A Jobbik hazug néphülyítése

2015. március 04. 08:51 - Szigetvári Viktor blogja

A magát Orbán Viktor parlamenti kisegítése mellett rasszista förtelemmel észrevetető Jobbik szakpolitikai javaslatot tett hétfőn: 40 év munkaviszony után a férfiak számára is lehetővé tennék a nyugdíjba vonulást.

Népszerűtlen poszt következik. Én ezzel nem értek egyet.

Elképeszt a jövőt felélő populizmus, amely ott van a javaslat mögött. A magyar politikai elitnek a még aktív korúak számára sincs fogalma, hogy 15-20 év múlva milyen nyugdíjat fog folyósítani. És közben itt egy jobbikos ígéret, amely költségvetési és munkaerőpiaci megalapozottság nélkül újabb terhet akaszt a dolgozó munkavállalók nyakába.

20150302parlament-orszaghaz-jobbik-flashmob-ferfiak.jpg

(Fotó: Origo)

Sem ma, sem pedig az elkövetkező 40 évben nem lesz a magyar költségvetésnek pénze arra, hogy a 40 évet dolgozó férfiak számára nyugdíjat fizessen az öregségi korhatár elérése előtt. Változik a várható élettartam, emelkedik a korhatár, és erre nincs pénz se.

Akkor érdemes leváltani az Orbán-kormányt, ha az ilyen jellegű néphülyítésekkel le tudunk számolni. A politikus nem azért van, hogy a választó számára nagy kegyesen leemelje a kamra magasabbik polcáról azokat az  édességeket, amelyeket a szülők oda rejtettek, hogy a kisgyermek ne érje el őket a kezével.

Sokkal nagyobb probléma, és erről végképp nem merünk beszélni, hogy az elmúlt évtizedben a középosztályi és elszegényedő magyar családok gyermekeinek szegénysége sokkal nagyobb mértékben nőtt, mint a nyugdíjasoké. A közösen megtermelt javainkat nem jól osztjuk el. Rengeteg a szegény nyugdíjas, a pénzt nem tőlük sajnálom, a számukra biztosított szociális ellátásokat épp szétveri a kormány.

De ma egy gyerek sokkal könnyebben lesz Magyarországon szegény, mint egy nyugdíjas. És ez nincs rendben.

Az elmúlt öt évben az Orbán-kormány az infláció és a nyugdíjak reálértékének manipulálásával gyakorlatilag visszaadta a 13. havi nyugdíj háromnegyedét. Örülök ennek politikusként? Nem, sajnos nem örülhetek, mert nincs mögötte gazdasági teljesítmény. Csak a jövőt éljük fel, ahogyan az eltapsolt 3000 milliárdos magánynyugdíj-pénztári vagyonnal is tette a kormány, növelve az implicit államadósságot.

A politika nem a célszerű hazugságok világa. Az Együtt a nyugdíjrendszerről sem fog így beszélni, és ezért nem támogatom semmiképpen a Jobbik hazug javaslatát.

komment
süti beállítások módosítása