Néphülyítés helyett világos válaszok

2016. szeptember 03. 13:31 - Szigetvári Viktor blogja

Szigetvári Viktor beszéde az Együtt Országos Politikai Tanácsának 2016. szeptember 3-i ülésén.

Tisztelt Országos Politikai Tanács! 

Egy nap híján egy hónap múlva népszavazás lesz Magyarországon. Kampányba kezdett az Együtt, mert erkölcsi kötelességünknek tartjuk, hogy szembeszálljunk a Fidesz néphülyítésével és gyűlöletkeltésével.

A legegyszerűbb megoldást, a távolmaradást kérjük mindenkitől. Mert Orbán Viktor hazug kérdése nem érdemel választ.

A Fidesz nem a menekültválságot akarja enyhíteni, nem egy jobban működő Európai Uniót akar, nem biztonságot akar, hanem milliárdokért hazudnak nekünk a saját pénzünkből Európáról, hazudnak a menekültválságról, és hazudnak hazánk kötelességeiről is, hogy közben tudjanak lopni, és ne figyeljünk az oktatás, az egészségügy és a munkaerőpiac válságára.

Ez egy Európa-ellenes népszavazás. A magyar gyarapodás és polgárosodás garanciáját jelentő tágabb közösségünk, az Európai Unió elfogadottságát rombolja módszeresen a Fidesz.

Azokról nem szokás hazudni, akik gazdasági növekedésünket biztosítják. Annak nem szokás a rossz hírét kelteni, ahová Szent István királyunk óta folyamatosan törekszünk, egyre közelebb és közelebb. Egy olyan államszövetséget nem szétverni kell, amely éppen abban segít, hogy Magyarország békében lépjen túl több évtizedes válságán, és képes legyen végre újra polgárosodni.

Az Együtt a kezdetektől fogva a józan középúton járva beszél a menekültválságról. Bár ellenfeleink saját erkölcstelenségükből úgy menekülnek ki nap, nap után, hogy minket naivitással és valóságismeret-hiánnyal vádolnak, mi pontosan tudjuk mi vesz minket körül. Ráadásul erről bennünket nem Putyin ügynökei tájékoztatnak.

Az Együtt nem migránsellenes, hanem gyűlöletellenes. Az Együtt nem kvótaellenes, hanem kerítésellenes. Az Együtt nem fogadna be mindenkit és mindenhonnan ellenőrzés nélkül, hanem biztonságot és nyugalmat teremtene. Az Együtt nem szétverné Európa terror ellenes küzdelmét, hanem megerősítené az együttműködés révén.

Közös határőrizet, közös kiutasítási politika, közös menekültelosztási kvóták, és közös segélyezési politika. Előítéletek helyett szabályok. Plakátok helyett menedék. Indulatok helyett józan megoldások. Csak jobb és tisztességesebb alternatívája van annak, amit most a Fidesz tesz a hazánkkal.

 

Tisztelt Kollégák!

Örülök annak, hogy arról számolhatok be, hogy jó partnerekre találtunk a népszavazási kampányunkhoz. Közel 20 millió forintból közös plakátkampányba kezdtünk a Modern Magyarországért Mozgalommal és a Párbeszéd Magyarországért Párttal. Velük nem mindenben gondolkodunk ugyanúgy, de ugyanazzal a bátorsággal szállunk szembe a Fidesszel, és együttműködve kampányolunk. Ott leszünk az utcákon, tereken az elkövetkező hetekben vidéken és Budapesten.

A világban új együttműködések, új törésvonalak, új koalíciók jelennek meg mostanság. Bár továbbra is lehet tudni, hogy ki baloldali, ki liberális, ki centrista, ki konzervatív vagy jobboldali, de nem ezek azok a törésvonalak, amelyek alapvetően meghatározzák az új politikai együttműködéseket.

Több dolog köti össze Barack Obamát, Theresa Mayt, Angela Merkelt, Matteo Renzit vagy Justin Trudeaut, mint ami elválasztja őket.

Szélsőség helyett középút. Nacionalizmus helyett együttműködés. Bezárkózás helyett nyitottság. Populizmus helyett megoldások. Régi zsákutcák helyett új irányok.

Ez kapcsolt össze minket a MOMA-val és a PM-mel, amikor a bojkott mellett kampányolunk közösen, és felhívjuk sokak figyelmét arra, hogy a gyűlöletkeltő és néphülyítő Fidesz csak eltereli a figyelmet.

Mert stadionokban nem lehet beteget gyógyítani. A budapesti olimpiától nem lesz jobb a magyar szakképzés. Az alacsony bérek, a munkaerőhiány és a munkanélküliség hármas válságát Tiborcz István, Mészáros Lőrinc, Garancsi István hármasa nem fogja megoldani. Mert a strómanokat azért tartják, hogy lopjanak, nem azért, hogy a köztársaság válságának megoldásán dolgozzanak.

A közös kampány mintája annak, hogy az ellenzék képes együttműködni, ha ugyanaz a célunk, és mindegyik résztvevő tiszteli egymást, és senki sem árulja el a másikat vagy a közös célt.

Szorosan együttműködni mi, az Együttben csak azokkal tudunk és akarunk, akik győzni akarnak 2018-ban, és nincs semmi csábítás, ami ebben őket eltántoríthatja. Ennek érdekében önálló politikát folytatunk, tanulva az elmúlt évekből. Szövetségre csak azokkal léphetünk, akik értik az új politikai korszellemet. Most is ezt tettük.

Mi egy, a józan középúton járó, önálló, kőkemény, cselekvő politikához keresünk szövetségeket. És meg is fogjuk őket találni pártok és civilek körében annak érdekében, hogy új politikával legyen leváltva az Orbán-rezsim, és az utána következő demokratizálás és politikai fordulat valóban megtörténhessen.

Ez csak még több változással lehetséges, mert nagyobb szabadság és több szolidaritás csak így lesz Magyarországon. Ez csak demagógiától mentesen lehetséges, hitelesen beszélve, a szakértőkre hallgatva. Ez csak nyugatra fordulva lehetséges, a kelettel legfeljebb csak üzletelve. Ez csak Európában lehetséges, ahol Magyarországnak csak akkor van jövője, ha nem felhergelt indulatokban fuldokolva fogyunk el évtizedről évtizedre, hanem másokat befogadva, önmagunk megosztottságait csillapítva jobb arcunkat mutatjuk a világnak.

Változás. Hitelesség. Nyugati fordulat. Európa.

A néphülyítő és gyűlöletkeltő népszavazás érvénytelenné tétele ennek az útnak az első lépésre. Nagyon örülök, hogy az Együtt másokkal együttműködve küzd most e célok eléréséért.

 

Köszönöm a figyelmet!

komment
süti beállítások módosítása