Devizahitelek: a Fidesz gyáva volt egyenesen beszélni

2015. május 04. 08:16 - Szigetvári Viktor blogja

Ezekben a napokban sokan meglepődtek a devizahitelesek közül, hogy az átváltás után tartozásuk nagyobb az általuk vártnál, sokszor meghaladva az eredetileg felvett összeget is. Az elmúlt 5 év felelőtlen várakozásokat keltő, hazug és káros kormányzati politikájának költségét fizetik meg ők most.

A Fidesz az elmúlt években együtt álmodott a devizahiteles magyarokkal, hazug várakozásokat keltve bennük. Holott csak egyenes beszédre lett volna szükség, de ahhoz a Fidesz mindig is gyáva volt. Így most inkább mindenki, minden magyar egyszerre fizeti meg az érintettek baját. Ezek azok a játszmák, amelyek az elmúlt 25 évben is károsak voltak, és most is azok.

A devizahitelesek baját állami beavatkozással kellett kezelni. Az államnak, a piacnak és a hitelfelvevőknek egyaránt felelősséget kellett volna vállalniuk. Ezzel szemben a Fidesz a végtelenségig hergelte a bank-ellenes indulatot, rossz menekülő utakat biztosított a hitelesek számára, a szegényebbeket célzottan nem segítette, és sosem, egy pillanatra sem tekintette felnőttnek az állampolgárokat.

Az így kialakult elegyben az állam híján van a megfelelő szociálpolitikai és lakhatási eszközöknek, nem is tud költeni most ilyenekre, mert másra pazarolja a pénzét. A bankok tőkehelyzetét a Fidesz hosszú évekre tönkretette, miközben a hitelüket törlesztőkkel és a hitelt fel nem vevőkkel fizettette meg részben a hitelesek konszolidációjának költségeit.

És végül a Fidesz sosem volt annyira bátor, hogy arról mert volna beszélni, hogy a nap végén, levonva a banki hibák és mohóság költségeit, a hitelt, a tőkét és a kamatot vissza kell fizetni. Több százezer ember számára a Fidesz bankellenes demagógiájával azt az álmot álmodta, hogy majd a tőketartozást is el fogják engedni a bankok. Szerencsére ez nem lehetséges és nem is szükséges. Közös tanulásunk felelőssége, hogy megértsük: egy szociális piacgazdaságban mindkét szónak jelentősége van. Az erős és tisztességes verseny teremt alapot a jólétre, és benne erős jóléti államra van szükség.

A baj csak az, hogy most, amikor lassan eljön az igazság napja, a Fidesz nem tud és nem is akar szociálpolitikai eszközökkel segíteni a lakhatási- és hitelproblémákon. Működő eszközkezelőre, önkormányzati bérlakás-programra és lakhatási támogatási rendszerre volna szükség. Mert azoknak is kell segíteni, akik az elhúzódó válság miatt most sem tudnak semmit törleszteni.

komment
süti beállítások módosítása