Obama vs. Kövér László

2014. szeptember 04. 12:06 - Szigetvári Viktor blogja

Barack Obama észtországi látogatása során mondott egy világpolitikai szempontból fontos beszédet. Ugyanazon órákban a Magyar Országgyűlés elnöke, Kövér László is mondott egy beszédet, a Szabadság Expressz rendezvénysorozat húsz fiatalját oktatta ki geopolitikából.

 

Érdekes a kontraszt, fontos az üzenet.

Az ukrajnai fejlemények arra késztették az amerikai elnököt, hogy újra fontos napirenddé tegye hazája külpolitikája számára is Európa biztonságának és az orosz kapcsolatnak az ügyét. Az orosz kapcsolat újraindítása már első elnöki ciklusa alatt megbukott, Obama külpolitikáját egyszerre jellemzik alulértékelt sikerek és fájó tévedések, hiányok.

De Észtországban elmondott beszéde fontos mérföldkő. Realizmustól egyáltalán nem mentesen, mégis idealistán beszélt egy olyan világról, amelyben demokrácia, sajtószabadság, független igazságszolgáltatás működik, és béke biztosítja a fenntartható gyarapodást, gazdasági növekedést.

Magyarországról is említést tett mint azon országok egyikéről, amelyek huszonöt évvel ezelőtt kivívták maguknak a szabadságot, és új útra léptek. Sajnálatos, a magyar kormányra nézve komoly kritika, hogy a jelenleg hivatalban levő amerikai elnöki adminisztráció nem tekinti érdemi partnernek Orbán Viktort, és az Obama által most kihirdetett doktrína lényegi pontokon ellentétes a magyar miniszterelnök személyes stratégiájával. Nem lehet nem észrevenni, hogy pontról pontra épp azzal van baj Magyarországon, amit Barack Obama alapelvként emelt ki.

A manipulált választási rendszer nem fér össze az Obama által joggal például állított mintával. A politikailag elfogult rendőri és ügyészi vezetés ellentétes az igazságszolgáltatás kívánatos függetlenségének elvével. Az oligarchák által felvásárolt, az állam által kézivezérelni kívánt, büntető adóval sújtott magyar sajtó fel sem merülhetne egy békében és nyugalomban gyarapodó európai országban. Az erős civil társadalom nem ellenség, mert a nyilvános viták erősítik a közösséget – jelezte Barack Obama.

Mindeközben Kövér László hamis realistaként azt sugallta a Szabadság Expressz fiataljainak, hogy nyugati államok irányították az ukrán forradalmat, és sokkal jobb a középen állás hazánk számára ebben a konfliktusban. Oroszország jogos biztonsági igényével magyarázva legitimnek nyilvánította az orosz aggodalmakat. Válaszaiban a házelnök megalapozottan sugallja, hogy a nyugati országok is követtek el komoly hibákat Oroszországot és Ukrajnát illetően. Reálpolitikusként abban is van igazsága, hogy az Egyesült Államok egy ponton túl nem érdekelt abban, hogy túl szoros barátság alakuljon ki az Európai Unió és Oroszország között – bár ez nem fenyegetett az utóbbi években.

Ugyanakkor Kövér László tudatosan távol tartja magát Putyin és Oroszország agressziójának kritizálásától. Fontosabb számára sugalmazásokkal leszólni a nyugati erőfeszítéseket, mint említést tenni lelőtt utasszállító gépről, orosz katonai turistákról és másokról. Leegyszerűsítve: bár Kövér László személyesen nem szereti az oroszokat, de megérti reakcióikat, és ki nem állhatja a szerinte elhibázott stratégiát követő nyugati államokat.

Orbán Viktor középen állása az orosz-ukrán konfliktusban elhibázott. Hazánk világpolitikai befolyása nem oly kicsi, mint egyesek hitték ezt az elmúlt húsz évben. De doktrínát diktálni nem tudunk, így az érdekeink és az elveink között helyesebb, ha jobb arányt tart a mindenkori magyar miniszterelnök.

Az oroszoknak való kiszolgáltatottságunk az elkövetkező években Orbán Viktor elhibázott döntései miatt nőni fog, nem csökkenni. Az orosz hitelből, orosz tervek alapján megépülő nukleáris erőművel a döntéshez elvezető folyamaton és a részleges indokolatlanságon túl a túlzott kiszolgáltatottság a legnagyobb probléma.

Obama nem szivárványt festett az égre. Küzdelemről, a változás és változtatás nehézségeiről beszélt empatikusan, de kőkeményen. A cél – szerinte – világos: gyarapodás és béke csak a nyugati modell szerint érhető el. Igaza van. Közép-Európában ezen elvek gyakorlatba való átültetése mellett mindig figyelnünk kell keletre is. De ebben és a változásra való képességben is inkább minta hazánk számára a balti országoké, mint Oroszországé.

A magát orosz-ügyben félig süketnek és vaknak tekintő magyar kormány, amely a Fidesz vezetőinek személyes hatalmi és anyagi érdekei miatt továbbra is szabadságharcot folytat a nyugattal, a magyar nemzeti érdekkel ellentétesen cselekszik. Árt a hazánknak, árt az én hazámnak.

A gyarapodás, a kemény és közös munkával elért fejlődés, a nem zéró összegű társadalmi játszmák és a nyugati fejlődés modell jelentheti csak a kiutat hazánk számára. Szabadság, szolidaritás, kapitalizmus, független igazságszolgáltatás és törekvés a békére. Nyilván mindezek úgy, hogy tanulnunk kell az elmúlt két évtizedből is. De minden megszorítás mellett ehhez a programhoz könnyebb a nemzeti érdekeinkkel is egyezően nemzetközi szövetségeseket találni. Sajnos Kövér és Orbán már rég letettek erről.

komment
süti beállítások módosítása