Nem Brüsszeltől, Orbántól kell megvédeni Magyarországot

2016. február 29. 15:45 - Szigetvári Viktor blogja

(Szigetvári Viktor beszéde az Együtt 2016. február 28-i tüntetésén)

 

Jó napot kívánok!

Köszönöm, hogy itt vagytok velünk több ezren!

Ezekben a percekben fejezte be Orbán Viktor az országértékelő beszédét, és az új uralkodó osztály, amely most távozik itt a hátunk mögött lopózva, arról hallhatott beszédet, hogy Orbán Viktor szerint Brüsszelt meg kell állítani.

Az Együttnek meggyőződése, hogy itt egy probléma van: Orbán Viktort kell megállítani.

Azért hívtuk össze ezt a tüntetést az Együtt nevében, mert a héten kettő olyan dolog történt, amely a rendszerváltás óta példátlan, és mind a két dolog Orbán Viktor alkotmányos puccsának – amelyet 2010 óta folyamatosan folytat - a betetőzése. Az egyik ilyen a Szocialista Párt népi kezdeményezésének megakadályozása karhatalmi erőszakkal, és ugyanilyen a szerdai népszavazási kezdeményezés.

Az elmúlt 25 évben nem volt arra példa, hogy karhatalmi passzív asszisztencia mellett, a Nemzeti Választási Iroda tétlenségétől kísérve, átlagos polgárok, akik éppen politikusok, történetesen a Szocialista Párt politikusai, ne tudjanak beadni egy népi kezdeményezést, ami arról szól, ami nektek fontos, ami valódi fontos ügy, hogy lehessen végre vasárnap bevásárolni újra. És azok, akik vasárnap dolgoznak, jó bérpótlékot kapjanak.

A Fidesz ebben ellenérdekelt. A Fidesz ezt erőszakkal akadályozta meg.

Csütörtökön Juhász Péter feljelentést tett azért, mert a Nemzeti Választási Irodánál történtek elfogadhatatlanok. Részei annak az alkotmányos puccsnak, amely kezdődött az Alkotmánybíróság trónfosztásával, folytatódott a magánnyugdíjpénztári pénzeink lenyúlásával, folytatódott az alkotmányellenesen megalkotott új Alaptörvénnyel, és folytatódott azóta is ezer meg ezer lépésben.

Ebben az országban megakadályozták, hogy Jávor Bence barátommal a Paks2 beruházásról népszavazást kezdeményezzünk. Megakadályozták, hogy az Olimpiáról népszavazás legyen. Megakadályozták, hogy Karácsony Gergely a Liget Projektről népszavazást rendezzen. És most a szocialista politikus-barátainkat is megakadályozzák abban, hogy a vasárnapi zárva tartás ellen népszavazást tartsanak. Ez elfogadhatatlan!

Mi, az Együtt politikai közösségében azt mondjuk, hogy a józan középúton járunk.

Ezen a józan középúton jár Berkecz Balázs Szigetváron, amikor megpróbálja megakadályozni passzív fideszes asszisztencia mellett, hogy nehogy már minaretet építsenek az évszázados várrom mögé.

Ugyanez a politika mozgat bennünket, amikor Baranyi Krisztina küzd az Illatos úti mocsok eltakarítása érdekében.

Ugyanez az Együttben meglevő eltökéltség mozgatja Molnár Tibor barátunkat Keszthelyen, aki pedagógusként, állami alkalmazottként küzd azért, hogy a Tiborcz-család ne lophassa el a mi pénzünkből a helyi kikötőt

És ugyanez az eltökéltség mozgatja Békés megyében Bod Tamás barátunkat, aki küzd a gyulai fideszesek korrupciója ellen, és küzd azért is, hogy a Rákosi Mátyást is túlélő Mezőhegyes Ménesbirtokot ne lophassák most szét fideszesek.

Az Együtt azért küzd, hogy ezek az emberek tudják képviselni a helyi problémákat, és közben azért küzdünk, hogy ahogyan most elveszik a Szocialista Párttól a népi kezdeményezés jogát, ne vehessék el tőlünk soha többé ezt a jogot.

Néhány órával ezelőtt Moszkvában Borisz Nyemcov lelövésének első évfordulóján tüntetést tartottak, és jópár ezren részt is vettek. Valószínűleg, amikor egy évvel ezelőtt Vlagyimir Putyin érdekében, Vlagyimir Putyinhoz köthető személyek lelőtték az ottani legnagyobb ellenzéki politikust, egy nappal utána Vlagyimir Putyin is azt mondta: „méltatlan dolog, ami történt a Kremltől néhány méterre”.

Én azt gondolom, förtelmes cinizmus, amit Orbán Viktor művelt ezen a szerdán, amikor kezét széttéve azt mondta: „méltatlan dolog”, amikor a Ferencváros évszázados klubjára szégyent hozva, bőrfejű Fradi-biztonsági emberek szétverték a népszavazási kezdeményezését a szocialistáknak. Az Együtt teljes szolidaritása a kezdeményezőkkel van, mindent megteszünk azért, hogy ebben az országban legyen még egyszer népszavazás.

Keddről szerdára Orbán Viktornak a cinizmusa odáig terjedt, hogy ő maga is népszavazást kezdeményezett. Állítása szerint a kötelező kvótáról, amelyről tudjuk, hogy nem is létezik, de valójában Orbán Viktor Európa ellen hergeli a magyarokat.

Az Együtt ma azért akar tüntetni – örülök, hogy ennyi európai uniós zászló van körünkben -, mert Orbán Viktornak feltett célja, hogy Vlagyimir Putyin kottáját követve kivigye Magyarországot az Európai Unióból! Ezért tüntetünk ma itt.

Az a Vlagyimir Putyin, aki azért bombázza nap nap után Szíriát, hogy milliók induljanak újra Európa fele, az a Vlagyimir Putyin érdekelt abban, hogy az Európai Unió még mélyebb válságba sodródjon. Ez a Vlagyimir Putyin Orbán Viktorban méltó szövetségesre talált.

Ez az Orbán Viktor orosz hitelből, orosz tervek alapján paksi atomerőművet akar építeni, és ez az Orbán Viktor az elmúlt egy évben mindent elkövetett annak érdekében, hogy az Európai Unió válságkezelése a menekültválságban zátonyra fusson. Ezért tesz mindent Orbán Viktor, hogy tragédiát idézzen elő. Ezért követ el Orbán Viktor mindent annak érdekében, hogy benneteket és otthon levő honfitársainkat félelemre tanítson. Mert a félelem, amit most Orbán Viktor elültet a szívükben, az – abban bízik -, az ő hatalmát erősíti. Ez ellen tüntetünk ma.

Az Együtt politikai közössége egy fiatal közösség, egy új ellenzéki erő, és mi szeretünk menekültügyben is és Európa ügyében is a józan középúton járni. Nem gondoljuk, hogy ne lenne olyan menedékkérő, akit ne kellene kiutasítani. Nem gondoljuk, hogy ne lennének közöttük olyanok, akikre nincs szükség Európában, de a Fidesz macsó kormánya megriad olyan asszonyoktól, akik megerőszakolás elől jönnek, megriad olyan gyerektől, akik apjukat, anyjukat veszítették el Asszad terrorjától vagy Putyin bombái miatt.

Szerintünk Magyarországnak az a kötelessége, hogy végre szolidaritást mutasson Németországgal és Európa centrum-államaival, és pár ezer menedékkérőt fogadjunk be ebbe az országba, mert attól se rosszabb nem lesz nekünk, se félnünk nem kell, és biztonságot ebben az országban csak úgy lehet teremteni, ha Magyarország nem szembe megy az európai törekvésekkel, hanem részt vállal a szolidáris európai megoldásból.

Tévedés ne essék: Orbán Viktor az alkotmányos puccsát bevégezte ezen a héten. Bevégezte a bőrfejűek Fidesz általi odarendelésével, és bevégezte ezzel a cinikus, Európa-ellen népszavazási kezdeményezéssel.

De tudnotok kell: minden olyan ember cinkosa a Fidesz puccsának, aki rendőrként a tisztességes rendőröket szemen köpve asszisztál a nyomozások lezárásához.

Orbán Viktor puccsának cinkosa és tettestársa minden olyan oligarcha, aki közbeszerzéseken odahullajtott milliókért és milliárdokért inkább eladja a lelkét, legyen az bár gázszállításon vagy stadionépítésen megkeresett forint.

Az Együtt álláspontja szerint minden olyan embernek távoznia kell a közéletből a kormányváltás után, aki akár bíróként, alkotmánybíróként, rendőrként, ügyészként, klikkes vezetőként vagy bármi másként asszisztált ehhez az alkotmányos puccshoz.

Tévedés ne essék: Orbán Viktor egy nyughatatlan gazember. Az a célja, hogy ebben az országban előbb-utóbb rendezzen egy olyan szavazást, amely Magyarország és az Európai Unió sorsáról szól.

Lehet, hogy ez a népszavazás alkotmányellenes – szerintünk igen.

Lehet, hogy ezt érdemes bojkottálni – szerintünk megéri.

De egy biztos: ebben az országban ha nem egy népszavazáson, akkor a 2018-as általános parlamenti választásokon Orbán Viktor meg fogja ragadni az alkalmat arra, hogy döntésre vigye Magyarország és az Európai Unió sorsát.

És szeretném most, előre világossá tenni: az Együtt addig nem nyugszik, amíg el nem követ mindent annak érdekében, hogy a Magyar Köztársaságot benntartsa az Európai Unióban. Mert nekünk nem csak ezeréves, történelmi kötelezettségünk, nem csak Széchenyi és Kossuth öröksége, vagy Kéthly Anna vagy Bibó István öröksége diktálja ezt, hanem az a kötelességünk is, hogy gyerekeinknek egy olyan országot hagyjunk, amely egy megreformált Európai Unióban részese ennek a közösségnek.

Mi ebben is a józan középúton járunk: nem a létező világok legtökéletesebbike a jelenlegi Európai Unió. A jövedelmi egyenlőtlenségek, a vagyoni egyenlőtlenségek nőttek az elmúlt években. Ezen változtatni kell. Nekünk egy olyan eurózónához kell majd csatlakoznunk, amely segít a periférián levő országoknak, így Magyarországnak is abban, hogy tényleg felzárkózzunk, hogy ne csak mindig pont 20 évre legyünk Ausztriától, ne csak mindig 20 évre legyünk a nyugati államoktól.

De Magyarország helye az Európai Unióban van, Európa szívében van, és ismétlem: ha nem népszavazással, akkor a 2018-as általános választással fogja megpróbálni Orbán Viktor megszerezni azt a mandátumot, hogy kivigye a hazánkat innen. És ezt mi nem fogjuk hagyni. Ezért tüntetünk ma itt, és köszönöm, hogy eljöttetek.

Végezetül egy dolgot engedjetek meg, hogy az Együtt nevében bejelentsem, hogy pont azért, mert Orbán Viktor alkotmányos puccsa két olyan eseménnyel teljesedett be, amelyre példa még nem volt: megerőszakolni egy népszavazási intézményt és közben cinikusan szétverni az Európai Uniót – erre neki nincs mandátuma. Ezért az Együtt aláírásgyűjtésbe kezd, már itt is gyűjtöttünk, mert a józan középút nem tűri az alkotmányellenes puccsot a népszavazás ellen, és az Együtt józan középútja nem tűri az Európa Unió ellenes lázítást.

És lehet bojkottálni a népszavazást, de a kampányt az Együtt nem fogja bojkottálni, mert egy európai Magyarországért az életünket is adnánk, nem csak kampányolnánk.

Köszönöm, hogy eljöttetek!

komment
süti beállítások módosítása