Elfogadhatatlan a HIV pozitív emberek megszégyenítése

2016. február 03. 09:51 - Szigetvári Viktor blogja

Mondják, hogy egy politikusnak nem dolga minősítenie a sajtót. Igyekszem is tartózkodni ettől. De számomra most elfogadhatatlan, amit az általam egyébként kedvelt Blikk csinál az állítólag HIV pozitív magyar popsztárral. A vezető bulvárlap most névtelenül megbélyegez, megszégyenít, és közben súlyosan torzítja a magyar társadalom képét egy olyan fertőzésről, amelynek ügyében mindenki alulinformált. 

Egy teljes életet élni képes, fertőzött, de nem beteg popsztár nyilvános megszégyenítése teljesen elhibázott irányba torzítja tovább a magyarországi közvéleményt a HIV és AIDS ügyében. Ezek a cikkek most megbélyegezni akarnak, és olyan gondolattársításokat sugallnak, amelyek hamisak, korszerűtlenek. Egy HIV-fertőzött 2016-ban nem halálraítélt, és amíg így beszélünk róla, addig sem tudunk értelmes tájékoztatást adni fiatalnak és idősnek, aki rejti szexuális élete egyik vagy másik részét. Vagy csak simán tájékozatlanságból fakadóan felelőtlen.

Eközben évtizedek óta nem költ a magyar állam eleget a HIV- és AIDS-felvilágosításra. A tűcsereprogramokat leállították, a védekezés nélküli alkalomszerű szex gyorsan növeli a magyarországi HIV-fertőzöttek számát, és az előítéletekkel szemben meghatározó a heteroszexuális fertőződések aránya is.

Szemben Charlie Sheennel, a magyar esetben nincs hír gondatlan továbbfertőzésről. Az elmúlt évtizedek gyógyszerészeti fejlődésének eredményeképpen ma már évtizedeket élhetnek le fertőzött emberek, nullára csökkentett vírusszámmal. Nem ott tart a világ, ahol a Philadelphia című film idején tartott... A leleplezni és megbélyegezni akaró mentalitás megfelel az amúgy is rossz ösztönökkel és indulatokkal teli magyar közeg viszonyainak. Ebben most a Blikk szerintem tévúton jár. Milliós olvasótáborát befolyásolhatná jobb irányba is.

komment
Címkék: AIDS HIV Blikk
süti beállítások módosítása