Az Együtt büszkén kiáll a szabadkereskedelem ügye mellett

2015. február 26. 09:41 - Szigetvári Viktor blogja

Az Együtt az egyetlen magyar parlamenti párt, amely büszkén áll ki a szabadkereskedelem ügye mellett. Az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) szabadkereskedelmi megállapodásának megkötése magyar nemzeti érdek, mert egy jó megállapodás hasznos a magyar fogyasztóknak és a minőségi termékeket előállító vállalkozásoknak. Parlamenti képviselőink a mai vitanapon ezt az álláspontot képviselik az Országgyűlésben.

Az Együtt sajnálatosnak tartja, hogy az Orbán-kormány a korábbi nyílt elköteleződés után puhább álláspontot képvisel az egyezmény ügyében. Azon nem lepődünk meg, hogy a Jobbik inkább keletre tekint most is, és a gazdasági önellátás fenntarthatatlan hazugságával hülyíti a magyarokat.

Értjük, de vitatjuk az LMP és PM kapitalizmus- és verseny-ellenes hozzáállását a megállapodás kérdéséhez. Schiffer András téved, amikor az európai terrorizmus okaként a szabadkereskedelemet jelöli meg. Olcsó és jó minőségű fogyasztási javakkal még nem öltek meg senkit a világon. 

Az Együtt hisz abban, hogy modern, szolidáris Magyarország csak szociális piacgazdaságban, teljesítményre épülő versenyben képzelhető el. Csak így lesz pénz arra, hogy – szemben az elmúlt évtizedekkel – valóban költsön a Magyar Köztársaság a nyomorban élők gondjainak enyhítésére is.

A mostani egyezmény nem 1960-ban jön létre, így döntően nem vámtarifákat érint, hanem szabványokat, a kereskedelmi együttműködés formáit és különböző piacvédelmi eljárásokat. Hazánk nyertese annak, hogy az EU-ban egységes piac jött létre, most esély van arra, hogy létrejöjjön a világ legnagyobb egységes piaca. Egy jó megállapodás lehetőséget teremt a magas minőségű magyar termékek – egyébként jelenleg szűk – tengeren túli exportjára, és közben a magyar fogyasztók számára jó minőségű fogyasztási javakhoz biztosít hozzáférést könnyebben és olcsóbban. Ha egy magyar munkahely nem fenntartható és nem versenyképes, akkor nem vámokkal és szabályozási trükkökkel kell megvédeni, hanem hatékony állami és piaci működéssel.

Az Együtt számára azért is fontos a szabadkereskedelmi megállapodás ügye, mert lehetőséget teremt a nyílt, szókimondó és a választópolgárokat felnőttnek tekintő beszédre. Nemzetállami szinten nincs harmadikutas, antikapitalista jövője Magyarországnak.​

komment
süti beállítások módosítása