A magyar Alkotmánybíróságot jelenleg csak szétkergetni volna érdemes

2016. február 15. 06:43 - Szigetvári Viktor blogja

Nyugodjon békében Antonin Scalia, aki haláláig az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi Legfelsőbb Bíróságának legrégebb óta hivatalban levő tagja volt. Nagy és okos bíró volt, még ha politikáról, jogkiterjesztésről és szabadságról alkotott elképzeléseivel nem is értettem egyet egyáltalán. Éles határozatait és különvéleményeit mindig érdeklődéssel olvastam.

Ezzel együtt büszke lehet az az ország önmagára, amely ilyen tekintélyű jogintézményt képes működtetni, mint amilyen az amerikai Legfelsőbb Bíróság.

A George W. Bush által kinevezett John Roberts legfőbb bíró méltó William Rehnquist örökségére, és sok fontos döntést meghozatalát felügyelte az elmúlt években. Legyen szó az egészségügy társadalombiztosítás-jellegű reformjának alkotmányosságáról vagy a melegházasság történelmi jelentőségű, jogkiterjesztő döntéséről.

Antonin Scalia ezekben rendre különvéleménnyel bírt, és a kisebbséghez tartozott. Stílusa hol cinikus, hol szarkasztikus, hol túlzóan teátrális volt, de érvei mögött mégis ott húzódott az amerikai alkotmányosság tisztelete, védelmének szándéka. Volt, amiben az idő túllépett rajta, és egy változó amerikai társadalomhoz igazította az alapítói szabályok értelmezését.

antonin-scalia-dies-at-79.jpgAntonin Scalia

(forrás: wikipedia)

Barack Obama elnök előtt most nagy feladat áll. Egy súlyosan megosztott Republikánus Párt által uralt szenátusi többségen kell átvinnie jelöltjét, Antonin Scalia utódjaként. Obama eddig két, inkább progresszív nőt vitt be a testületbe. Most történelmi öröksége részeként évtizedekre alakíthatja az amerikai alkotmány hagyomány továbbfejlődését. Ha jelöltjét megválasztják, évtizedekig befolyásolhatja az Egyesült Államok jogfejlődését egy új belső arányokkal bíró testület.

George W. Bush jól választott John Roberts jelölésével, mert ő már az elmúlt évtizedben is ki tudott lépni számos döntésével a rá nehezedő keretek közül. Obama akkor jelöl jól, ha ugyanilyen személyiséget választ, és amúgy is csak egy ilyen jelöltet tud átvinni a republikánus többség egy részének támogatását kérve.

A demagógiától feltüzelt elnökválasztási kampány és a jövedelmi, vagyoni egyenlőtlenségek növekedésétől sújtott amerikai társadalom válsága érdekes díszlet egy ilyen folyamathoz. Biztos vagyok benne, hogy a mérsékelt republikánusok és Obama elnök hiteles kísérletet fognak tenni e válság csillapítására a Legfelsőbb Bíróság új tagjának jelölése során.

Irigylem az Amerikai Egyesült Államok polgárait. Ott még van tekintélye és becsülete az alkotmány értelmezésére hivatott testületnek. A hazámban, Magyarországon ez már nincs így. Itt nem jogfejlődést és jogkiterjesztést látunk, hanem politikai gyávasággal vegyes justizmordot határozatról határozatra.

A magyar Alkotmánybíróságot csak szétkergetni volna érdemes jelenleg. És kikényszeríteni, hogy adja át a helyét egy olyan, jobb- és baloldali, konzervatív és liberális bírákból álló testületnek, amely méltó a rövidke magyar alkotmányos hagyomány örökségéhez.