A Jobbik és a 40 év munka után járó nyugdíj

2015. május 29. 14:29 - Szigetvári Viktor blogja

A Jobbik manapság azzal kampányol, hogy 40 év munkaviszony után a férfiak is nyugdíjba mehessenek, akár a korhatár elérése előtt is. Ez nyilván népszerű gondolat. Sokan joggal gondolják, hogy ennyi idő alatt ők valóban megdolgoztak ezért a közösségi elismerésért. Nyilván a Jobbik ezzel sok magyar polgár álmát kergeti a stabil és lehetőleg minél ifjabb korban megérkező nyugdíjról.

A helyzet az, hogy a Jobbik e javaslata nem szélsőjobboldali, nem náci, nem a magyar cigányokat gyűlölő. Célszerű politikai termék. Olyan, amilyet sokan a balközép ellenzéktől is követelnek, hiszen csak inspirálóan szépeket kell mondani, és minden megoldódik – mondják.

A Jobbik javaslata azonban félrevezető hazugság. Minden elemében folytatja az elmúlt két és fél évtized magyar önámítását. Jelenleg nem az a kérdés, hogy ki képes további, megemelt nyugdíjat ígérni bárkinek is, hanem az, hogy hogyan lesz egyáltalán nyugdíj fizetve Magyarországon 2030 után.

Politikushoz nem méltó, szikár racionalitás ez? Lélek nélküli, öncélú kegyetlenség, technokrata könyvelőtempó? Judeoplutokrata komprádor burzsoá viselkedés? Nem. Egyáltalán nem.

Az Együtt elnökeként nem tudok elképzelni jelenleg inspirálóbb, progresszív hittel kevésbé telített feladatot, mint hogy hogyan lehet a magyar jóléti államot úgy megerősíteni, hogy közben a nyugdíjrendszert is fenntarthatóvá tesszük. Sok változás kell ehhez. Változnia kell az államnak, a piacnak és a magyar politikai közösségnek.

Szeretném, ha végre olyan országban élhetnék, amelyben egy gyerek nem kiszolgáltatottabb egy nyugdíjasnál a szegénység kockázatának, ami nyilván nem a nyugdíjasok felelőssége. Ma ez a helyzet. És erre nem az a megoldás, hogy mindkettejüket szegénnyé tesszük, mert a Fidesz és a Jobbik csak ezt hozza el a tisztességtelenségével, az LMP pedig – minden tisztessége ellenére – az antikapitalizmussal szintén.

Ez az igazi ellenzéki kihívás! Hazudni és népszerűket mondani bárki tud. Mi az Együttben azért vitázunk a Jobbikkal, hogy leleplezzük a szakszerűtlen hazugságokat. És a valóban változást hozó ellenzéki pártok figyelmét pedig felhívjuk arra: 2018-ban akkor érdemes kormányt váltani, ha a bátor változtatásokra készen arra készítjük fel közösségünket, amit utána tenni kell. Ez nem fájdalom, nem öncélú megszorítás, hanem az elmúlt évtizedek után egy, az egyenlőtlenségeket valóban csökkentő, gyerekeink és unokáink korosztályának életét valóban megkönnyítő politika. Piacgazdaság nélkül, új munkahelyek nélkül, erősebb és jobban célzó jóléti állam nélkül nem fog menni.

Nem ingyenvizet kell ígérni bátran. Hanem a nyugdíjrendszer fenntartásáról kell merni beszélni. Mert különben következik újabb egy évtized átverés. És majd akkor nézünk szembe a zsákutca falával, mert az viszont közeledik.

komment
süti beállítások módosítása