Miért jó az Együtt munkaügyi javaslata a dolgozó, középosztályi családoknak?

2015. május 12. 08:11 - Szigetvári Viktor blogja

Az Együtt pártalapítványa álláskeresési biztosítást és szerződéses együttműködési támogatást javasol a káros közmunkaprogram helyett. Az új megoldás a közfoglalkoztatást 100 ezer fő alá csökkenti, és mindenki számára erős feltételekhez kötött, személyes megoldást kínál a munkaerőpiac felé.

Az Együtt a magyar válság megoldása érdekében meri azt mondani, amit tenni kell, és nem azt, amit sokan hallani szeretnének. A megalapozatlan álmok helyett konkrét tettekre, megoldásokra van szükség.

A törekvő polgárok számára azért jó ez a javaslat, mert végre tenni kíván a magyar munkaerőpiac évtizedes problémái egyikének megoldása érdekében. Szemben a korábbi, téves dogmákkal, az államnak igenis van feladata a piaci munkahelyhez juttatás kihívásának közös leküzdésében. Az utazási támogatás, a képzettebb munkaerő, a piaci bér állami kiegészítése révén a magyar kis- és középvállalkozók számára is könnyebb lesz betölteni a szabad álláshelyeket. Mert a mai magyar válság egyik fájó nehézsége, hogy bár kevesen dolgoznak, közben van 100 ezer betöltetlen álláshely is.

A dolgozó, középosztályi családok számára azért jó az Együtt javaslata, mert nagyobb szociális biztonságot teremt a helyi közösségekben, vidéken és a városokban is. Ha hatékonyabban segíti az állam a munkahelyüket elvesztő, dolgozni akaró embereket, akkor kisebb az esély arra, hogy családi életük, háztartásuk anyagi helyzete egy csapásra összedőljön. A jóléti állam valójában akkor jó, ha hatékonyan segít, és közben a teljes magyar politikai közösség számára elfogadható megoldásokat keres. Az Együtt javaslata most mindent erős együttműködési feltételhez köt. Nem bezár a nyomorba és megbélyegez, hanem a boldoguláshoz segít hozzá, közösségünk egyenjogú tagjaként tekintve mindenkire, aki maga is tenni akar munkanélkülisége megoldása érdekében.

A fideszes közmunkaprogram érdemi munkanélküli-támogatás nélkül csak megoszt, elszegényít és elvág minden kiutat. Aki belekerül, az később csak külföldön vagy az illegális munkák révén remélhet előrelépést. A 21. században szinte bárki, bármikor elveszítheti a munkáját. Szüleink generációjával szemben nem egy-két munkahelyünk lesz életünk során. A Váradi András Alapítvány most kidolgozott javaslata – szemben a mai, tömeges közmunkával – ​személyre szabott, érdemi állami segítséget kínál. Sajnos Magyarországon az elkövetkező évtizedekben szükség lesz közmunkára is a legszegényebbek számára. Amíg nem tudjuk stabil gazdasági növekedéssel elérni a munkanélküliség csökkentését a képzetlen állástalanok körében, átmeneti megoldásként a jelenleginél értelmesebb közmunka-programok fenntartása indokolt.

komment
süti beállítások módosítása