Az ügyészség után a bíróságot is foglyul ejtené Orbán Viktor

2016. augusztus 25. 10:50 - Szigetvári Viktor blogja

Az ügyészség, a rendőrség, a választási hivatal és a magyar közigazgatás foglyul ejtése után a Fidesz most a bíróságok maradék függetlenségét is foglyul ejtené. Egy új, úgynevezett közigazgatási bíróságot hoznának létre, és itt dönthetnének a legtöbb állami vagy kormányzati intézmény működésének jogszerűségéről, valamint arról, mit lehet eltitkolni az állampolgárok elől (például, hogy mi számít közérdekű adatnak és mi nem).

Sőt, a 444 cikke szerint ennek a bírói testületnek az élére az a Patyi András kerülhet, aki a Nemzeti Választási Bizottság vezetőjeként, a kopasz verőemberek akciója után egyértelmű lojalitásáról biztosította Orbán Viktort.

Ez a terv, ennek a bíróságnak a létrehozása immár nyílt és egyértelmű támadás a magyar jogállam még megmaradt intézményeivel szemben. Ha egy ilyen bíróság dönthetett volna a Matolcsy-alapítványok pénzszórásairól, a Mészáros Lőrincnek juttatott állami megrendelésekről, Rogán Antal belvárosi ingatlaneladásairól, az állami közbeszerzésekről és sorolhatnám még, soha nem tudtunk volna meg semmit sem az elherdált pénzekről, a hivatali visszaélésekről. Ennek a bizonyos közérdekű bíróságnak a döntése nyomán, egyszerűen nem számítanának közérdekű adatnak azok az adatok, melyek a kormány, illetve Orbán Viktor rendszere számára kínosak lehetnek.

orban_polt_index.jpg

(fotó: Index)

Úgy tűnik, a Fideszben egyszerűen megunták, hogy hiába ásták alá a magyar ügyészségi rendszert és az igazságszolgáltatás jelentős részét, és Polt Péter mulasztásai és félrenézései révén hiába nincs lényegében semmiféle jogkövetkezménye a fideszesek mérhetetlen lopásainak, mindent nem tudnak előlünk eltitkolni. A közérdekű adatigénylésekben folytatott perekben született bírósági döntések nyomán ugyanis nyilvánosságra kerülnek információk a fideszes pénzszórásokról és korrupciós ügyekről, mindez pedig, még ha semmiféle jogkövetkezményük nincs is, politikailag hatalmas károkat okoz Orbán Viktor korrupt rendszerének.

Ennek vetnének gátat azzal, hogy lényegében egy új, a kormánynak alárendelt éket vernének a bírói rendszerbe, amivel a teljes magyar igazságszolgáltatást az irányítása alá vonná Orbán Viktor. Vagyis: végrehajtó hatalom szolgáltatna saját magának igazságot.

Mindez pedig egyszerűen elfogadhatatlan, vitán felülállóan jog- és demokráciaellenes. Egy ilyen bíróság létrehozásával Orbán Viktor egyszerűen a magyar állam, a magyar köztársaság ellen követ el bűncselekményt, amiért felelnie kell. S felelnie kell mindenkinek, aki részt vesz vagy csak segédkezik a jogállam teljesen nyílt, egyértelmű megszüntetésében. Merthogy egy ilyen döntéssel a magyar jogállam szűnne meg.

komment
süti beállítások módosítása