegy ellenzéki jelölt indul abban az egyéni választókerületben, akkor a helyi tolvaj fideszes kiskirályt el elehet kergetni. Megpróbálok ebben minden ellenzéki párt részéről támogatást szerezni. Ez az én történetem, amiért ma itt vagyok.

Amikor az elmúlt hetekben az Együtt újpalotai csapatával, aktivista barátaimmal közösen részt vettem szórólapozáson, mondjuk az újpalotai piacon, akkor rendszerint azt kérdezték tőlünk, tőlem – és ezzel zárnám a mostani megnyitómat –, hogy „Hát Szigetvári Úr, az Istenért, mondja már meg, hogy lehet győzni? Az Együtt mit tesz ehhez hozzá? Mit tesznek az együttműködésért?” És még azt szokták kérdezni, hogy „Szigetvári Úr, hogy lehet ezeket úgy elkergetni, hogy valóban megváltozzon ez az ország?”

Én azt gondolom, és ezt szoktam válaszolni, hogy 2018 tavaszán Magyarországon forradalomnál kevesebbre, de rendszerváltásnál többre van szükség. Azért van szükség forradalomnál kevesebbre, mert bár sokaknak akár romantikus gondolatnak is tűnhetne egy forradalom, ki kell őket ábrándítanom. A forradalom még egy így megtépázott Magyarországon is szenvedéssel, vérrel, ne adja az ég, emberhalállal járna. Ezt senki, az Együtt pedig végkép nem kívánhatja Magyarországnak.

Mindazok, akik tőlünk azt kívánják, hogy vonuljunk ki a teljes politikai rendszerből, ne induljunk választáson, és majd az utcán és csak az utcán lehet kikényszeríteni a rendszerváltást, azoknak azt üzenem, hogy szerintem nem mondanak igazat. Mert az ő általuk javasolt útnak a végén, ha tisztességesen végiggondolják, akkor csak a forradalom van, amely nem egy romantikus dolog, hanem egy ország újabb évtizedes romlását hozó tragédia lenne. Az Együtt ezért készül arra, hogy 2018 tavaszán forradalomnál kevesebbre van szükség Magyarországon.

Azt viszont nagyon határozottan hiszem, hogy többre van szükség, mint rendszerváltásra. Amikor én erről beszélek, akkor abban hiszek és abban hisz az Együtt, hogy meg kell tudnunk változtatni Magyarországot, meg kell tudnunk változtatni, hogy az a kölcsönzött munkaerő, aki gyakorlatilag munkai jogától megfosztva, napszámban dolgozik, kizsákmányolva multinacionális vagy magyar foglalkoztatótól, az is kapjon védelmet a magyar államtól.

Akkor lesz ebben az országban élhető, békés, fejlődő piacgazdaság, hogy ha olyan államot teremtünk az Együttel közösen, amely védi a kiszolgáltatottak, szegények érdekeit, együttműködik a szakszervezetekkel, megerősíti a magyar jóléti államot, mert nem hiszünk abban, amit 30 éven át hazudtak nekünk, hogy olyan a piacgazdaság hogy a vagyon, a gazdaság, gazdagság felülről leszivárog mindenkihez. Nem szivárog le, nekünk meg kell ezt támasztani egy erősebb jóléti államban. Az Együtt ebben hisz és abban is, hogy ezt viszont úgy kell elérni, hogy a gazdagokat, a teljesítményükből tisztességesen meggazdagodottakat nem ellenségnek tesszük, nem fordítjuk szembe őket a többségi magyar társadalommal, hanem meggyőzzük őket arról, hogy akkor lesz szolidáris, igazságos Magyarország 2018 után, ha ők vagyonukból, osztalékjövedelmükből, személyi jövedelmükből valamivel többel járulnak hozzá Magyarország felemelkedéséhez. Mert akkor tisztességes verseny, jó piacgazdaság lesz és egyébként a szegénység is csökkenni fog, az egyenlőtlenség is el fog tűnni idővel ebből az országból. Mi, az Együttben ebben hiszünk.

És amikor engem megállítanak az újpalotai piacon vagy az országjárásom bármely pontján, akkor én mindig azt mondom, hogy az Együtt egy olyan párt, amely bezárkózó nemzet helyett egy nyitott és befogadó magyar nemzetben hisz. A félelem helyett, az elnyomás helyett egy szabad köztársaságban hisz. A szegénység, a nyomor helyett egy igazságos, egyenlő piacgazdaságban hisz. Az Együtt ezt képviseli, mi ezt képviseljük: a szabad köztársaságot, igazságosabb piacgazdaságot és nyitott, büszke nemzetet.

Pártunk alapítójának az örökségére is büszkék vagyunk, akit soha, semmilyen formában, még csak a vicc kedvéért sem emlegetnék olyan emberekkel egy társaságában, akiknek a magyar történelem szemétdombján van a helyük. És ezt azért el akartam a mai napon mondani.

Az Együtt megpróbál Magyarországon a középúton járni. Mentesek vagyunk a jobb és baloldali szélsőségektől, de nem vagyunk értékrendtől mentesek. Középúton járunk, büszkék vagyunk magyar nemzeti hovatartozásunkra, közben progresszív liberálisnak valljuk magunkat avval a hittel, hogy meg lehet változtatni az örökölt Magyarország problémáit. És amikor ebben hiszünk, akkor képviseljük azt, amiről beszéltem: hogy forradalomnál kevesebbre, de rendszerváltásnál többre van Magyarországon szükség. Mi vagyunk az egyetlen magyarországi párt – és ez az, ami fontossá teszi a mi felelősségünket egy kormányváltásban és a 2018-as ellenzéki együttműködésben –, amelyik nem azt mondja, amivel meg lehet hülyíteni a magyarokat, hanem azt mondjuk, amit ezzel a hazával tennünk kell, amit ezzel a hazával tenni vagyunk kötelesek. Mi már kiábrándultunk a néphülyítésből, nem akarunk szegényt és gazdagot, magyart, cigányt és nem cigány magyart egymással szembe fordítani, nem akarunk a menedékkérők ellen hergelni, de biztonságos Magyarországot szeretnénk. Ebben a programban hiszünk, megvannak ehhez az egyéni jelöltjeink, van egy pártelnökünk, aki kőkeményen küzd a Fidesz ellen, volt civil vezetőként kőkeményen kiáll azért, hogy lehet egy jobb civil közösséget teremteni Magyarországon. Erről szól a mai rendezvényünk. És köszönöm, hogy megnyithattam.

Köszönöm figyelmüket!

Kolozsvárra megy az Együtt

2017. június 01. 07:35 - Szigetvári Viktor blogja

Csütörtökön az Együtt delegációjának vezetőjeként Erdélybe, Kolozsvárra megyek Hajdu Nórával, Szabó Szabolccsal és Molnár Tiborral. Tárgyalunk az RMDSz alelnökével, beszélünk szakértőkkel és értelmiségiekkel. Pártunk csatlakozni kíván támogatóként az úgynevezett Minority Safe Packhez, ami európai népi kezdeményezés a kisebbségek védelméhez. Megtiszteltetés, hogy mi is gyűjthetünk aláírást az elkövetkező évben ebben a fontos ügyben.

Mindig érdemes tanulni másoktól. Az RMDSz Kelemen Hunor vezetésével sikeresen vett számos akadályt. A Markó Béla által végzett munka folytatása és megújítása része a magyar közösség megmaradási törekvéseinek.

kolozsvari_szent_mihaly-templom.jpg

A Partiumban, a szórványban és Erdélyben is újabb és újabb nemzeti megerősödési, együttélési kezdeményezésekre van szükség. A többes identitások, a vegyesházasságok és multietnikus együttélési kihívások a mindennapok részét képezik. Ehhez helyes törekvés az autonómia kivívása is, ami azonban nem megoldás mindenre. Románia gazdasági fejlődésének egyik motorja az ország nyugati, magyarok által is lakott része. A tudásipar kolozsvári fejlődéséből nekünk, anyaországi magyaroknak is van mit tanulnunk.

A magyarországi politikának van elég megoldatlan hazai baja, nem szabad további bajokat okoznunk a határainkon túl. Ehhez arra van szükség, hogy ne tegyünk különbséget a határontúli pártok között. Róluk, nélkülük, velük szemben semmit sem szabad tennünk itthon.

Éppen ezért van szükség a határontúli választójog megtartása mellett a mai igazságtalan rendszer átalakítására. A magyarországi belpolitika mocskának exportja sehova sem vezet. Olyan rendszert kell teremteni, amelyben saját közösségből választhatnak maguknak képviselőt a határon túli magyarok. Az Együttnek erre is van javaslata.

Sokat jártam már Erdélyben, több mint egy éven át, korábban Bukarestben élve dolgoztam. Ismerek sok romániai magyart és románt. Az ottani magyarok mások, mint egyes magyar jobboldaliak bukolikus, rezervátum-szerű kisebbségképe sugallja. Egy szabad és modernizálódó Magyarországnak sokat kell tanulnia a romániai modernizáció és korrupcióellenes küzdelem sikereiből és kudarcaiból.

Ezért megy az Együtt újra Erdélybe. És megyünk máskor is.

Embertelenség helyett európai megoldást menekültügyben!

2017. május 29. 10:27 - Szigetvári Viktor blogja

A legmagasabb szintű olasz közigazgatási bíróság minap kimondta, hogy Magyarország nem biztonságos ország a menedékkérők számára. Szégyen, hogy Európa veszélyeztetésében és az embertelenségben idáig jutott közös hazánk.  

Az elmúlt években az Orbán-kormány nem hazánk és Európa biztonságát növelte, hanem belpolitikai érdekből rasszista gyűlöletkampánnyal teremtett félelmet sokak szívében úgy, hogy a valódi problémát meg sem próbálta kezelni. A Genfi Konvencióval teljesen ellentétes, éheztető és bántalmazó fideszes menekültpolitika maximum abban sikeres, hogy áttolta, áttolja a bajt a szomszédos országokra. 

menekult.png

(fotó: Index)

Európa biztonságát csak erős és közös határvédelemmel, új uniós megoldásokkal lehet megteremteni. A menedékkérők nem ellenségek, nem szabad velük szemben kollektív megbélyegzéssel fellépni. Közülük a jogszerű menedékeseket emberhez méltó táborokban, megfelelő ellátással és integrációs támogatással kell fogadni. Új dublini egyezményre van szükség, valamint kvóta szerinti menekültelosztásra és uniós beléptető pontokra, közös határőrizetre.

Egyetértek Botka Lászlóval abban, hogy a kerítés káros és lebontandó. Ha a mai magyar kormány nem Európa közös erőfeszítéseinek szétverésén dolgozna, hanem támogatná a német és uniós erőfeszítéseket, akkor kezelhető volna a menekültválság is. A gyűlöletkeltés leállítása után a mai határkerítés is lebonthatóvá válna, emberséges befogadó-táborokra és a békés együttélés feltételeinek rendészeti garantálására volna szükség. 

A többségi magyar társadalom jogos félelmeit kvótával korlátozott menekültbefogadással, a közrend rendőri erővel történő biztosításával, és a szükséges kiutasítások felgyorsításával kell biztosítani. 

Az olasz bíróság döntése szomorú tükröt tart a magyar kormány és Orbán Viktor elé. Ember és ember között tesznek különbséget, és közben csak félelmet keltenek itthon is. Ennek van európai alternatívája, ami szabad, nyitott és biztonságos Magyarországot teremt. Az Együtt ezt képviseli.

 

Az európai Magyarország jövője a tét

2017. február 27. 07:34 - Szigetvári Viktor blogja

Az Európai Unió alapító tagállamai azon gondolkodnak, hogy a korábbiaknál határozottabban választják ketté a közösség tagállamait. Együttműködni akaró, a nemzetek feletti szuverenitást elfogadó centrumállamok az egyik oldalon, és a nemzeti szuverenitást fontosabbnak tartó újabb tagországok a másikon, ez lenne az új törésvonal. Nem szabad mindezt azzal elbagatellizálni, hogy mindig is soksebességes volt az EU, így semmi sem fog változni. De igenis fog, és ma úgy áll, közös hazánk, Magyarország veszíteni fog.

Tovább