Ma 25 éve rendezték az első szabad parlamenti választást Magyarországon

2015. március 25. 12:08 - Szigetvári Viktor blogja

25 éve, 1990. március 25-én rendezték meg a rendszerváltás első, szabad általános parlamenti választásának első fordulóját. Közel 50 év után első alkalommal járulhattak az urnákhoz valóban szabadon a magyar polgárok.

Ma, 2015 tavaszán nem ott tartunk, ahol gondoltuk, tartani fogunk 25 évvel később.

Az Együtt büszke arra, hogy egy, a történelme folyamán csak rövid időszakokra szuverén ország, Magyarország demokratikus és békés kísérletet tett 40 év kommunizmusának és szocializmusának felszámolására.

Meggyőződésünk, hogy a legnagyobb baj az elmúlt 25 során az önkorrekció elmaradása volt. Az egyre erősebb megosztottság csökkentésének elmaradása; a nyomor felszámolásának mindenkori szembeállítása a középosztályosodás és polgárosodás céljaival; a korrupt politikai alvilág és az államot foglyul ejtő érdekkör szétverésének megspórolása – ezek mind-mind kijavítandó hibák, bűnök.

Most a lehetségesnél szegényebbek, megosztottabbak, betegebbek és szomorúbbak vagyunk. Ma nincs szabad és tisztességes választási rendszer, nincs közös alkotmány, nincs egészségesebb nemzeti emlékezet.

Félrecsúszott rengeteg minden, de nem szabad megtagadni mindazt, amire büszkék lehetünk.

A rendszerváltás programjának céljai ma is fontos célok. Szabad, kapitalista versenyre épülő, szociális piacgazdaságra van szükség erős és hatékony eszközöket használó jóléti állammal. Alkotmányos, liberális demokráciára van szükség átlátható hatalomgyakorlással, fékekkel és egyensúlyokkal. Valamint az egyenlőtlenségek, a nyomor csökkentésére, a középosztály megerősödésének megteremtésére és a polgárosodás évszázados feladatának beteljesítésére.

Az első szabad választás 25 éves évfordulópontján más politikai pártok hallgatnak. Van, aki azt hiszi, később jött el az igazi rendszerváltás, amikor már önmaga képére alkotmányozhatott, és felszámolhatta a liberális demokráciát hazánkban. Van, aki antikapitalista, harmadikutas nemzetállami jövőt kíván Magyarországnak sok jogos és indokolt kritikával, de valójában megvalósíthatatlan, még nagyobb szegénységet előidéző programmal. Van, aki egyszerűen csak nem mer beszélni erről, mert évtizedek óta meg akarja spórolni politikai identitásának tisztázását. És van olyan párt is, melynek demagóg néphülyítésébe csak a létező világ és minden előzményének megtagadása fér bele minden érdemi gyarapodási esély nélkül.

Sok bajunk lett 25 év alatt, sok nem szándékolt következménnyel. Téved, lázít és a demokratikus kiút esélyét számolja fel mindenki, aki a rendszerváltás céljainak kritikáját mindennel szembefordítja, amit elértünk az elmúlt évtizedekben.

De gyáva és hazug az is, aki olyan kiutat ígér Magyarország polgárai számára, amely nem az észak-atlanti és európai integrációra, nem a piacgazdaságra, nem a jóléti államra, nem a versenyre, nem a liberális demokráciára, a szabad választásokra és a polgárosodás erősítésére épít. Más módszerek kellenek: van, amit korrigálni kell, vannak alternatív utak – de más irány nincs.

2018-ban – sajnos – alkotmányos forradalomra van szükség Magyarországon. A rendszerváltás alapértékeivel és a magyar nemzeti érdekkel ellentétes Nemzeti Együttműködés Rendszerét fel kell számolni döntő, demokrata választói többséggel. Erre minden esély adott, és gyenge, a remény esélyét szétverő az, aki a radikális és demagóg Jobbikkal szemben demokrataként is a Fideszt láttatja az egyetlen kormányképes kiútnak. A Fidesz és Jobbik közös érdeke, hogy ne lehessen hinni a demokrata kiútban, hogy ne legyünk újra magabiztosak annyira, hogy tudjuk: képes ez a közösség jobb országgá tenni Magyarországot.

Hinnie kell magában minden demokratának, tartozzon bármely értékrendű csoporthoz, le lehet győzni a kibontakozást megtagadó jelenlegi rendszert, és lehet újra bőség, kölcsönös gyarapodás Magyarországon.

Az alkotmányos forradalomnak – szemben 1989-90-nel – nem szabad folyamatosságra törekvőnek lenni a megelőző rendszerrel. De – tanulva 2011 hibájából – kizárt, hogy úgy legyen béke és nyugalom ebben az országban újra, hogy az egyik oldal csak a maga képére teremt új alkotmányos rendet. A 2018-as alkotmányos forradalom esélyét a mai, alkotmányos ellenzéknek kell megteremtenie, a kormányzóképességet – akár jogon kívüli eszközökkel – az új kormánynak kell helyreállítania, de új köztársaságot csak egy alkotmányos jobboldallal együttműködve szabad teremteni, különben minden, de minden újra fog kezdődni.

Az Együtt az elmúlt hónapokban társult ifjúsági szervezetével szakpolitikai konferenciasorozatba kezdett az elmúlt 25 év értékeléséről. Az Együtt májusban nagy konferenciát szervez az Antall-kormány megalakulásához időzítve az elmúlt 25 évről. Aktívan teszünk azért, hogy ne leegyszerűsítő, tabu-képző és demagóg viták uralják a demokrata kiútkeresés részeként a 25 év értékelését.

komment
süti beállítások módosítása