Orbán 10 pontja a gyávaság 10 pontja

2016. április 16. 08:56 - Szigetvári Viktor blogja

Orbán Viktor tízpontos javaslatcsomagot jelentett be a menekültválság megoldására. Amit mond, trükkös átverés. A Fidesz szokásos kettős beszéde: külföldön, angolul igazodni próbál, itthon pedig folytatja az orosz érdekeket kiszolgáló, megosztó hergelést.

Orbán 10 pontja a gyávaság 10 pontja. Fenn akar tartani egy már működésképtelen rendszert ahelyett, hogy megerősítené és megreformálná. És közben a befogadás, az integráció kérdésével nem foglalkozik, mert demagóg, megosztó, az embereket félelemben tartó putyini politikájával ez nem fér össze.

Hiszen elolvasva Orbán Viktor javaslatait, számos magától értetődő dolgot tartalmaz. Olyan kezdeményezéseket, amelyeket az Európai Unió minden józan pártja és kormánya támogat. És olyanokat is, amelyeket éppen Orbán hagyott teljesen figyelmen kívül 2015-ben.

orban-eu.jpg

Hiszen tízezrével engedett át regisztrálatlanul menedékkérőket Magyarországon Ausztria felé, megsértve minden erre vonatkozó nemzetközi egyezményt. Így gyáván és embertelen módon kivonva hazánkat a közös felelősségvállalásból. Cinikus hazugság most a dublini egyezmény újraélesztéséről beszélni, ha közben épp a magyar miniszterelnök volt az, aki - mások mellett - boldog örömmel verte szét a dublini egyezmény még működő elemeit tavaly nyáron.

De a régi schengeni és dublini egyezményekhez nincs visszatérés. Téved Orbán Viktor, amikor a tegnapelőtt szabályait akarja átvinni holnapra és holnaputánra. Egy új, szorosabban együttműködő, erősebb szövetségi jogköröket teremtő Európai Unióra van szükség, amely megakadályozza a rövidlátó és demagóg nemzetállami érdekek károkozását, és igazi legitimációval erősíti meg napjaink gyenge, álságosan politikamentesnek hazudott, brüsszeli adminisztrációját. A megoldásnak természetesen része a szigorúbb határvédelem, a közös, uniós elbírálás rendszerének kialakítása és a közösen kialakított, kvóta alapú elosztási mechanizmus. Ez utóbbi ügyében Orbán gyáván és bután mellébeszél továbbra is.

De nem ez a legnagyobb baj Orbán pontjaival, hiszen akár örülhetnénk is annak, hogy a miniszterelnök pillanatokra észhez tért, és legalább néhány pont erejéig nem Putyin anyagi lekötelezettjeként mesterkedik az EU szétverésén. Az Együtt reménykedik abban, hogy a jövőben a miniszterelnök visszatér a józan ész útjára, és inkább erősíteni akarja majd az EU-t, ahogy néhány pontjából a távolban ez felderengeni látszik.

Az igazi baj, hogy Orbán nem tekinti embernek a menekülteket. Hazug és embertelen kampányszlogenjeivel arról beszél, hogy hogyan lehet mindenkit távol tartani, hazazavarni. Egy betű sincs arról, hogy a jogszerű menekültekkel, akik nem "népvándorolnak", hanem erőszak és üldözés elől érkeznek ide, velük mit akar. Lehet, hogy csak hónapokig, lehet, hogy évekig, de velük is van dolga az európai közösségnek.

Legközelebb akkor mondjon bármit is a magyar miniszterelnök menekült-ügyben, ha lesz akárcsak egy szava is a jogszerű menedékkérők kiszolgáltatottságára és tragédiájára. Mert nem gyengeség megérteni az ő fájdalmukat, és közben figyelni a többségi társadalmak biztonságérzetének megerősítésére is.

Biztonság nem terem fideszes félelemkeltésből. Orbán 10 pontja nem megoldja a menekültválságot, hanem afrikai és közel-keleti válsággá alakítja. Ha nem itt, hanem ott van baj, attól még a probléma nem oldódik meg. De ez Orbánt nem érdekli. Őt csak a napi népszerűség foglalkoztatja, és közben hazudik itthon hergelve, külföldön pedig gyáván és cinikusan egyensúlyoz, valódi reformok nélkül.

komment
süti beállítások módosítása