A hideg polgárháború alkotmánya

2016. április 25. 11:09 - Szigetvári Viktor blogja

Van abban valami szimbolikus, hogy egy héten belülre esik az új alkotmány elfogadásának ötödik évfordulója és egyes határon túli szavazók jogfosztásának alkotmánybírósági mosdatása. Orbán-rendszerében jogfosztott az is, aki ugyanott él, mint honfitársa. Ezt az új alaptörvény új alkotmánybírósága tette lehetővé.

Öt év alatt mára világossá vált: az Orbán-rezsim rendszerépítését egy kormányváltás azonnal megszünteti. Nem jogi, hanem politikai kérdés, hogy nem marad egy perccel sem tovább hatályban egy olyan alkotmány, amely a magyar politikai közösség tudatos megosztására, egyesek jogfosztására épül. Az orbáni illiberális-rezsim nem liberális demokráciaként gondol önmagára, így aki tisztességes demokráciát akar Magyarországon, az nem építheti rendszerét a most hatályos Alaptörvényre.

Orbán veresége a rendszerének vereségét jelenti majd. Alkotmánya, intézményei és tisztségviselői a kormányváltás tényétől elveszítik érvényességüket és hivatalukat. Ehhez kétharmad sem kell. A rendszer szétveréséhez hozzátartozik az orbáni, bebetonozott hivatalnokok automatikus hivatalvesztése is, akik vagy maguk mennek, vagy ki fogják őket kísérni irodáikból.

Az elmúlt két és fél évtized bajait és az Orbán-rendszer tarthatatlan örökségét nem egy új alkotmány rakja majd rendbe önmagától. De egy, az életünkbe ideológiai alapon kevésbé beavatkozó, a magyar politikai közösséget nem megosztó alkotmány elengedhetetlen a kibontakozáshoz.

Orbán Viktor alkotmánya a magyarországi hideg polgárháború alkotmánya. A megbékélés és a polgári gyarapodás sok erőfeszítést fog kívánni Orbán bukása után, de egymás létjogosultságának elfogadása nélkül élhető politikai közösségünk nem lesz. Ehhez kell egy új alkotmány is majd, ami épít a rendszerváltás alapvetéseire, nem dob ki feleslegesen semmit abból, amit a Fidesz kidobásra ítélt, és közben tanul is az elmúlt évtizedek alkotmányos hagyományának fejlődéséből.

Nincs semmi ünneplendő egy jogfosztó és megosztó alkotmányon. Emlékezni kell majd egyszer e napra mint a magyar történelem egyik szomorú korszakának emléknapjára, amelyben nyugat helyet keletre vettük újra az irányt, és amikor tolvajok és bűnözők oktatták ki társadalmunk többségét jogból és igazságból.

Az új alaptörvény elfogadásának napja a rendszerépítők vágyaihoz képest sokkal hamarabb lesz e tolvaj rendszer bűneinek emléknapja. És semmi más.

komment
süti beállítások módosítása