A székelyudvarhelyi vendégszeretetről

2018. január 08. 10:12 - Szigetvári Viktor blogja

Két nap Székelyudvarhelyen nem nagy idő, de mégis segít abban, hogy újra meggyőződjem a vendégszeretetről, a nyitottságról és a pártpolitika felett mindenkit összekötő közös értékekről. Arról, ami összeköt bennünket, ilyen meg olyan magyarokat.

Baranyi Krisztinával, az Együtt környezetvédelmi szakszóvivőjével mentem ezúttal Erdélybe, mert egy immár magyar állami tulajdonú szemétlerakó szennyezi a várost és a környező völgyek településeinek vízbázisát. Az ott készült videónk megtekinthető Facebook-oldalunkon. Felszólítottuk a magyar kormányt, hogy ne csak szavakban segítsen, hanem számolja fel a szégyent, hogy magyarországi, állami profit keletkezik egy rosszul működtetett szeméttelepből az erdélyiek kárára.

szkdvrhly.jpg

De ezen fontos ügyön túl csak pozitív élmények értek. A panzióban, ahol laktunk nyitott és kedves vendégszeretet fogadott. Kávét és ellátást még akkor is kaptunk, amikor már lejárt a napi bérletünk, és beszélgetőtársaink közéletről, időjárásról, kultúráról első látásra is barátként beszélgettek velünk. Terepjárón fuvarozó civil partnereink nyolcszáz kilométer távolságban is mindenféle udvariassági kör nélkül beszélgettek velünk a hegyek és föld szeretetéről. Még az ő hangjuk is elcsuklott, amikor egy nehezen megközelíthető hegytetőn megláttuk a felhős távolban a Fogarasi-havasok hósipkáit. Pedig ők aztán sokkal többször láthatták, mint mi, e gyönyörű látványt.

szkdvhly2.jpg

Távolban a Fogarasi-havasok

Egy beszélgetőtársunk nevetve mesélte, milyen volt, amikor jobbikos “nácik” érkeztek közéjük, és mintha egy indiánrezervátumba érkeztek volna (néptánc, szőttes, bukolika kizárólag), magyarabbak akartak lenni minden ottani magyarnál. Erre megkérdezték tőlük a fórumon: “Hát, mi itten bújtattunk zsidókat is 1943-ban, mert az volt a helyes. Ti biza mit tennétek, ha ilyen helyzet adódna? Ugye kiadnátok őket... Hát ezért nem hiszünk nektek semmiben.”

(Nem is jutott semmire a Jobbik Erdélyben. Én pedig ezért nem tudok szövetségre lépni velük. Mert oroszbarátabbak a Fidesznél, gazdaságpolitikájuk versenyellenes, társadalompolitikájuk pedig szabadságellenes. Ráadásul nélkülük is meg lehet akadályozni egy új Orbán-kormány megalakulását.)

A kettős állampolgárság megadásával sok határontúli magyar identitását megerősítette Orbán Viktor. Igaz ez a színmagyar területeken és igaz a vegyes házasságokat hozó, partiumi területeken egyaránt. Nem a Fidesznek szól a lojalitásuk, csak hálásak egy fontos döntésért. Ennek ellenére látják és értik az Erdélyt is mérgező fideszes korrupciót, kiröhögik és megvetik a Fidesszel közösen lopó helyi hatalmasságokat és volt polgármestereket, vagy a titkosszolgálati világgal összegyógyult, román oligarchákat megszégyenítő, falopó magyar bűnöző-politikusokat.
Tehát reálisan látják őket is, minket is. Reálisan és nyitottan.

Semmi oka nincs annak, hogy a mai ellenzéki pártok elszakadjanak tőlük, lemondjanak róluk. Legyen bár valaki RMDSZ-es, néppárti vagy pártfüggetlen civil, mindenki nyitott az értelmes, előítélet nélküli magyarországi hangokra. Az Együtt nevében egy év alatt harmadjára jártam erdélyi vagy partiumi területen, és voltunk Szabadkán is, ahová legközelebb még most, januárban látogatok újra, politikai fórumra. Marosvásárhelyi látogatásunk pedig épp előkészületben van február elejére. Nem szavazatokért megyünk, hanem bemutatkozni tisztességgel és kapcsolatot építeni. Mert csak így lesz együttműködő, összetartó társadalmunk.

Ezért nem hiszek a szavazati jogtól való megfosztatásban sem. Mert bár jobban is be lehetett volna vezetni, és van sokkal jobb megoldás a magyar belpolitikai export felszámolására, és határontúli érdekképviselet tisztességes intézményesítésére. De egy olyan régióban, ahol zsidókat, németeket, magyarokat és másokat jogfosztottak az elmúlt évszázadban, ott nem lehet jogfosztással politizálni.

3.jpg

A völgyben Székelyudvarhely

Mi, az Együttben olyan választási kampányra készülünk, ahol egyéni választókerületekben a legjobb egyéni jelöltek javára kölcsönösen visszalépünk, de listán megmutatjuk saját politikánk igazságát. Juhász Péterrel és Hajdu Nórával közösen bevisszük közösségünket a következő parlamentbe, mert kell oda egy párt, amely nem azt mondja, amivel a leghatékonyabban lehet megtéveszteni a választópolgárokat, hanem azt, amit a hazánkkal tenni kell. Van tervünk a rendszerváltásra, a liberális demokrácia megerősítésére és a jóléti fordulatra. E politikánk része, hogy sokat és aktívan járunk határainkon túlra is. Figyelünk, és megértjük azt, ami nekik fontos.

Így megismerünk embereket, képviselünk ügyeket mások helyett is. És bemutatjuk a példánkkal, hogy lehet egymást értékes embernek tekinteni, erre alapozva politizálni a szabadság és az igazságosság pártján, sok száz kilométer távolságból, máshonnan érkezve és máshová tartva.

komment
süti beállítások módosítása