A megújulás erőivel Orbán Viktor ellen

2016. szeptember 24. 11:27 - Szigetvári Viktor blogja

Szigetvári Viktor beszéde az Együtt III. küldöttgyűlésén 

Köszönöm szépen Juhász Péter beszédét.

Büszkék lehetünk arra a kitartó korrupció-ellenes harcra, amellyel segíti az Együtt munkáját. Biztosíthatom teljes szolidaritásunkról.

Amiben tudjuk, segítjük tovább, hiszen őt azért támadják becstelen módon, mert volt bátorságra arról beszélni, hogy Orbán Viktort, a leggazdagabb magyart nem az ország érdekli, hanem az, hogy Orbán Ráhelnek újabb szállodákat tudjon venni Mészáros „Stróman” Lőrinc, és Tiborcz István, a miniszterelnök veje pedig még több túlárazott ledes lámpát tudjon szállítani uniós pénzből fideszes önkormányzatoknak.

Sok erőt és kitartást kívánok neked, Péter! 

 

Tisztelt küldöttgyűlés, kedves barátaim!

Egy héttel vagyunk Orbán Viktor gyűlöletkeltő, Európa-ellenes és figyelemelterelő népszavazása előtt, és másfél évvel a 2018-as parlamenti választások előtt.

Jövő vasárnap Orbán Viktor kudarcot fog vallani, és ehhez az kell, hogy ne menjünk el szavazni. 

Arról szeretnék ma beszélni, hogy mit gondol az Együtt a népszavazásról és a 2018-as győzelem útjáról.

Kedden a Móricz Zsigmond körtéren kampányoltam az Együtt újbudai aktivistáival azért, hogy minél kevesebben menjenek el szavazni ezen a népszavazáson. Már éppen indultam volna tovább, amikor odalépett hozzám egy korombeli apuka, kislánya kezét szorongatva. Egy szomorú történetet akart elmesélni nekem, miközben elvette szórólapunkat.

Kislánya alsótagozatos általános iskolás, és néhány hete volt az évkezdő szülői értekezlet. Szeptemberben új osztálytárs érkezett az immár negyedikes, budai osztályközösségbe. Budapesten belüli költözés miatt egy olyan lánnyal bővült az osztály, akinek édesanyja magyar értelmiségi, apukája pedig 20 éve hazánkban élő és dolgozó, muszlim származású diplomás mérnök.

A szülői értekezleten az államosított oktatás aktuális és konkrét nehézségeinek immár szokásos áttekintése után szót kért az egyik szülő, és aggodalmának adott hangot, mert szerinte, ahogyan fogalmazott, az „arab kislány” rontja a gyerekek biztonságát, és „bármi történhet”.

Mondhatta volna azt is, hogy „ne kockáztassunk”.

szv_kuldott.png

E borzalmas plakátok figyelemelterelő munkájának az eredménye, hogy egy budai általános iskolában a negyedikes osztályfőnöki eligazításon egy középosztálybeli magyar anyuka azért látszik aggódni, hogy egyik reggel nehogy öngyilkos bombamellényben sétáljon iskolába az uzsonnásdoboza és kezére kötözött tornazsákja mellett az új kislány, aki lehet, hogy csak Petőfi Sándorról vagy Toldi Miklósról és a 1848-49-es magyar szabadságharcról akarna inkább tanulni félig arab származású magyar diákként.

Orbán Viktor megmérgezte Magyarországot.

Sokan inkább félnek ma a tornazsákos kislányoktól és szüleiktől, mint attól, hogy Orbán Viktor, a leggazdagabb magyar csak azért csinálja mindezt, hogy Mészáros „Stróman” Lőrinc újabb szállodát tudjon vásárolni Orbán Ráhelnek, és Tiborcz István, Orbán Viktor veje pedig uniós pénzből még több túlárazott ledes lámpát tudjon szállítani fideszes önkormányzatoknak. 

Hiszen egy dologban biztosak lehetünk: az elmúlt egy évben a magyar miniszterelnököt nem érdekelte egyáltalán a magyarok fenntartható biztonságának növelése, nem érdekelte a menekültválság miatt elengedhetetlenné vált társadalmi párbeszéd higgadt lefolytatása, nem érdekelte a megerőszakolás, vallási és politikai diszkrimináció elől menekülők emberséges támogatásának erkölcsi kötelezettsége, és nem érdekelte az sem, hogy nemzetközi szövetségeseink sok jó javaslatot tettek annak érdekében, hogy közös hazánk, Európa nagyobb biztonságban legyen. 

Nem. A magyar miniszterelnököt inkább az érdekelte, hogy hazudjon Londonról, hazudjon Stockholmról, hazudjon Angela Merkelről, hazudjon a római pápáról, hazudjon az Egyesült Államokról és az Európai Unióról, hazudjon a csepeli önkormányzati bérlakásokról, hazudjon a magyar cigányok segélyeiről, hazudjon az ellenzéki önkormányzatok uniós összjátékáról, hazudjon az európai terrorcselekményekről, hazudjon a jó megoldás részét képező kvótáról, és hazudjon a kerítésről.

Mindezt csak azért – de szerintem már tudjátok a választ –, hogy Mészáros „Stróman” Lőrinc, Orbán Ráhel és Tiborcz István tovább gazdagítsa az ország leggazdagabb emberét, Orbán Viktort. 

A 10 milliárd forintos gyűlöletkampány hatása sajnos akkor is velünk marad évtizedekre, ha jövő vasárnap Orbán Viktor kudarcot vall.

Mert kudarcot fog vallani, és ebben mások mellett az Együtt, a MOMA és a PM közös, beintős kampányának is lesz szerepe.

Örülök annak, hogy mostanság, amikor fájdalmasan sok hírt lehet hallani ellenzéki politikusok és a Fidesz együttműködéséről, akkor mi, Bokros Lajossal és Karácsony Gergellyel össze tudtunk hozni egy együttműködést.

Mert együttműködés nélkül nincs siker, együttműködés nélkül nincs változás, együttműködés nélkül nincs győzelem.

Közös óriásplakát kampányunk Pápától Nyíregyházáig folyik. Aktivistáink az utcán vannak, és egyszerre beszélünk a magyar miniszterelnök lopott vagyonáról, és a menekültválság emberséges és biztonságteremtő megoldásáról.

Mert azért azt ne feledjük el. Csak jobb megoldás van annál a menekültválságra, mint amit Orbán Viktor tesz.

A pozsonyi uniós csúcs után hazugságspirálba keveredő magyar miniszterelnök másfél éve nem tesz mást, mint ellehetetlenít minden közös biztonságteremtő akciót az Unióban, önkényesen intézkedik, és ezzel más országokra rakja a terhet, miközben Vlagyimir Putyinnal összekacsintva nemcsak hazánkat sodorja Európa-ellenes céllal keletre, de közben a mai EU szétverésén is dolgozik, hogy legyen mire innia a Kremlben Orbán Viktor oroszországi üzleti partnerének. 

A gyűlöletkampány hatása velünk marad.

Orbán ellehetetlenítette az értelmes társadalmi válságkezelést, mert sokan joggal ijedtek meg.

Számukra ismeretlen, bizonytalanságot okozó helyzet az, ami történik. A Fidesz az ő félelmeiket inkább erősítette, semmint feloldotta. Pedig van megoldás.

Előítéletek helyett szabályok. Plakátok helyett menedék. Nacionalizmus helyett együttműködés. Indulatok helyett józan megoldások. Szélsőség helyett középút.

Éppen ezért kérjük, közösen partnereinkkel, hogy mindenki maradjon otthon jövő vasárnap, mert ez a legegyszerűbb módja annak, hogy Orbán Viktornak üzenjünk. Hazug kérdés nem érdemel választ.

Orbán jövő vasárnap kudarcot fog vallani, és ehhez kell, hogy otthon maradjunk. Nem tehet meg mindent ezzel a néppel, és jövő vasárnap ő is meg fogja tanulni ezt!

 

Kedves barátaim!

Érdemes világossá tenni most, ezekben a nehéz heteken, hogy a sokszínű és nyitott közösségek erősebbek, és ügyesebben veszik az eléjük kerülő akadályokat.

Azok a sokszínű közösségek, ahol több nő, több kisebbségi származású kerül vezető pozícióba, jobb döntéseket hoznak, mert a közösség tagjai könnyebben látják önmagukat viszont a vezetők döntéseiben. 

Egy sokszínű, nyitott Magyarország erősebb ország lesz.

Valaki vagy hidakat épít, vagy kerítést. Ebben nincs más út. És az Együtt hidakat szeretne építeni, összekapcsolva azokat, akiket a politika szétválasztott.

Látjuk, hogy vannak, akik kacérkodnak ellenzékiként a másik úttal. Látjuk, hogy vannak, akik nem mernek mostanság egyenesen beszélni. Erre is alkalmas ez a gyűlöletkeltő népszavazás. Hogy elváljon a tüdő a májtól.

Vannak akik úgy csinálnak, mintha nem is lenne népszavazás, vannak, akik minden nap mást mondanak.

De legalább ez is kiderült, ahogyan aggasztó azon hírek sora is, hogy önkormányzatokban hogyan működnek együtt egyes ellenzékiek saját pártjukat is elárulva a Fidesszel.

Pedig a 2018-as győzelem lehetséges, de nem így.

 

Kedves barátaim!

2018-ban politikai fordulatra van szükség.

Az ellopott közvagyont államosítással vissza kell szerezni, a Fidesz által megsegített korrupt vállalkozókat büntetőadókkal kell sújtani, a régi rezsimmel minden folyamatosságot meg kell szakítani, és tisztségviselőik automatikusan elveszítik minden pozíciójukat a kormányváltás után.

Igazságtételre, kárenyhítésre van szükség trafikosnál, megalázott nyugdíjasnál, juttatásától megfosztott tűzoltónál, rendőrnél és magán-nyugdíjpénztári tagnál.

Meg kell állítani az egyenlőtlenségek növekedését, és fenntartható gazdasági növekedést kell teremteni.

Egyszerre kell felszabadítani a magyar oktatást a politikai elnyomás alól, és teljes szemléletváltással, valamint több pénzzel segíteni a tudás terjesztését és a képességek fejlesztését.

A 2018-as győzelemhez vissza fogjuk szerezni azok bizalmát, akik az elmúlt évtizedekben csalódtak a politikában.

Jogos kritikáikat elfogadva kérjük őket, ne elforduljanak a közélettől, hanem vegyenek részt velünk annak megváltoztatásában, mert csak együtt érhetünk célhoz.

Néphülyítéstől mentes, új politikai kultúrát képviselünk: tettekkel harcolunk a korrupció ellen, tiszteljük a szakértelmet, és új vezetőket ajánlunk a választópolgároknak, mert csak így érhető el a győzelem.

Az Együtt ahogy eddig is, ezután is mindent a 2018-as győzelemnek rendel alá.

Ezért hozunk ma határozatot a győzelem általunk képviselt útjáról.

Személyesen abban hiszek, ezt fogom ma is képviselni, hogy a változást akaró polgárok számára lehetővé kell tegyük, hogy önállóan szavazzanak az Együttre, mert meg kell szerveznünk és képviselnünk kell a megújulás erőit.

És közben, ahogyan eddig is, ezután is küzdenünk kell az előválasztásért mint az együttműködés megteremtésének eszközéért, mert ez egy kiváló eszköz arra, hogy az ellenzéki jelölteket versenyben válasszuk ki.

Ez hitelesít, és új szavazókat hoz.

 

Kedves barátaim!

A politikus nem elfut, hanem küzd, harcol és győz. Az Együtt küzdeni, harcolni és győzni fog.

Ha kisebbségből kell többséget csinálni, akkor úgy.

Ha újabb és újabb együttműködéseket kell létrehozni, ahogyan most mi most példát mutattunk a népszavazási kampányban, akkor úgy.

A törésvonalak nem a pártok között húzódnak. A megújulást sokan képviselik sok magyar pártban. Nem a párttagkönyv színe dönti el, ki a jó ember, ki a rossz, ki az, aki megalkuszik a Fidesszel és ki nem, ki az, aki feladja a győzelem reményét és ki nem.

Az Együtt kötelessége a megújulás erőinek megszervezése – ez elől nem elfutunk, hanem küzdünk, harcolunk az előválasztásért, az új politikai kultúráért.

Orbán Viktor politikája a rossz ösztönökre játszik rá, ennek leple alatt gazdagszik.

De lesz még Magyarország  boldog, békés, együttműködő, nyugatias ország, amelyben helye van a fél arab magyar kislánynak, a magyar cigánynak és a középosztályi családoknak egyaránt.

Boldogságot teremteni sokkal nehezebb, mit gyűlöletet kelteni. De mi, az Együttben a nehéz kihívásokat szeretjük. Nem elfutunk, hanem küzdünk a 2018-as győzelemért, és egy új Magyarországért.

Köszönöm szépen a figyelmet!

komment
süti beállítások módosítása