Egy legfelsőbb bírósági döntés margójára

2015. június 28. 00:05 - Szigetvári Viktor blogja

Egy olyan országban élvén, ahol a jogállamot lerombolták, az Alkotmánybíróságot megbecstelenítették és legyengítették, érdemes olvasni nálunk szerencsésebb országok legfelső bírói testületeinek döntéseit.

A tegnapi amerikai döntés egy, a saját jogi, politikai dilemmáival becsülettel küzdő, hagyományaira büszke alkotmányos demokrácia döntése. Akárcsak a pár nappal korábbi döntés Barack Obama elnök egészségbiztosítási reformjának a sorsáról.

screen_shot_2015-06-27_at_11_36_21.png

Egészen egyszerűen jó érzés egyszerre olvasni Kennedy bíró, az általam most mellékelt fotón látható sorokkal záródó indoklását, és közben látni a testület elnökének, Roberts bírónak a szintén megalapozott, konzervatív, inkább originalista mondatait: "Ha azon amerikaiak közé tartozik - legyen bármilyen a szexuális irányultsága -, akik támogatják az azonos neműek házasodási jogának kiterjesztését, feltétlenül ünnepelje a mai döntést. Ünnepelje egy kívánatos cél elérését. Ünnepelje a lehetőséget az elköteleződés egy új formájára egy partner mellett. Ünnepelje a jogosulttá válást új juttatások igénybevételére. De ne ünnepelje az Alkotmányt. Mert semmi köze nincs mindehhez."

Aktivisták, originalisták és textualisták küzdelme minden alkotmánybíróságot jellemez. Egy adott korszak bírói közösen alakítják egy alkotmányos demokrácia hagyományait. Így volt ez hazánkban is Sólyom László és egy-két utódja alkotmánybírósági elnöksége idején.

A hazám, Magyarország, sajnos ma nem alkotmányos, liberális demokrácia. És ez meglátszik a magyar Alkotmánybíróság jogtipró döntéseiben. Lehet konzervatívnak vagy liberálisnak lenni, erre mutat jó példát a mostani washingtoni döntés. De Budapesten a jogállam ellenségének lenni bíróként nem érdemes.

komment
süti beállítások módosítása