Az ellenzék nem versenyezhet a Fidesz gyáva politikájával

2015. június 30. 19:14 - Szigetvári Viktor blogja

Rossz nap ez a mai az ellenzék megújulása számára. Miközben az volna a feladat, hogy egy évvel a választások után mindenki a megújuló ellenzék megteremtése érdekében tegye a magáét, visszajöttek a régi, gyáva reflexek.

Az MSZP és a PM megosztott a nyári olimpia illúziójának építése ügyében. A belső ellenzők mellett mindkét párt meghatározó politikusai támogatják a magyar elit újabb árulását jelentő, pazarló, az egyenlőtlenségeket növelő projektet.

A Demokratikus Koalíció debreceni elnöke a keleti határszél menekülttáborának a bezárását követeli. Áttolva ezzel a problémát máshova. Felülve a Fidesz és Orbán Viktor által keltett indulatos néphangulatra, elfutva a biztonsági és humanitárius bajok egyszerre történő megoldása és elmagyarázása elől.

A DK mostani, populista hátraarca menekült-ügyben lehet, hogy egy újabb alkalom lesz arra, hogy pár hónap múlva Gyurcsány Ferenc újra bocsánatot kérjen pártja mostani döntése miatt, ahogyan tette már ezt oly sokszor korábban is.

Mindeközben egy mai szavazás során az MSZP parlamenti képviselői nem mertek nemet mondani a Fidesz értelmetlen menekültügyi javaslatára, inkább tartózkodtak. Tartózkodni akkor szokott az ember, ha fél a nemet mondás nyíltságától, vagy ha elvi kifogása ugyan nincs a javaslattal szemben, csak a konkrét megvalósítással nem ért egyet.

Márpedig az a magyar politikus, aki nem meri kimondani, hogy minden olyan döntés, amely azt hazudja, hogy Szerbia menekültügyi szempontból biztonságos ország, gyáva. Sajnos Szerbia ma nem tud ellátni menekülteket, ezért a zsidó-keresztény kultúrkörben az a kötelességünk, hogy segítsünk azoknak, akik segítségre szorulnak. És ehhez az kell, hogy kimondjuk, Szerbia helyett, mások mellett inkább Magyarországnak kell menedéket nyújtania sokak számára.

Tudomásul kell venni, hogy semmi, de semmi sem lesz az ellenzékből, ha a Fidesz gyáva és a nemzeti érdekkel ellentétes, demagóg politizálásával akar versenyezni. És egycsapásra megtagad minden humanitárius elvet, politikai tisztességet.

Aki ma ellenzéki politikusként nem mer nemet mondani a Fidesz olimpiai demagógiájára, vagy nem meri azt mondani, hogy kibővített és méltó menekülttáborra, valamint megerősített helyi rendvédelemre van szükség Debrecenben, az más ügyekben sem lesz képes a valós megoldásokról, a valóság problémáiról beszélni.

Nem az orbáni vagy-vagy-ok hazug, leegyszerűsítő világa segít az ellenzéken.

Vagy menekülttábor, vagy közbiztonság Debrecenben - ugyanmár.

Kell tudni bátran és-eket mondani.

Helyi biztonság és kibővített, emberi menekült-ügyi férőhelyek.

Közös, európai megoldás és ügyes nemzetállami érdekérvényesítés.

Orbán Viktor a nemzeti konzultációval, a hazug plakátkampánnyal minden magyar rosszabbik énjére pályázik. Megpróbál rontani lelkiállapotunkon. Megpróbál megosztani bennünket még jobban, hogy neki és a Fidesznek jó legyen. Hiszen az elmúlt hetekben semmit, de semmit nem tett a menekültek ügyében, ami az én hazám számára nagyobb biztonságot és emberi, közös európai megoldást jelentett volna a menekültügyi válságra.

Nem a kerítés hazugsága, nem a bezárt menekülttáborok gyávasága, nem az elrontott szomszédságpolitika tájékozatlansága, nem az önző, nemzetállami tévút keresése a helyes. Hanem higgadt, egyenes beszéddel a megosztott közösség békítése, a menekülők emberi méltóságának tisztelete, a segítségért folyamodók támogatása, a nagyobb helyi rend biztosítása.

Kifejezettem sajnálom, hogy akár Olimpia, akár menekült-ügyben egyes ellenzéki politikusok is gyávák egyenesen beszélni, és kimondani azt, amit a mai válsághelyzet megkövetel.

komment
süti beállítások módosítása