Schiffer téved: nem a szabadkereskedelem miatt vannak menekültek

2016. február 16. 06:57 - Szigetvári Viktor blogja

Schiffer András, a Lehet Más a Politika társelnök-frakcióvezetője ma a Parlamentben azt mondta: Merkel menekültpolitikája megbukott, és a menekültválságot a szabadkereskedelem és a versengő piacgazdaság okozza. Szerintem téved, és berohant a Fidesz utcájába. Az önző nemzetállamok buktatták meg Orbánnal az élen a német kancellár és az EU biztonságot teremtő és emberséges menekültpolitikáját. A menekülők áradatát pedig a terror, a vallási-politikai üldözés és a közel-keleti küzdelem okozza.

Az LMP társelnöke napjaink súlyos válságának értelmezésekor immár kritikátlanul osztja az orbáni világképet: "Merkel a hibás. A terrorfenyegetettségünk pedig a menedékkérők áradata miatt nő.” Ebben Schiffer súlyosan téved.

Miközben én tiszteletreméltó politikai konkurensnek, és nem morálisan megsemmisítendő ellenségnek tekintem Andrást, azt határozottan gondolom, hogy hibázik az a politikai párt, amely alapvetően elfogadja a menedékkérők által okozott válsághelyzetben Orbán Viktor hazug és félelmet keltő, a biztonságérzetet romboló politikáját.

 Az LMP szerint új terror-szabályozásra is szükség van, bár nem a Fidesz által javasolt formában. Holott terrorveszély esetén minden lehetősége megvan a mindenkori magyar kormánynak a megfelelő intézkedésre. És a Fidesz csak politikai ellenfeleivel szemben, azok lejáratására beszél ma terrorfenyegetettségről, nem pedig azért, mert valójában bármit is tenni kívánna hazánk biztonságának növelése érdekében. Hibázik az, aki elfogadja azt a politikai értelmezést, hogy a terrorfenyegetettség azért nő, mert jönnek a menekültek. Ez nem igaz. A terrorfenyegetettség az ISIS borzalmai miatt nő, nem a szír menekültek miatt. Ráadásul a magyar társadalom elbizonytalanodását és félelemérzetének növelését döntően nem az itt sem levő menedékkérők okozták, hanem az orbáni politika, amely tudatosan gerjesztette a hisztériát az ügyben.

Angela Merkel politikája nem bukott meg. Ő az Európai Bizottsággal és az EU centrumállamaival együtt közösen olyan javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek reális és megvalósítható kiutat jelentenek a válságból. Ennek része az aktívabb szíriai válságkezelés, a korai regisztrációs intézmények működtetése, az embercsempész-hálózatok gyengítése, Törökország szorosabb és egyértelműbb bevonása, valamint az emberjogi értelemben jogos menedékesek emberséges fogadása. Ezen erkölcsileg megalapozott javaslatok nem megbuktak, hanem egyes nemzetállamok szabotálták őket.

A részben épp a magyar miniszterelnök által megszervezett országcsoport gyáván kivonta magát a felelősség alól, és kelet-európaiként néhány évtizeddel a szovjet uralom összeomlása után megtagadta erkölcsi kötelességét a vallási, politikai és szexuális üldözés elől menekülőkkel szemben. Az indokolatlan menedékkérőket, a más országokból érkezőket jogszerűen ki lehetne utasítani, vissza lehetne fordítani, rájuk vonatkozóan Angela Merkel sem mond mást. Orbán azonban a szíriai válságot eszkaláló Vlagyimir Putyin kottájából énekelve irreális és felelőtlen, a magyar polgárok biztonságérzetét tudatosan romboló politikával mindent elkövetett és elkövet annak érdekében, hogy a reális uniós erőfeszítéseket megakadályozza.

Amikor Schiffer András arról beszél, hogy Merkel menekültpolitikája megbukott, akkor volt jogvédőként ad igazat az orbáni válságértelmezésnek a menedékesekkel szemben.

Ami pedig a szabadkereskedelmet mint a menekültáradat okát érinti, itt két dolgot csúsztat össze az LMP társelnöke. A kortárs kapitalizmus válságának részeként a periféria országainak felzárkózása lelassult és részben vissza is fordult. Ebben van felelőssége a centrum és a periféria országainak egyaránt, és van felelőssége a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek csillapítására képtelen jelenkori gazdaságpolitikáknak.

Lehet és sokszor indokolt is kritizálni a kortárs kapitalizmust. Én abban hiszek, hogy a versengő piacgazdaságra és fenntartható jóléti államokra épülő rendszereknél nem találtak még ki jobbat. És én működőképes alternatívát sem látok. De elfogadom, hogy Schiffer András és mások látnak ilyet. A politikai pluralizmus tiszteletébe számomra ez teljesen belefér, és fontosak is ezek a viták. Bár általában az LMP politikusai morális megsemmisítésre is szoktak törekedni mások mellett velem szemben a piacgazdaságot érintő véleménykülönbségünk miatt. Én ezektől továbbra is tartózkodnék.

Ezzel együtt a szír menekültek a terror, a megerőszakolás, az elhúzódó vallási álcát öltő polgárháború elől menekülnek el tömegesen. És a maga módján ugyanez történik Eritreában is. Nem minden válságba került közel-keleti országból indulnak útnak milliók Európába. Nem minden olyan ország polgárai kelnek át a Balkán-félsziget hegyein vagy a Földközi-tenger hullámain, amelyeket hátrányosan érint a világgazdaságon belüli munkamegosztás kortárs válsága. A szírek és líbiaiak pedig egyértelműen nem a szabadkereskedelem miatt indulnak útnak, hanem mert az életüket a háború szétverte.

komment
süti beállítások módosítása