Mezőhegyes: a Fidesz csak az erőből és kitartásból ért

2015. november 22. 17:17 - Szigetvári Viktor blogja

Szigetvári Viktor beszéde a Mezőhegyes ménesbirtokának egyben maradásáért rendezett ellenzéki tiltakozó nagygyűlésen.

 

Tisztelt mezőhegyesiek!

Tisztelt polgármester úr!

Nem azért jöttem ma ide, Mezőhegyesre Budapestről, hogy önöknek, mezőhegyesieknek megmagyarázzam a mikrofon mögül, hogy miért nagy érték Mezőhegyes. Mert tudják ezt önök nélkülem is. 

Nem azért jöttem ma ide, hogy önjelölt ellenzéki vezérszónokként felhergeljem a közönségem a semmire, és utána elsuhanó autómmal magára hagyjam e szép várost a gondjaival.

Arról szeretnék inkább beszélni, hogy szerintem mit kell most tenni, és hogyan kell terveznünk közösen a jövőt.

Tisztelt mezőhegyesiek!

A Fidesz feudális országgá tette közös hazánkat. Személyi függésekkel irányítják az oktatást, személyi függésekkel irányítják a közigazgatást, és személyi függésekkel irányítják a lopást is.

A Fidesz feudalizmusára sokan azt mondják, hogy mi magyarok, és így például önök, mezőhegyesiek is, valójában ezt szeretjük. Ezt érdemeljük. Az ügyes Fidesz csak azt adja, amit mi elvárunk. Csak azt, amire szavaztunk.

De ez nem így van.

Sem 2010-ben, sem 2014-ben nem szavazott senki Magyarországon újfeudalizmusra és államilag szervezett lopásra. A magyarok nem ezt akarják. 

Vannak, akik egyszerűen nem tehetik meg, hogy küzdjenek ez ellen. Mert az ő napi küzdelmük a túlélésről szól. 

A kiszolgáltatott emberek baját persze mindig kihasználhatja egy kiskirály. Ha valaki a nincstelenség elől menekül, akkor a függésben kapott adomány több mint a semmi. Lehet ő közmunkás vagy pedagógus, vagy közigazgatásban dolgozó szakember. 

Az újfeudalizmus rossz. Nem kell így élnünk. Nem ez a sorsunk.

De az a helyzet, hogy amíg a Fidesz van hatalmon, addig sajnos e feudális világban kell közösen megtalálnunk annak módját, hogy hogyan lehet változtatni a most tönkretett Mezőhegyes sorsán.

Gondolom, önök megszokhatták már, hogy néha jönnek emberek Budapestről, akik szépeket ígérnek. E mellébeszélés nem kenyerem, most önöknek azzal tudok segíteni, hogy a fideszes világ elnyomása közepette segítek abban, hogy hogyan marad meg a lehető legtöbb család megélhetése itt, Mezőhegyesen.

Tehát akkor most először arról szólnék, hogy mit kell most tenni. Mit kell most együtt tennünk. 

Mi az Együttben úgy politizálunk, hogy már ellenzékben is cselekszünk. Juhász Péter, pártunk alelnöke folyamatos nyomás alatt tartja Rogán Antalt, hogy ne tudjon több belvárosi ingatlant ellopni. Az elmúlt egy évben új ingatlant nem is tudtak ellopni.

Baranyi Krisztina, az Együtt önkormányzati képviselője még Orbán Viktort is megállította az Illatos úti vegyi szennyezés felszámolása érdekében. Évtizedek mulasztása ellen küzd, és most végre elérte, hogy történik is valami. 

A Fidesz csak az erőből és a kitartásból ért. Nap, nap után a nyakukra kell járni. Levelet írni. Sajtótájékoztatót tartani. Újságírókkal szövetkezni. Ezerszer és még ezerszer elismételni, hogy két év alatt semmi sem lesz itt Mezőhegyesen, ha a Fidesz nem változtat. 

Éppen ezért önöknek is azt javaslom, hogy járjanak a Fidesz nyakára. Menjünk tüntetni december elején Békéscsabára, a földárverésre. Tüntessenek a parlamenti képviselőjük, Simonka György háza előtt. Menjenek el a megyei közgyűlés épülete elé. Ne hagyják őket nyugodni! 

És ha a felkeltették a Fidesz figyelmét, és ők látják, hogy nem akárkikkel kerültek most szembe, akkor jön a javaslattétel ideje.

Ha önök szakszerű javaslatot tesznek a Fidesznek Mezőhegyes megmentésére, akkor azt teszik, ami a kötelességük. Nem árulás nekik szakmai javaslatot tenni, hanem történelmi kötelesség. Mert a 2018-as kormányváltásig bőven tönkremehet itt minden, és akkor a hajukra kenhetik a kormányváltást. Tegyenek szakszerű javaslatot, és ne csüggedjenek!

Ne higgyenek azoknak, akik szerint akkor sikerül megmenteni a várost, ha csendben maradnak, és várják a jótéteményt. Akkor csak el fog tűnni innen minden, mert a Fidesz átlép mindannyiukon. És a tolvaj kevesek nadrágszíjparcellákon kapargatják majd a földet ott, ahol világhíres hibridkukorica termett még az idén nyáron is. 

Mi, az Együtt politikusai, együtt más pártokkal segítünk önöknek. 

Segít önöknek Kovács István barátom, akit tudom, hogy ismernek mind. Ő az Együtt választókerületi elnöke, és ő azt csinálja itt helyben, amit Juhász Péter vagy Baranyi Krisztina Budapesten. 

Segít a kitartó küzdelemben önöknek Bod Tamás, az Együtt gyulai elnöke, aki kemény ember. Olyannak ismertem meg, akit nem tántorítanak el korrupt hatalmasságok. 

Végül segít önöknek Szabó Szabolcs, az Együtt csepel-soroksári országgyűlési képviselője. Aki néhány falura innen nevelkedett, és pontosan érti, mit jelent Mezőhegyes. 

Szóval most az a közös feladat, hogy ne engedjük ki a Fideszt a szorításból, mert rövid távon ők vagy végleg tönkreteszik a várost és önöket, vagy kikényszerítjük, hogy megteremtsék a megmaradás feltételeit. 

Tisztelt mezőhegyesiek! 

Végezetül, kérem, engedjék meg, hogy a jövőről beszéljek önöknek. 

A tanulságok világosak. 

Egyrészt akkor ugye abban megegyezhetünk, hogy itt Simonka György újra nem lesz megválasztva országgyűlési képviselőnek! 

Másrészt folyamatosan rajta kell tartani a szemünket a mintagazdaság ügyén. Mert ma még keverik a szezont a fazonnal. A lovakat a tehenekkel. A hibrid kukoricát a búzával. A 2000 hektárt a 4000 hektárral. Ha így folytatják, nem lesz semmi abból a mintagazdaságból, amit el sem kezdtek. Az öntözést meg kell oldani. A vízellátást működtetni kell. A helyi adóbevételek nem eshetnek ki, mert veszteséges céget inkább ne csináljon az állam. Szóval van itt még feladat, mert a mintagazdaság csak akkor jelent túlélést, ha végre a Fideszben lesz annyi alázat, hogy valóban hozzáértő módon lát hozzá Mezőhegyes ügyének megoldásához. Földparcelláról földparcellára. Védőtávolságról védőtávolságra. Majorságról majorságra.

Harmadrészt a jövőt illetően készülni kell a rosszabbra is. Engedjék meg, hogy beszédem végén kicsit borúsabb legyek. Jó esély van ugyanis arra, hogy a földlopás és egyéb bűnök miatt a mai Mezőhegyesnek vége lesz. Azon túl, hogy ez az elmúlt évtizedek csapásai, cukorgyár, jégeső és a többi, ezúttal a Fidesz felelőssége lesz, maguknak akkor is élni kell. 

Ezért én arra kérem a város vezetését, hogy a helyi testülettel, a helyi és országos szakértőkkel dolgozzák ki a város válságtervét is. Mert ha összedől minden, nem az önök hibájából dől össze, de a másnapra már most készülni kell. 

Az Együtt ebben a tervezésben is segít önöknek szakértőkkel, tudással. És reméljük, nem lesz szükség a válságtervre. 

Azt tudom, hogy a városuk és a munkavállalók ügye jó kezekben van. Kovács Sándor, az üzemi tanács elnöke, őszinte és egyenes ember. Nem politizál, hanem érdeket képvisel. Szelíden, de kitartóan küzd a teljes közösség megélhetéséért. Mitykó Zsolt polgármester úr függetlenként küzd ezért a városért, a gyarapodás esélyéért és a mai életmódjuk megmaradásáért. 

Sándor és Zsolt nem feudális emberek. Hanem tiszta fejű, vidéki polgárok. Akiket nem lehet megfélemlíteni. Néhány hónapja az Együtt találkozót kért Lázár János minisztertől Mezőhegyes ügyében. Szabó Szabolcs képviselőnkkel közösen elvittük Kovács István, Kovács Sándort és Mitykó polgármester urat Lázár miniszter úrhoz. Engedjék meg, hogy elmondjam önöknek: a vezetőik ott Pesten, a Parlament cirkalmas termeiben kőkeményen küzdöttek. 

Én voltam abban az épületben már államtitkár, hasonló székben Bajnai Gordon mellett, mint most Lázár János. És sokszor még nekem is köntörfalazva, udvariaskodva beszéltek a hozzám bejövő tárgyalópartnerek. Mert a hely olyan, mintha kívánná az alá- és fölérendeltséget. 

De az önök vezetői abban az egy órában egyenesen beszéltek, nem udvariaskodtak, hanem érveltek. Semmi meghajolt gerinc, semmi hajbókolás. Kemény, férfias beszéd. Jó vezetőik vannak önöknek, jó emberek képviselték akkor is, azóta is az önök érdekeit. Aki olyan nyíltan tud beszélni a magyar kormány második emberével, mint ahogyan Sándor, István és a polgármester úr tette augusztusban, arról lehet tudni, hogy mindent meg fog tenni Mezőhegyes megmaradásáért.

Tisztelt mezőhegyesiek!

Ne engedjük ki a Fideszt a szorításból.

Legyen szakszerű javaslatunk a megmaradásra.

Legyen tervünk a válságos összeomlásra.

És tárgyaljunk akár az ördöggel is, ha a végén meg fog maradni Mezőhegyes. 

Remélem, ebben a küzdelemben a jövőben is segíthetek önöknek én is! És 2018-ban egy kívánatos fordulat után még jobbra fordul e város sorsa. 

Köszönöm, hogy meghallgattak!

 

komment
süti beállítások módosítása