Két beszédről és a demokratizálásról

2016. június 12. 11:30 - Szigetvári Viktor blogja

A héten két beszédében is világossá tette Orbán Viktor, hogy nem liberális demokráciát, hanem elnyomó önkényre épülő rendszert épít.

Az Együtt számára mindebből világos az üzenet: úgy kell felhatalmazást kérni a polgároktól a kormányváltásra, hogy az megszüntesse Orbán illiberális rendszerét. Józan beszéddel kell vállalni a jogfolytonosság megszakítását, amivel automatikusan hatályon kívül helyeződik az elnyomó Alaptörvény.

A 2018-as kormányváltás, amelyért az Együtt dolgozik, és amelyhez partnereket keres, alkotmányos forradalommal törli el Orbán rendszerét. Tanulni kell a rendszerváltás örökségéből: a folyamatosság-igény nem mindenek feletti. Nem csak egy jogfolytonos demokratizálás lehet demokratikus. Így egy, a liberális demokráciát újra megteremtő kormányzat új kezdetet jelent, új alkotmányos kereteket. És ezen új szabályokat együttműködésben, konszenzusra törekedve kell kialakítani, szemben a mai, egypárti rendszerrel.

Nincs ok és nincs érdek folyamatosságra törekedni egy olyan rendszerrel, ami magát nem mondja liberális demokráciának, és félelemkeltéssel, korrupcióval, elnyomással kormányoz.

Formális jogszerűség nem igazolhat zsarnokságot. A mi rendszerünk arról ismerszik meg, hogy mindenkit partnernek és demokratának, a nemzethez tartozónak tekint, aki ezt rólunk is így gondolja, és nem akar bennünket elpusztítani.

Prágában a Visegrádi Négyek találkozóján lesajnálva beszélt a miniszterelnök a nyugatias életformáról, amely a gazdasági helybenjárás idején is emberséges próbál maradni, és így keresi a fenntartható fejlődés útját.

A Legfőbb Ügyészségen járva pedig világossá tette: cinizmusa jogszerűnek hazudja a jogtipró Polt Pétert és esküszegő ügyészi klikkjét. És a gazdasági gyarapodás helyett immár inkább rendet akar teremteni. Hiszen valójában éppen ő veri szét hazánk növekedési kilátásait, így nem marad más számára, mint az elnyomás, és az így teremtett rend.

ovpolt.jpeg

(fotó: Népszava)

Szerinte ez történelmi szükségszerűség és az idők szava. Szerintem ez csak saját, zsarnoki romlottságának önigazolása, hiszen arra képtelen, hogy a magyar társadalom lelki erőforrásait változásra, fejlődésre, béketeremtésre és gyarapodásra használja. Nem is akarja, csak a leggazdagabb magyar akar maradni.

Ha már ilyen nyíltan mer erről beszélni Orbán, akkor könnyű nekünk is. Orbán-rezsimjének jogrendje megszűnik érvényesnek lenni a bukása után. Új kezdet következik, ami politikai döntés, nem jogi ügy. És ezután Polt Péter előzetes letartóztatásba kerül az igazságszolgáltatás akadályozásáért, amiképpen Matolcsy György is, hűtlen kezelés gyanújával. Ennyit a bebetonozásról.

Az ellenzéknek ehhez és erre kell mandátumot kérnie. A demokratizálást történelmi igazságtétel és kárpótlás követi. Ahogyan ennek korábban is lennie kellett volna.

Nem Orbánnal való kiegyezésre kell mandátum a Jobbik ellen, ahogyan egyes szocialisták álmodnak. Nem Jobbikkal való együttműködéssel lebontott rezsimre. Hanem józan, liberális demokraták által többséggel történő demokratizálásra, amely utána átlátható, ellenőrizhető és az egyensúlyokat tiszteletben tartó uralmat teremt.

A magyar demokrácia szétverését politikailag tétlenül végignéző, jogilag eszköztelen Európai Unió és hazánk liberális demokrata, de passzív kétoldalú partnerei pedig pont ugyanúgy fogják végignézni Magyarország demokratizálását, ahogyan hagyták Orbánnak szétverni a köztársaságunkat.

 

komment
süti beállítások módosítása