Bátornak kell lennünk!

2015. április 24. 11:30 - Szigetvári Viktor blogja

Az Együtt kezdeményezésére 2015. április 19-én több mint 70 városban, 70 helyszínen tartottak tüntetést a korrupció kormánya ellen. Alább a győri tüntetésen elmondott beszédem leirata olvasható.

Jó napot kívánok!

Köszönöm szépen, mindig hálás feladat negyedikként beszélni egy rendezvényen, mert már alig marad az embernek új gondolatra való.

Először is, köszöntöm Önöket az Együtt által kezdeményezett és a győri ellenzéki pártok által támogatott rendezvényen. Nagyon köszönöm mind Glázer Tímeának, mind a MSZP helyi szervezőinek azt, hogy együtt létrehozhattuk ezt a rendezvényt, mert nélkülük, a közös munka nélkül ez nem valósulhatott volna meg.

Talán tudják, hogy ezekben a percekben országszerte Juhász Péternek, az Együtt alelnökének a kezdeményezésére több mint 70 városban, 70 helyszínen van tüntetés – hol kisebb, hol nagyobb –, és mindenütt a korrupció kormánya ellen tüntetünk ellenzékiek. Mert mi az Együttben azt valljuk, hogy nem beszélni kell az együttműködésről, nem füstös szobákban kell jelöltekről, listákról egyeztetni, hanem amikor a munka van, akkor kell belefogni az együttműködésbe – hogy amikor majd 2018-ban netán választási szövetséget kell kötnünk, akkor már könnyen menjen. Mert ha a munkában megismertük egymást, utána már a választások megnyerése a könnyebbik feladat lesz. Köszönöm ezért az egész országban a Demokratikus Koalíciónak, a Párbeszéd Magyarországért Pártnak és köszönöm a Magyar Szocialista Pártnak ott, ahol csatlakozott ehhez a rendezvényhez.

Ezt a rendezvényt, ezt a rendezvénysorozatot Juhász Péter barátom, politikustársam kezdeményezte, aki talán az elmúlt időszak legállhatatosabb ellenzéki politikusa. Többen így ismerhették meg Önök közül. (Így is van, tapsoljuk is meg innen távolról is!) Aki, amikor elkezdte helyben a DK-val közösen a tényfeltárást a szétlopott ötödik kerületben, Magyarország egyik legfejlettebb városrészében, akkor azt mondták – így, lesajnálóan –, baloldaliak, jobboldaliak és azon értelmiségiek, akik önöket hülyítik különböző TV csatornákon, és megpróbálják magukkal elhitetni, hogy itt már nincsen remény, és már úgy fogunk megdögleni, hogy ezek maradnak hatalmon, na, ők azt mondták, hogy Juhász Péter küzdelmének nincs értelme, sose lesz nyomozás, sose lesz kiderítve az igazság, semmi nem lesz ebből, bénák az ellenzékiek, az értelmiségiek már megoldották volna 1 perc alatt ezt az egészet. Minek csinálja ezt?

És látják, Juhász Péter állhatatossága kifizetődik. Nem pont tudjuk miért, de ennek a hétnek a hétfőjén a magyar ügyészség gyakorlatilag kioktatta a rendőrséget nyomozási eljárásjogból: kioktatta a rendőrséget abból, hogyan kell feltárni az igazságot. Talán be kéne kérni a szerződést, talán meg kéne nézni az átutalásokat, talán meg kéne nézni a pályázati kiírásokat, talán meg kéne hallgatni Rogán Antalt, talán meg kellene hallgatni a jelenlegi polgármestert és akkor hadd ne soroljam. Ezt mind-mind elmulasztotta az a rendőrség, amelynek tiszteletre méltó képviselői itt és most a közös biztonságunkra vigyáznak – nem róluk beszélünk, de vannak olyanok ebben az országban Polt Péter hivatalában, a rendőrségnél, az Állami Számvevőszéknél, a KEHI-nél, az európai uniós forrásokat ellenőrző hivatalnál, akik nem az igazságot, nem minden magyar adófizetőt, hanem a FIDESZ-t és Orbán Viktort szolgálják. Őket is le kell váltanunk.

Juhász Péter állhatatosága kifizetődött, mert elindult a nyomozás. Én bízom benne, hogy még ebben a ciklusban börtönben tudjuk majd Rogán Antalt és utána majd börtönben tudjuk egyszer Habony Árpádot is, aki a mi pénzünkből, Isten tudja honnan veszi azt a nagy médiabirodalmat, Isten tudja honnan vesz nagy autókat. Higgyék el, ha adózott jövedelemből tenné ezt, akkor nekem rendben lenne! De biztos vagyok benne, hogy ez nem így van.

Ebben az országban ma egy szűk kör a mi adó fizetői pénzünkből – a fideszeséből, a jobbikoséból, az elempéségből, a kiábrándult, sehova nem szavazó adófizető pénzéből – egy olyan államot működtet, amely ellopja a mi pénzünket, hazudik nekünk a TV-ben és rádióban, és közben megpróbál mindannyiunkat meggyőzni arról, hogy itt minden rendben van.

Önöket nyilván ebben nem tudták megtéveszteni, és higgyék el, sokan vannak Győrben is, akiket nem tudnak megtéveszteni. De ne tévedjünk! Itt is valahogy elutaltak néhány nap alatt a csőd előtt egymilliárd forintot a Quaestornak, itt is valahogyan kiderül, hogy több milliárd forintot utaltak el az elmúlt években. Fontosnak is tartom azt, amit a helyi DK-s, a helyi MSZP-s és helyi Együtt-es képviselők a város képviselőtestületében megvalósítanak, hogy megpróbálnak a végére járni ennek az ügynek. Mert ez a maguk pénze, ez a maguk adófizetői pénze, amit helyi adóban, közterülethasználati díjban és Isten tudja milyen módokon vállalkozóként befizetnek győriként. És joggal várják, hogy ebből több zöldfelület, tisztább utcák, jobb minőségű óvodák és mit tudom én, mi legyen itt, Győrben – ezt maguk jobban tudják nálam.

Abban biztos vagyok, hogy egy szűk kör ma foglyul ejtette ezt az országot, és le lehet őket váltani.

Az Együtt azt vallja, hogy a cselekvésben kell együttműködni, abban kell együttműködni, hogy először együtt küzdünk a korrupció ellen, utána együtt küzdünk a szegénység ellen, együtt küzdünk a különböző környezetkárosítások ellen, aztán együtt küzdünk majd talán a választásokon is egy jó miniszterelnök-jelölttel, alkalmas helyi jelöltekkel, versenyben kiválasztva.

Mert mi, az Együttben a saját bőrünkön tanultuk meg 2014 leckéjét. Ma az a feladatunk az ellenzéki pártok között, hogy a legkeményebb őszinteséggel figyelmeztessünk mindenkit arra, hogy még egyszer az ellenzéki oldalon sem lehet 2014, mert akkor újra veszíteni fogunk, és annál sokkal többet ér a mi életünk.

Mert manapság arról próbálnak minket meggyőzni – és itt is sajnos a saját értelmiségieinkről is kell beszélni, akik a TV-ben hazudják nekünk, hogy nincs remény; ők a mi reménytelenség profétái –, hogy ennek így kell maradnia. Ne higgyék el! Ebben az országban, még a mi életünkben lehet gyarapodás, lehet polgárosodás, eljöhet még az, hogy egy jobbikosnak nem kell félnie a munkahelyén, mert bár jobbikos, és én nem értek vele egyet, de neki a politikai nézeteiért ne kelljen félnie! Eljön majd az az idő, hogy egy baloldali önkormányzati alkalmazottat nem állíthat pellengérre – mint teszik itt, Győrben – a polgármester a testület előtt és a város népe előtt. Pedig az az ember csak a munkáját végzi, ha felhívja a figyelmet egy helyi lopásra. Igen. Közben mint önkormányzati alkalmazott hadd tegye a dolgát. És eljön majd az a világ ebben az országban, higgyék el, amikor a fiatalok, az én korombeliek nem mennek el; nem mennek el az orvosok, a nővérek és a vállalkozók, majd talán megéri itt maradni, mert kiszámítható gyarapodás lesz.

Tudják, én azért lettem néhány éve politikus jó pár évnyi háttérmunka után, mert egy dologból lett nagyon elegem – amióta beszédet mondhatok, mindig elmondom, aki már hallotta, attól elnézést kérek. Az a helyzet, hogy nem szeretnék egy olyan országban élni, ahol a Fidesz megtagadja a tőle különbözőktől a magyar nemzethez való tartozást.

Mert lehetnek vitáink arról, hogyan kell a cigányokat integrálni; lehetnek vitáink arról, hogy milyen lehet a közbiztonság falun vagy városban; lehetnek vitáink arról, hogy hogyan lehet megoldani a magyar nyomort; lehet arról vitánk, hogy milyen tankönyvekből kell oktatni; lehet vitánk arról, hogy lehet-e bért emelni vagy nem; lehet vitánk a nyugdíjrendszerről és a közbiztonság egyéb dolgairól. Egyet tudjanak! Arról nem lehet vitánk se az LMP-vel, se a Jobbikkal, se a FIDESZ-szel, se a szocialistákkal, se a DK-val, se bárki mással, hogy egy nemzethez tartozunk.

Mert ha a politika azt teszi Magyarországon önökkel, a szomszédasszonyukkal, hogy megoszt bennünket, mert jólétet nem tud teremteni, hergel minket, fölnyomja a vérnyomásunkat hazug TV műsorokban, és elhiteti velünk, hogy itt csak rosszabb lehet, akkor nincs remény. Pedig valójában van.

És én azt vallom – ezért politizálok az Együttben Juhász Péterrel, Varga Márkkal és még sokakkal együtt –, hogy ebben az országban bátornak kell lenni. Ide kell állni, beszélni kell, el kell jönniük, meg kell hallgatni bennünket. Haza kell menni, és el kell mondani kettő, három, négy szomszédjuknak és szomszédasszonyuknak. Ha tudnak, jöjjenek el bármelyik pártnak a gyűlésére, Márkkal, másokkal lehet találkozni, biztos Tímeáék is elérhetőek. Egyet ne tegyenek! Ne legyenek passzívak, és ne higgyék el, hogy gyávának kell lenni!

Le lehet őket győzni, és ehhez bátor politika kell, mert a Jobbik hirdetheti azt maguknak és a szomszédjaiknak, hogy 40 év munkavállalás után a férfiaknak jár a nyugdíjba vonulás. Őszinte leszek, jár nekik. Van rá pénzünk? Őszintén, nincs. És aki ebben az ügyben nem mer őszintén fogalmazni, és csak azt állítja, hogy ezek milyen jókat mondanak, az ellenzék milyen hülye, hogy nem mond ilyen jókat. Azok félre értik a bajt.

Magyarország 25 éves rendszerváltása csak azért jutott válságba, mert nem volt elég bátorságunk, pontosabban ritkán voltunk elég bátrak arról is őszintén beszélni, hogy ahhoz, hogy jobban éljünk holnapután, ma is kell erőfeszítést tenni a rendőrnek, a pedagógusnak, a diáknak, a szülőnek, a nagymamának. Mert aki azt hazudja maguknak, hogy úgy lesz könnyebb a holnap, hogy ma semmit nem kell tenni, azok hazudnak maguknak. Mi nem ilyen ellenzék leszünk, az Együtt ezt nem fogja támogatni.

Köszönöm, hogy eljöttek, és küzdeni fogunk azért, hogy bátor ellenzék legyen Magyarországon, és bátor kormányváltás söpörje el ezt a FIDESZ-t, mert őket el kell söpörni.

komment
süti beállítások módosítása