Kampánynapló 2018 1. nap: Hideg és kompromisszumképtelen kampánystart

2018. február 18. 09:57 - Szigetvári Viktor blogja

Úgy döntöttem, hogy naplót írok a választási kampány minden napjáról. Másnap publikálva, ami velem történt, ami számomra fontos volt az előző napból.

Sokféle kampányt láttam már életemben, de ezt a mostani sok szempontból különös számomra. Sosem voltam még egyéni jelölt, sosem vállaltam listás jelöltséget az első 5 név között. És sosem éreztem még magaménak egyetlen politikai közösséget annyira, mint az Együttet. Az egyetlen olyan liberális demokrata pártot, amely az együttműködés kultúráját képviselve valóban át akarja alakítani a magyar politikát, és olyan embereket gyűjtött egybe, akik sok konfliktust vállalva is képviselték igazukat a fideszes elnyomókkal szemben.

Csepelen kezdtem a napot. Szórólapoztunk Szabó Szabolcs egyéni képviselő választókerületében a piacon. Sokan gyűltünk össze, kampánystart gyanánt eljöttek kispesti, érdi, szigetszentmiklósi és lőrinci aktivistáink, önkormányzati képviselőink is. Ott volt Kispest együttes alpolgármestere, Rátkay Andrea is velünk. A fagypont közeli időben ott volt még a Fidesz, az MSZP, a Jobbik és a Momentum is. Mindenki tette a magáét. Én ilyenkor leginkább szórólapozni szeretek, beszélgetni emberekkel. Megfigyeltem, hogy alig ismernek meg, ha sapkában csinálom, így kicsit fázva ugyan, de levettem a fejfedőm, és így beszélgettem érdeklődőkkel.

img_5566.jpg

Sokan kérték, hogy legyen együttműködés. És nem tudtam mást mondani nekik, mint amit hiszek ebben az ügyben: az Együtt most is a végsőkig kész az együttműködésre, mert így még most tavasszal meg lehet törni Orbán Viktor hatalmát. Az a reális terv, ha megtörjük a Fidesz abszolút többségét a tavasszal, hogy kevesebb mint fele legyen csak a parlamenti képviselőknek fideszes. Ezután ősszel már egy szabadabb rendszerben lehet új, tisztességes választást rendezni. Ehhez az Együtt már 8 helyen visszalépett, és még többre is hajlandó. Utoljára az MSZP elnöksége most pénteken szavazta le Karácsony Gergely számunkra megfogalmazott ajánlatát, amely szerint mi 6 szocialistával szemben lépnénk vissza, és ők pedig két együttes, Juhász Péter és Szabó Szabolcs javára. Sajnos, most az MSZP nem akart még megállapodni. Nem csüggedünk, akkor majd legközelebb. De mindenütt egy-egy jelölt kell.

Szórólapozás után bevásároltam a csepeli Lidlben. Csak gyümölcsöt vettem a feleségemnek kelbimbót magamnak, mert vasárnap ezt szeretnénk enni. Otthon segítettem a takarításban, felmostam, porszívóztam, port töröltem. Sajnos néhány éves porszívónk csöve most adta meg végleg magát, így dühöngve ért véget a takarítás. Délután aludtam, pihentem feleségemmel közösen. A 24. hetében van a terhességének, fiút várunk júniusra. Sok-sok új tapasztalatot hozott már eddig is ez a tél. Új érzések, új gondolatok, sok új, közös élmény. Remélem, a hátralevő időben is minden rendben lesz, ahogy eddig. Semmi mással nem ér fel a várakozás egy közös gyerekre.

Este lefekvés előtt láttam még a híreket más, demokrata pártok kampányeseményeiről. Mi januárban indítottuk el a kampányt egy sikeres, TV-közvetítéses rendezvénnyel. Most a DK, az LMP, és a Momentum tartott kampánynyitót, országértékelőt.

A DK Gyurcsány-kampányra készül, ami érthető. Ezért is lepett meg, hogy ismét előjött az ingyen gáz, ingyen áram ötlete, ami a legkisebb fogyasztók számára járna. Tudom, hogy kampány van, és tudom, hogy sokszor egyes értelmiségiek is elvárják, hogy úgymond ígérgessenek a politikusok. De azért a becsületnek és a tisztességnek is van határa. Hazánk gazdasága újra belerokkanna abba, ha a korábbi hibák után most ezúttal a gázt, az áramot vagy a vizet adnánk ingyen. Ez szociálisan sem lenne igazságos, miközben az energiaszegénység ellen tenni kell. Tisztességes önkormányzati támogatást kell bevezetni, és engedni, hogy ne lehessenek magasabbak a közszolgáltatások árai a piacinál. Hiszen épp a héten derült ki, hogy rezsicsökkentés helyett rezsidrágulást hozott a Fidesz. Amikor magas volt a világpiaci ár, akkor sajnos drágán kellett adni a gáz. Amikor olcsóbb lett, akkor a Fidesz az árcsökkenésnek csak egy részét adta át, és ebből lett a rezsihazugság. Az ingyen közszolgáltatás mint szociális támogatás egy újabb rezsihazugság lenne, ráadásul sok kárt okozna. Nem értek egyet a DK-val, néphülyítő populizmust ez, amiből csak baj lesz, újra. Felnőttnek kell nézni a választókat, és egyenesen, tisztán kell beszélni egy igazságosabb szociális támogatási rendszerről.

Az LMP Ron Werberre jellemző díszletek és grafikák között tartott országértékelőt. Sok jó gondolat elhangzott, sok normális, tisztességes politikus beszélt. Sajnálom, hogy sem közös listára, sem egyéni jelölti együttműködésre nem voltak velünk hajlandóak. Ezek után nagyon üresen kongtak számomra Szél Bernadett szavai a kormányváltásról, amit az LMP tud elhozni. Hogyan váltana egyetlen párt önállóan kormányt? Miért nem állapodott meg senkivel az LMP? Ha nem velünk, akkor akár a Jobbikkal vagy másokkal? 106 önálló jelölttel csak abban segítenek majd a Fidesznek, hogy tisztességes ellenzéki képviselők különböző pártok esélyes jelöltjeiként ne tudjanak nyerni. Nem kormányváltás lesz ebből az LMP-nek, hanem 5 helyett 7-8 parlamenti képviselő maximum. Semmi más. Ennél többre hivatottabb ez a társaság. Remélem, április előtt még néhány helyen vissza tudunk egymás javára lépni. Ahogyan mi, az Együttel visszaléptettük budaörsi és szekszárdi szervezetünk egyéni jelöltjeit. Csak egymás elfogadása és a kölcsönös tisztelet megadása után lehet szabad Magyarországot teremteni.

Esti olvasmányélményeim végére maradt a Momentum. Fekete-Győr András bevállalta és kimondta: a Momentum ellenzéki vereségre készül, ellenzéki helyzetre. Ezzel a trükkel akar kibújni az alól, hogy válaszolnia kelljen: miért indul mind a 106 helyen önálló jelölttel ezen új párt? Sok helyen meg lehetett volna velük is állapodni, lehetett volna közös listánk is, erre nem voltak nyitottak. Így viszont ők is csak esélyes, tisztességes ellenzéki jelöltek vereségét teremtik meg. Pedig együttműködés kellene.

És nem, nem veszett el 2018 tavasza. Aki politikusként csak a saját pártjában talál tisztességes embert, súlyosan téved. Sosem akarok olyan lenni, aki nem látja meg az értéket egy másik párt politikusában. Aki egypárti kormányváltásra készül most, az hazudik. Kompromisszumot kell tudni kötni. Sajnos az LMP és a Momentum most teljesen kompromisszumképtelen, a baloldali pártok pedig csak magukra gondolnak. Nem lesz ez így jó. Ha összesen 42-45 helyen tud ellenzéki jelölt nyerni az egyéni választókerületekben, akkor nem lesz újra Orbán-kormány. E 42-45 helyből már ma 12 hely ellenzéki kézben van. Csak alig 30 további választókerület kell. És van ennyi esélyes ellenzéki. Néhol együttes, néhol lmp-s, szocialista, néhol DK-s, másutt jobbikos, momentumos vagy független. Aki most tavasszal nem erre figyel, az valóban nem akar most kormányt buktatni. De aki 2022-re készül, az induljon inkább 2022-ben. Nekünk most kell megdöntenünk Orbánt, és mindez lehetséges.

komment
süti beállítások módosítása