Kulcsszerepben a nők

2015. október 03. 07:06 - Szigetvári Viktor blogja

Az Együtt pártalapítványa, a Váradi András Alapítvány most publikálta  új, szakmai javaslatait a párt munkaerőpiaci kutatási programjának részeként. Magyarországon ma egyszerre van munkanélküliség és munkaerőhiány, egyszerre alacsonyak a bérek és nagy az elvándorlás. Mindeközben továbbra is igaz, hogy a nők rosszabb, kiszolgáltatottabb helyzetben vannak magyarországi munkavállalókként, vezetőkként. Az Együtt mostani javaslata folytatja a közmunkaprogram kijavításával megkezdett szakmai munkát.

Ma Magyarországon sok nő nincs megbecsülve. Ki van téve az alacsonyabb béreknek, a több családon belüli, ház körüli munkának és a nehezebb előrejutás fáradalmainak. Miközben sokan a férfiaknál is aktívabbak akár a munkában, akár a civil szférában. Lehetetlen úgy egy újra gyarapodó Magyarországot elképzelni, hogy abban a nők ne lennének jobban megbecsülve.

Mi, az Együttben azt gondoljuk, hogy mindez nem csak a nők ügye, hanem a férfiaké is. Az egész magyar gazdaság fogja megszenvedni, ha nem teszünk meg mindent azért, hogy a nők azonos bérért, akár vezető beosztásban is dolgozhassanak, miközben a család körüli kötelességekben az államtól komoly támogatást kapnak ők is, férjük vagy élettársuk is.

Hiszek abban, hogy egy józan középúton járó kormány nem ideológiai harcokat vív a nőkre hivatkozva a gyarapodás és az egyenlőség ellen. Az elmúlt évtizedekben megváltozott élethelyzetek, a szétbomlott családi minták ugyanúgy velünk vannak, mint az évtizedes monogám, stabil házasságok. A sokszínű és sokféleképp élő magyar női közösség számára úgy lehet méltó programot adni, ha nem ideológiai mániáinkat kérjük számon a nőkön és a férfiakon. Hanem világos elkötelezettséggel segítünk ott, ahol segíteni kell. Az Együtt új javaslatai ilyenek.

A gazdasági növekedés és a nők

Néhány nappal ezelőtt publikált a McKinsey Global Institute egy átfogó tanulmányt a világgazdasági növekedés és a nők munkaerőpiaci integrációja ügyében. A több mint száz oldalas munka egyértelműen és világosan kimondja: ha több női vezető lesz, ha több nő fog dolgozni, ha nem csak a nők vesznek részt döntő mértékben a családi és ház körüli munkában, akkor nem csak egyenlőbb és méltányosabb lesz a világ, de jobban is fog nőni a gazdaság. A McKinsey szakértői szerint komoly gazdasági növekedés van a nők egyenlőbb munkához juttatásában.

Az egész világot átfogóan elemző tanulmány öt olyan kulcsterületet azonosított be, amelyek mint problémák az egész világot jellemzik. Az első ilyen a megfelelő női munkaerőpiaci egyenlőség hiánya miatt elmaradó gazdasági növekedés, a második, hogy a nők még mindig mindenütt hosszabb időt töltenek a családdal kapcsolatos nem fizetett munkával, a harmadik, hogy még mindig szinte mindenütt kevesebb jogot garantálnak a nőknek, a negyedik, hogy a politikai életben is alulreprezentáltak, az ötödik pedig, hogy továbbra is súlyos világválságot jelent a nők elleni erőszak kérdése.

Van feladat itthon is

Mi, az Együttben hiszünk abban, hogy e gondok ellen Magyarországon is tenni kell. Most elkészült tanulmányunk a gyermekvállalás és a munkavállalás kedvezőbb összehangolására törekszik. Ez bár a nők helyzetén akar javítani, de messze nem csak a nőket érinti. Mert a női egyenlőség ugyan gazdasági és társadalmi előnyökkel jár, de nem csak a nők ügye.

Ma Magyarországon nehéz összehangolni a gyermeknevelés és a munka jelentette kihívást egy nőnek. Kárát mindennek vagy a gyermek és a családi élet látja, vagy pedig a szakmai előremenetel, az önképzés és az önmegvalósítás. Az alacsony bérek, a megosztott és konfliktusosan élhetetlenné tett ország mellett ez is közrejátszik abban, hogy egyre kevesebb gyerek születik.

Rugalmas és reális javaslatok

Most olyan javaslatokat teszünk, amelyek rugalmas megoldásokkal segítik a szülőket a kiegyensúlyozottabb családi élet, párkapcsolat megszervezésében.

A világban sokfelé bebizonyosodott, hogy az állam tud segíteni az ilyen helyzetekben, ha meg nem is tud mindent oldani. Mi, az Együttben az egyenlő férfi-női szerepekben hiszünk, és nem erőszakosan akarunk beavatkozni, hanem ösztönzőkkel segítjük a nőket és a férfiakat. A modern világban szétestek a korábbi családi minták, szeretjük vagy nem szeretjük ezt, de el kell fogadnunk, ítélni nem vagyunk hivatottak. Javítani akarjuk a három év alatti gyermekek intézményes ellátását, a nőkre háruló, nem fizetett gondozásból adódó feladatok jelentette hátrányokat csökkenteni akarjuk, és elő kívánjuk segítni a munkáltatói attitűdváltást.

Apa-hónapok, bölcsődei utalvány és gyerekbarát munkahely

Éppen ezért javasoljuk az apa-hónapok bevezetését, amely a GYED 18 hónapos időtartamába beépít egy, csak a második partner által kivehető, legalább 3 hónapos időszakot. Ezzel jellemzően a férfiakat akarjuk bevonni a gyermeknevelésbe, ezzel segítve a nőket a munkaerőpiacra való visszatérésben.

Javasoljuk, hogy a GYES emelését eredményező bölcsődei utalvánnyal és intézményfejlesztéssel teremtsünk lehetőségeket a dolgozó szülőknek a minőségi napközbeni gyermekellátásra.

Végül javasoljuk a gyermekbarát munkahely minősítési rendszer kifejlesztését, amely a változatos és rugalmas munkavégzési formák elterjedését ösztönzi, ezzel segíti a nőket.

Az Együtt a most publikált javaslataival országjárásba kezd, konzultál civil szervezetekkel és minden érdeklődővel. Nem szabad elhinnünk, hogy nincs lehetőség egy jobb ország megteremtésére. Ehhez csak a valós problémákra érdemi választ adó, mérsékelt megoldások kellenek. Az Együtt mostani javaslatai e józan középúton járnak. Ajánlom mindenki figyelmébe!

 

komment
süti beállítások módosítása