A Fidesz választási csalása és következményei

2016. augusztus 17. 19:21 - Szigetvári Viktor blogja

A Fidesz bőrfejű-erőszakkal akadályozta meg az MSZP népszavazási kezdeményezését a vasárnapi boltzár ügyében. Ez választási csalás volt. Aki választási csalást követ el 2016-ban, az csalni fog a választáson 2018-ban is. Nincs az a nemzetközi megfigyelő, nincs az a civil ellenállás, ami ezt megakadályozza. A bőrfejű-erőszak elleni nyomozás megszüntetése cinikus döntés. Ahol nincsenek szabályok, ahol egyes rendőrök a Fidesznek és csalásnak segítenek, ott sem szabad, sem tisztességes választások nincsenek. A mai döntés után el kell gondolkodni a 2018-as bojkotton.

Az elmúlt fél évszázadban nem történt olyan Magyarországon, hogy egy állampolgárt választási eljárási cselekményben egy politikai érdekcsoport erőszakkal megakadályozott volna. Olyan pedig végképp nem történt, hogy egy ilyen ügyet érintő nyomozást az igazságszolgáltatás és bűnüldözés erre rendelt szervei elszabotálnak.

Most Nyakó Istvánnak és az MSZP kezdeményezésével ez történt. Az ügy választási csalás voltán nem változtat az sem, hogy azóta eltörölték a vasárnapi boltzárat, mert előre kellett menekülnie a kormánypártoknak. Ettől még olyan választási csalás történt, ami ezúttal (még) nem a szavazatszámlálást, nem a jelöltállítást érintette, hanem egy országos népszavazási kezdeményezés időben történő leadását.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a Fidesz vezetésének tudtával, velük összejátszva keveredtek oda a bőrfejű erőszaktevők, akik pártközeli magánhadseregként viselkedve irányították a folyamatot a Nemzeti Választási Iroda épületében. Velük a helyszínre érkező rendőrök sem akartak ujjat húzni, és gyaníthatóan erre felhatalmazásuk sem volt feletteseiktől.

1990-et megelőzően bár nem volt könnyű Roszik Gábornak, Király Zoltánnak vagy Tamás Gáspár Miklósnak a késő kádárkor utolsó országgyűlésébe bejutnia, de sikerült nekik, átjutottak a jelöltállítási folyamat korántsem demokratikus akadályain. A kékcédulás választások kommunista elcsalása óta nem volt példa arra Magyarországon, hogy szervezetten szólt bele egy politikai erő, visszaélve erejével, erőszakpotenciáljával, és akadályozta a választók véleményének érvényre jutását.

Az Együtt teljes szolidaritása Nyakó Istváné. Lehetnek bár vitáink sok mindenről, de kötelességünk volt azonnal ott lenni az NVI-nél történt botrány után, és talán egyetlen ellenzéki párt voltunk az MSZP mellett, akik teljes vezetésünkkel kiálltunk a választási csalás és a bőrfejű-erőszak ellen ott a helyszínen.

A nyomozás cinikus lezárása világos feladatot szab az ellenzék minden pártjának, a Jobbiktól az LMP-n át az Együttig és másokig. Immár nem csak az a helyzet, hogy olyan a választási rendszer, amelynek számos eleme nem a nagyobbat vagy a kisebbet segíti csak, hanem a Fideszt és a mindenkori jobboldalt. Immár nem csak az a helyzet, hogy közmédia nem tudósítja az ellenzéki pártok számos vidéki vagy országos sajtóeseményét, vendégként pedig ritkán ugyan, de csak vallatni hívják az ellenzéket az alákérdezős kormányzati riportok mellé. Immár nem csak az a helyzet, hogy a Fidesz lopott pénzből kampányol adófizetői pénzen és így csal a most soron következő népszavazási kampányban is, ezerszeres erőfölényben az ellenzéki pártokhoz képest. Immár nem csak az van, hogy a Liget mellett az NVI-nél is büntetlenül sérthetik meg bőrfejű fideszes huligánok az állam erőszakmonopóliumát. És immár nem csak az van, hogy a 2014-es kamupártos aláírási csalások ügyében (én is tettem feljelentést az ügyben) nem nyomoznak egyáltalán.

Nem, nem “csak” ez van. Hanem az is, hogy a magyar igazságszolgáltatás végleg és teljesen letette a fegyvert a bűn üldözésében. Ma valakinek csak akkor van oka félni, ha ellenzéki, vagy ha úgy követ el bűnt, hogy a kormánypártnak és Orbán Viktornak érdekében áll beáldozni, elítéltetni őt. Nem a bűn számít, hanem a Fidesz hatalmi érdeke.

Most a hatalmi érdek az volt, hogy a választási csalást tussolják el. Meg is tették. Aki csal 2016-ban, az csalni fog 2018-ban is. Az ellenzéknek az igazságszolgáltatás teljes önfeladása, a tisztességes rendőrök és ügyészek és bírók végleges megalázása után immár nem marad más eszköze: a 2018-as választási csalás esélye miatt el kell gondolkodnia a parlamenti választások általános és teljes bojkottján.

Amíg nincs ok bízni a választási cselekmények erőszakmentességében, amíg nincs ok jobban bízni magában a választási rendszerben arányossági és tisztességességi szempontból, amíg nincs ok bízni a választási szervek és a bűnüldözők nagyobb politikai függetlenségében, amellyel küzdeni tudnak a választási csalások ellen, addig nincs ok bízni a Fideszben semmi. Még annyi sem, hogy hajlandóak akárcsak közelítőleg is szabad és tisztességes választásokat rendezni 2018 tavaszán.

Így viszont ebbe az utcába a mai döntés után nem érdemes bemenni. A népszavazási aljas gyűlöletkampány és figyelemelterelés után először ebben kell egymással beszélnie minden ellenzékinek.