A gyűlöletkampány és a gyenge Magyarország

2016. július 20. 13:38 - Szigetvári Viktor blogja

A Fidesz menekültügyi gyűlöletkampánya új fokozatba kapcsolt. Új hirdetések jelentek meg új üzenetekkel. Az állami pénzből milliárdokért folytatott hazug propaganda káros, és gyengíti Magyarországot. Védtelenné és félelmekkel telivé teszi egy változó világban, amikor meg kellene erősödnünk, magabiztossá kellene válnunk, mert a 21. század igazi kihívásai még előttünk vannak. Szemben a Fidesz hazugságaival, a menekültkvóta jó megoldás, amely része a közös, európai biztonságteremtésnek. Embertelenségből csak gyenge Magyarország terem.

Az Együtt azért bojkottálja a Fidesz hazug népszavazását, mert alkotmányellenesen lett kiírva, és olyan dologról szól, ami valójában nincs is. Érdemes erről higgadtan, tárgyszerűen beszélni. Az Európai Unió nem akar senkit betelepíteni Magyarországra. Amit akarnak, az egy új menekültügyi mechanizmus, amelynek része a menedékkérők elosztása. És ez helyes, és jó dolog. Az Együtt a kezdetektől, 2015 nyarától fogva támogatta Németország és az Európai Bizottság javaslatát. Akkor lesz biztonságosabb Európa, akkor lesz biztonságosabb az Európai Unió és a schengeni övezet, ha közös határőrizeti szerveket alakítunk, közös és egységes beléptetési politikát érvényesítünk, közös és betartott szabályok szerint fogadunk menedékkérőket, és azonos elvek szerint állunk hozzá az Európai Unióban a bevándorlás kérdéséhez is.

Az új plakátok is leegyszerűsítenek bonyolult problémákat. Ez a propagandában ugyan bevett, de csak generációkra ható kára lesz ennek, mert egy félelmekkel és indokolatlan gyűlölettel teli társadalmat szül. Nem most érkezők szervezték meg a rettenetes terrortámadásokat, hanem olyanok, akik több generáció óta Európában élnek. Az Európai Unió sem egy falunyi, sem egy városnyi embert nem akar ide telepíteni, csak azt kéri, hogy vállaljunk néhány ezer fő erejéig részt a közös, uniós válságkezelésben. Politikailag megéri a Fidesznek a néphülyítés, de csak a közösségünk gyengül általa.

plak.jpeg

A Fidesz által kínált alternatíva nem megoldás, és gyenge, félelmekkel teli országot teremt Magyarországból. Ez Orbán Viktor érdeke, mert elnyomó vezetőként illiberális országában így játszhat sokak félelmével, hazugságokkal etetve a népet felszíthatja dühüket az idegenek ellen. Az idegenellenes és embertelen fideszes propaganda célja, hogy az elhúzódó magyar válság okainak keresése helyett egy újabb külső ellenségre terelje el a magyarok figyelmét. Addig sem gondolkodnak a stagnáló béreken, a romló egészségügyön és az oktatási válságon.

Sok uniós tagország kivonta magát az európai szolidaritásból az elmúlt egy évben. Angela Merkel német kancellárt magára hagyta sok olyan tagállam, amely éppen a német adófizetők pénzéből fejlődött az elmúlt években. És persze azok is magára hagyták őt, akik inkább csak az uniós források ellopásában jártak az élen, célszerűtlenül használva a nyugati adófizetők milliárdjait. A kerítés megépítésével, a Genfi Konvencióval ellentétes menekültpolitika hatályba léptetésével Orbán Viktor nem megoldotta a bajt, hanem rátolta más országokra. Különösen fontos szomszédainkra, Szlovéniára és Ausztriára. Az Együtt szerint ez nem politika, ez nem megoldás, ez nem szövetségesi viselkedés.

Politikusként és magánemberként egyaránt ég az arcom, amikor azt látom, hogy a Fidesz gyűlöletkampánnyal hazudik sok olyan emberről, aki megerőszakolás, vallási és politikai diszkrimináció elől menekül Szíriából. Érkeznek olyanok is, akik nehéz helyzetben vannak, de olyan országokból jönnek, ahol a válság és a konfliktus nem olyan mély, mint az Asszad-rezsim által tönkretett országban. Ez utóbbiakat jogszerű eljárásban, megfelelően emberséges ellátás mellett gond nélkül ki lehet utasítani, és ki is kell. Szemben a Fidesz hazugságával, én nem gondolom, hogy bárkit és bárhonnan fogadni vagyunk kötelesek. Épp azért kell egységes határőrizet és menekültpolitika, hogy gyorsabban, törvényesen és egységes szabályok szerint tudjunk érvényt szerezni a kiutasításoknak is. Mert ma erre sem képes az Európai Unió, és ez baj. De minderre a válasz nem a fejünknek a homokba dugása, mert abból semmi sem lesz, csak félelem és baj.

Látom, hogy a magyar politikát hogyan osztotta meg ez a kérdés. Hiller István az MSZP választmányának elnökeként továbbra is egyetért a semmit sem megoldó orbáni kerítéssel, ami szimbóluma a fideszes károkozásnak. Schiffer András a Lehet Más a Politika nevében magát Merkelt okolja az egész válságért, és antikapitalista hevületében elvéti az emberség parancsát. Mert bár sok baj van a világkapitalizmussal, a vagyoni és jövedelmi különbségek elfogadhatatlanul nőnek, de közben - szemben Schifferrel - én meggyőződéssel vallom, hogy a piacgazdaság keretén belül lehet csak jobb megoldást és gyarapodást találni, és ezzel semmiképpen nem ellentétes százezernyi vagy milliónyi menekült időleges fogadása Európában az 500 millió többi uniós polgár mellé. Még szerencse, hogy vannak pártok, amelyek kiállnak az emberség és a humanitás értékei mellett, így beszél a válságról tisztességgel az Együtt mellett a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért és a Liberális Párt is.

Mi bojkottáljuk a népszavazást, de aktívan kampányolunk ezen az Európa-ellenes népszavazáson. Kampányolunk a menekültválság emberséges megoldása mellett utcán szórólapozva aktivistáinkkal. Kampányolunk az európai biztonságteremtés mellett, amelynek részét képezi a kötelező kvóta is. És kampányolunk azért, hogy megértessük minél több emberrel: Magyarország akkor lesz erős ország, ha szorosan együttműködik európai szövetségeseivel. Mert ezzel szemben most a Fidesz úgy beszél Németországról és Brüsszelről, mintha háborús ellenfelek volnánk. Márpedig nem azok vagyunk.

Félperifériás helyzetünkben sok bajt nem sikerült megoldani az elmúlt években. Ennek eredménye, hogy a Fidesz a mostani, manipulatív kérdés-kampányával is egyre nagyobb nyugat-ellenességet, EU-ellenességet és idegenellenességet tud szítani. A piacgazdaság és a verseny hazai legitimitásának megerősítésére van szükség. Ez csak akkor lehetséges, ha közben aktívan dolgozunk az elmúlt évtizedek törvénytelenségeinek, korrupciós ügyeinek a feltárásán. Mert demokratizálás és igazságtétel nélkül nem lesz soha polgárosodás és gyarapodás hazánkban.

Én egy olyan Magyarországon szeretnék élni, amely képes szembenézni a jelen és a jövő kihívásaival. Orbán nem szembenéz ezekkel, hanem elfut előlük, és gyenge hazát hagy majd maga után. Nincs Magyarországnak olyan integrációs tapasztalata, mint Németországnak vagy Svédországnak. Sem az integrációs sikerek, sem a kudarcok tapasztalatai nem épültek be közösségünk közös tudásába. A menekültválságra az lett volna a helyes reakció, ha a magyar kormány ösztönzi Németországot, támogatva a közös és egységes uniós biztonságteremtést. Ennek érdekében több és jobban felszerelt menekülttábort kellett volna itthon működtetni. Nem tömegnyomort és konfliktusokat teremtő büntetőlágereket. A helyi közösségekkel egyeztetve, hónapokon át folyó társadalmi vitában kellett volna felkészíteni a helyi társadalmakat a menekülttáborokra. Ezekben több és jobban finanszírozott integrációs programot kellett volna működtetni, és közben mindent el kellett volna követni a kötelező kvóta és az abban együtt nem működő országok pénzügyi büntetésének bevezetése érdekében.

Hosszabb távon százezernyi friss munkaerő hiányzik Magyarországon. Valamennyit ezen lehet enyhíteni a bérszínvonal emelésével, de ennek is meg lesz az ára. Szemben a Fidesz hazugságával igenis segíteni kellene vendégmunkások fogadását tízezerszám, mert ebből csak erősebb gazdaság és jobban működő magyar termelés alakulna ki. Akkor politizált volna a magyar nemzeti érdek szerint a Fidesz, ha az uniós kék kártya megoldását a végletekig kihasználta volna, mert ezzel lett volna esélyünk fogadni képzett szíreket és másokat. Szemben a Fidesz hazugságával ők nem terroristák akkor sem, ha vannak közöttük és más, sokadik generációs bevándorlók között olyanok, akik nem tudnak vagy nem akarnak integrálódni. Ez utóbbiakat, akik párhuzamos társadalmakat hoznak létre ki kell utasítani, ehhez új szabályok kellenek. De Magyarország csak erősebb, sokszínűbb és gazdagabb ország lett volna azáltal, ha javára fordította volna az elmúlt évek menekültválságát.

Az emberséges politikának, az uniós szolidaritásnak és a válságokra való tudatos felkészülésnek valójában nincs alternatívája. Értékrendi viták lehetnek, egyes megoldásokon lehet pontosítani, de a nemzeti érdek ez. És ez rombolja szét végleg most a Fidesz a hazug kampányával és az Európa-ellenes népszavazással. Én ezért maradok távol tőle, és ezért kampányolok aktívan az emberséges menekültpolitika, a kvóták és egy európai Magyarország mellett.

süti beállítások módosítása