Fogadjon be Magyarország is csecsenföldi meleg menekülteket!

2017. május 30. 09:01 - Szigetvári Viktor blogja

Franciaország és Litvánia után hazánknak is be kellene fogadnia olyan csecsenföldi melegeket, akiket elnökük el akar törölni most a föld színéről. Ezt kívánja az emberség és a tisztesség. Felszólítom a kormányt, hogy kövesse Macron elnök és mások példáját! 

Az elmúlt hónapok egyik legborzalmasabb fejleménye a világban az, ami a melegekkel és más életmódbeli kisebbségekkel történik Csecsenföldön. Bár Vlagyimir Putyin orosz elnöknek volna hatalma arra, hogy leállítsa Ramzan Kadirov csecsen elnököt, eddig csak látszat-vizsgálatokra futotta Moszkvától.

Az elmúlt hónapokban módszeresen zártak börtönbe át- és megnevelési céllal olyan csecseneket, döntően férfiakat, akik csak abban különböznek más honfitársaiktól, hogy  a nagy átlaghoz képest mást szeretnek, mással kívánják tölteni szabadidejük avagy az életük. A börtönök diktatúrákra jellemző állapota mellett az is egyértelműen bizonyítást nyert, hogy a fogvatartottakat kínozzák, verik, megalázzák. Miközben a csecsen elnök cinikusan arról beszél, hogy nálunk nem hogy e zaklatássorozat nem létezik, de nem is élnek melegek avagy más szexuális és életmódbeli kisebbségek. 

A nemzetközi felháborodás mellett néhány ország szerencsére emberséges arcát is megmutatta, és az elmúlt hetekben legalább öt ország fogadott be csecsenföldi meleg menekülteket. Tegnap Emmanuel Macron francia elnök hivatala jelentette be, hogy Litvánia után ők is fogadtak be a csecsen zaklatásokban érintett menekültet, összhangban a Genfi Konvencióval.

afp_csecsenfold_meleg.jpeg

(fotó: AFP)

Szeretnék egy olyan Magyarországon élni, amely tanul saját elnyomó és diktatórikus társadalmi tapasztalataiból, és más országok polgárai segítségére siet, ha akár vallása, akár identitása, akár politikai nézetei miatt bárkit súlyos jogsérelem ér hazájában. Egyelőre az Amerikai Egyesült Államok ebben most nem vesz részt. A megváltozó világban az Európai Unió országainak kell példájukkal elől járni.  

Jó volna, ha Magyarország is csatlakozna a nemzetközi akcióhoz. Jó volna, ha a magyar kormány is megszólalna a Csecsenföldön most megalázottak és fenyegetettek védelmében. És jó volna, ha hazánk is fogadna be menekültként olyanokat, akiket elnyomó hazájuk Csecsenföldön most megpróbál kitaszítani magából. 

Szomorú, hogy a magyar kormány csak hallgat ebben az ügyben, és a Fidesznek csak az orosz barátság fontos. A Fidesz gyáva és hazánkat gyengítő menekültellenes propagandája csak kárt okoz. Minden ember egyenlő, és meg kell védenünk egymást. Csak ekkor lesz biztonságos és emberséges a világ. 

komment
süti beállítások módosítása