Közös zsákutcában a Jobbik és az LMP

2015. november 09. 07:03 - Szigetvári Viktor blogja

Vona Gábor és Schiffer András egyetértett, hogy Magyarország jövője egy Kelet-Közép-Európai Unió volna. Hiszen minket itt a térségben úgyis mindig csak kihasználnak a nagyhatalmak. 

Ennek fele se tréfa! Korábbi vitánkon is beszélt erről Vona, és akkor ezt egyértelműen az Európai Unió alternatívájaként azonosította. Most Schiffer is kimondta ezt. Ő mindig is kritikusan szemlélte a centrum-államokat. Sőt, azt is mondta most, hogy a Jobbik vette át az LMP javaslatait e kérdésben.

Térjünk magunkhoz! A válságait nehezen megoldó EU Magyarország számára a fejlődés, a gyarapodás és a szabadság helyreállításának garanciája. Minden hibájával együtt. Ma a nemzeti önzés tévútjára sodródó nemzetállamok legalább annyira akadályozzák az Unió válságkezelését, mint a bonyolult brüsszeli intézményrendszer.

De a rosszul működő EU is jobb minden másnál Európa és Magyarország számára is. A volt gyarmattartókból lett centrum-államok válságkezelésének változnia kell. Tanulniuk kell nekik is az elmúlt évtized helyben járásából. De tanulnunk kell nekünk is, akik nem foghatjuk mindig és mindenben saját felzárkózásunk kudarcait másokra. Nekünk is változnunk kell.

De a Nyugathoz tartozó Magyarországnak az EU-ban a helye, és nem valami térségi "alternatívában". Abból csak lecsúszó középosztály, nagyobb szegénység és leálló polgárosodás lesz. 

Zsákutca. Történelmi tévút. Sajnálatos, hogy az LMP ebben a Jobbikkal ért egyet.

komment
süti beállítások módosítása