Gyűlöletkeltő figyelemelterelés helyett emberség és biztonságteremtés

2016. szeptember 21. 09:35 - Szigetvári Viktor blogja

Mielőtt teljesen úrrá lenne rajtunk a Fidesz által keltett gyűlölet, érdemes figyelni, mi történik a minket körülvevő világban. Párizs, New York és London polgármesterei közös nyilatkozatban állnak ki az emberség, a biztonságteremtés és a menekültválság sikeres megoldása mellett.

Bátor őszinteséggel kell beszélni az együttélési konfliktusokról, az előítéletekről, a jogos félelmekről. De ezeket nem szítani kell, hanem lépésről lépésre csillapítani. Erre válasz Bill de Blasio, Anne Hidalgo és Sadiq Khan minden gondolata. Közülük kettőt a múlt héten hallottam beszélni fontos kérdésekről Montreálban. Megerősítették bennem, amit eddig is gondoltam: nem elmérgesíteni kell a gyűlöletet, hanem figyelemmel, szabályokkal és empátiával kell megőrizni kultúránk alapértékeit úgy, hogy közben csökkentjük társadalmaink szorongásait.

Manapság, amikor a Fidesz iszlámellenes, rasszista, embertelen és együttműködésre képtelen politizálással kelt egyre nagyobb félelmet, látnunk kell: van egyszerű, pozitív, tisztességes és optimista alternatíva is. Nyíltan kell beszélni jogos aggodalmainkról, és közben erkölcsi és célszerűségi szempontból egyaránt mint lehetőségre kell tekinteni a menekültválságra.

A Fidesz azért lehetetlenít el minden társadalmi párbeszédet, mert a tudatosan szított gyűlölet és félelem mögött nyugodtabban szeretne Lőrincnek, Ráhelnek, Andynek és Voldemortnak lopni még többet. Puszta figyelemelterelés el. Még csak biztonságot sem akarnak teremteni a maguk módján sem.

Aki hajlandó elfogadni közös értékeinket, annak a maga sokféleségével együtt helye van közöttünk nyugaton, Európában és Magyarországon. Hazánk jobb ország lesz azáltal, ha nem bezárkózik, hanem nyitottá válik azokra, akik békében akarnak velünk együtt élni.

Boldog Magyarország csak egy nyitott és a démonaival leszámoló Magyarország lesz.

komment
süti beállítások módosítása