Schiffer András kirekesztő mondatai ártalmasak

2016. január 15. 13:44 - Szigetvári Viktor blogja

"Az Együtt nem parlamenti párt" ­- nyilatkozta tegnap este a HírTV-ben Schiffer András. Válaszul kritikámra, hogy az új alkotmánybírókról nyitott a Fidesszel való egyeztetésre az LMP.

Elszomorító ez a szöveg. Jobb lett volna, ha András inkább válaszol a kérdésre. 

Nem azért szomorú ez, mert hamis az állítás, hanem azért, mert az ilyen kirekesztő mondatok ellentétesek azzal a politikaképpel, aminek megteremtésére az LMP létrejött.

Hogy lehet szekértábor-háború nélkül politizálni hazánkban. Hogy az értékrendi viták nem jelenthetik egymás létjogosultságának megkérdőjelezését. Hogy a politikai pluralizmus tagadása csak gyűlöletstruktúrákat teremt a valóságról való beszéd helyett.

Én mindig tiszteletreméltó politikai konkurensként tekintek Schiffer Andrásra. Mást gondolunk a piacgazdaságról, a szabadkereskedelemről, az EU-ról és a magyar rendszerváltásról. Vitatkozom vele, de létezését, a magyar szavazóktól szerzett legitimációját nem tagadom. És nem vagyok hajlandó róla és pártjáról gyűlölettel, erkölcsi integritásukat megkérdőjelezően beszélni. Hagyjuk ezt meg másoknak!

Mert egy ilyen politika csak megosztó indulatot kelt, és erre nincs szükség. Remélem, András az  idei év hátralevő részében vitáink ellenére megtanul újra tisztelettel beszélni rólunk, az Együtt politikai közösségéről. Én az LMP kapcsán mindig így járok el a jövőben is. 

komment
süti beállítások módosítása