Polt Péter két éve leplezi a választási csalásokat

2016. április 05. 12:13 - Szigetvári Viktor blogja

Polt Péter két éve tétlen a 2014-es választási csalások leleplezésében. A hamis ajánlásokkal elkövetett választási csalás és milliárdos költségvetési lopás olyan ügy, amit nem szabad évekig húzni. De mivel a Fidesz ebben érdekelt, így Polt Péter nem is sürgeti az ügyet.

Két éve, 2014 áprilisában feljelentést tettem választási csalás miatt az Ügyészségen, mert több ezer hamisított ajánlóívet juttattak el hozzánk olyanok, akik le akarták buktatni a csalást. Engem tanúként ki is hallgattak még májusban az ügyben, de azóta semmi érdemi nem történt. 

Polt Péter most Szelényi Zsuzsának, az Együtt országgyűlési képviselőjének azt válaszolta, hogy "jelenleg nem határozható meg" a nyomozás lezárásának időpontja. Ez elfogadhatatlan. A Polt Péter által vezetett ügyészi klikk nem érdekelt abban, hogy nyomára akadjon bárki is a választási csalásnak, ami 2014-ben történt. Ha érdekeltek lennének az igazság kiderítésében, akkor nagy erőkkel nyomoznának, ha kell, tízszer annyi emberrel.

Polt Péter csak akkor nyomoz gyorsan és alaposan, ha a Fidesznek ez érdekében áll. Ha jobb fenntartani egy rossz ajánlási rendszert, ha jobb tisztázatlanul hagyni a 2014-es csalást, akkor inkább alibinyomozást folytatnak, magára hagyva az üggyel néhány nyomozót.

Amikor a birtokunkba került bizonyítékokat átadtuk, számos kamupártról egyértelműen meg lehetett állapítani, hogy csak a költségvetési támogatásért indultak a választásokon 2014-ben. Voltak olyan is, mint a Schmuck Andor-féle szociáldemokraták, akiknek más szerepet szántak: az ellenzék megosztását. Minden ilyen pártra vonatkozóan adtam le a feljelentésemhez csatolva bizonyítékokat. A nyomozás azonban továbbra is csigalassúsággal halad.

Képzeljük el, mi lett volna, ha az Együtt hamis aláírásokat ad le mondjuk az Európai Parlamenti választáson 2014-ben? Akkor is két év telt volna el minden érdemi dolog nélkül? Akkor is az ügy nagyságára hivatkozna egy mostani levelében Polt Péter? Ugyan már. Az Együtt ugyan nem csalt a választáson, persze, de ha ellenünk, egy ellenzéki párt ellen kellene most nyomozni, akkor Juhász Péterrel párban járnánk állandóan az ügyészségre kihallgatásra. Mert akkor Polt Péternek érdekében állna a nyomozás.

Polt Péteren át fog lépni az alkotmányos forradalom, amely leváltja a Fideszt, remélhetőleg 2018-ban. Az Együtt azon dolgozik, hogy új és fiatal szavazókkal járuljon hozzá a győzelemhez. Rajtunk nem fog múlni, bátor ellenzéki politizálásunkat nap-nap után folytatjuk. És közben szakszerű, a józan középúton járó szakmai javaslatokat is teszünk, például a választási rendszer ügyében. 

A választási rendszerre vonatkozóan részletes javaslatot dolgoztunk ki. Ezt sikeres konferencián mutattuk be, és vitatkoztunk politikusokkal, szakértőkkel. Most a Parlament elé is beterjesztettük javaslatunkat az arányos, nyitott és tisztességes választási rendszerről, amely nemi kvótát és számos modern, a választókat jobban bevonó megoldást is tartalmaz.

Az Együtt most benyújtott javaslatai megakadályozzák a választási csalásokat. Legyen szó akár az ajánlásokról, akár a kampányfinanszírozásról, akár pedig a határon túliak szavazati jogáról. Ha a Fidesz 2014 után semmit sem módosít a rendszeren, és nem állítja helyre a bizalmat a Nemzeti Választási Irodánál történt bőrfejű-erőszak után, akkor 2018-ban is lesz választási csalás, és ez akkor immár végképp a Fidesz felelőssége lesz.

komment
süti beállítások módosítása