Kampánynapló 2018: 19. nap Jelöltek és viták

2018. március 08. 07:50 - Szigetvári Viktor blogja

Tegnap három fontos dolog történt velem a kampányban:

  1. Bejegyezték az Együtt listáját, így lesz hova szavazniuk azoknak, akik liberális demokrata alternatívát keresnek.
  2. Kihívtam jelölti vitára Fejér megye 5. számú választókerületének képviselőjelöltjeit.
  3. Személyesen is részt vettem a Közös Ország Mozgalom csepeli jelölti vitáján.

E három dolog valójában ugyanazzal függ össze: értjük-e valójában Hódmezővásárhely üzenetét? Értik-e a pártok, hogy mit várnak el a választók. Büszke vagyok arra, hogy az Együtt azt teszi, amit most a választók követelnek: együtt kell működni egymással az egyéni választókerületekben, a listák pedig versenyezzenek szabadon.

Az Együtt listája lesz az egyetlen olyan pártlista a szavazólapon, amelynek felén nők szerepelnek. Fontos, hogy nem csak beszélünk az esélyegyenlőségről, hanem tettekkel is teszünk mindezért. Ráadásul az Együtt listája lesz az egyetlen olyan pártlista, amely úgy ajánl szabad és igazságos jövőt, hogy közben befejezi a néphülyítést, és csak valóban betartható, hiteles ígéreteket fogalmaz meg az egyenlőtlenségek csökkentése, az oktatás reformja vagy az egészségügy átalakítása terén. Nem lesz elvesztegetett szavazat, amit az Együtt listájára adnak, ott a helye minden liberális demokratának!

Sárbogárdon, Enyingen és Baracs környékén közben tovább folyik a kampányom. Aktivistáinkkal ragasztjuk a plakátokat, folytatom az utcai beszélgetéseket, szórólapozásokat, és kihívtam vitára a helyi ügyekről és más témákról a választókerület képviselőjelöltjeit. Meggyőződésem, hogy a jelenleginél fajsúlyosabb képviselőt érdemel a Mezőföld és térsége. Olyat, aki tisztességes, nem korrupt, és közben országos figyelmet tud irányítani e sokszor elfedett, szép, magyar térségre. Családi kapcsolataim ezer szállal kötnek a választókerület déli végéhez, és sokat dolgozom azért is, hogy megszerezzem az enyingiek, táciak, seregélyesiek és sárbogárdiak bizalmát is. Egy vita remek alkalom felkészültségünk és programunk összemérésére!

Végül este ott voltam Csepelen, és megnéztem Szabó Szabolcs együttes képviselő és jelölt vitáját a többi csepeli-soroksári jelölttel. Örültem is, de el is szomorodtam. Úgy látom, csak Szabolcs és csak az Együtt érti Hódmezővásárhely tanulságát: egy jelölt kell a Fidesszel szemben, és győzni fogunk. Az LMP, a Momentum, az MSZP és a Jobbik mind-mind bonyolultabbnál bonyolultabb mondatokkal magyarázták, miért nem akarnak visszalépni. Van, aki csak akkor lép vissza, ha Jobbik is ezt teszi - pedig Jobbik nélkül is lehet sok-sok választókerületben győzni, ha a többi párt együttműködik. Nem szabad a Jobbik nagyképű arroganciájához (“ők egyedül nyernek!”) igazítani az ellenzéki stratégiát. Mások csak az önállóságban hisznek, holott az önállóság számára ott a listás szavazat, ki-ki versenyezzen ott, de egyéniben egy győztes kell.

Az Együtt továbbra is mindent elkövet azért, hogy egy-egy jelölt álljon a Fidesszel szemben 2018 áprilisában. Azok a pártok, amelyek 60-nál több egyéni jelöltet hagynak állva, a Fidesz érdekét szolgálják. Egy-két választókerületre korlátozódó helyi alkuk nem elegendőek, hiszen legalább 40 helyen meg kell állapodni. Hódmezővásárhely óta majd’ két hét telt el, és mégsem történt semmi igazából. A nagyobb pártok úgy csinálnak, mintha tárgyalnának, de valójában csak önző módon egymásra fenik a késeiket.

Pedig aki győzni akar, az valóban együtt is működik az egyéni választókerületekben. Gesztust tesz, elismeri a másikat, nem kiszorítósdit játszik, de minderre nincs fogékonyság. Aki együttműködő magyar politikát akar, az már csak ezért is szavazzon inkább az Együttre! Mert sok önző és kompromisszumképtelen párt között kell valaki, aki koalícióképes és valóban együtt akar működni a többiekkel.

komment
süti beállítások módosítása