Szétlopnak mindent, és gyártanak egy hazug konfliktust

2015. február 11. 10:58 - Szigetvári Viktor blogja

Végtelenül felidegesített Rogán Antal tegnapi sajtótájékoztatója a bevándorlás ügyében. És nem azért, mert Jámbor Andrásék sikeresen verték szét a cinikus politikus sajtóeseményét. A Kettős Mérce és köre ügyesen mutatott rá egy arrogáns politikus hazugságára. A Sándor-palota erkélyének elfoglalásától a tegnapi hackelésig, sok-sok ilyen akcióra van szüksége az országnak.

Indulatos és egyben szomorú azért lettem, mert minden korábbinál erősebben nyílalt belém: mégis, kik ezek az emberek? Hogy’ képzelik, hogy miközben – Polt Péter asszisztálása mellett – Simicska Lajossal, Nyerges Zsolttal, Habony Árpáddal és Orbán Viktorral együtt szétlopnak mindent ebben az országban, ami mozdítható, gyártanak egy hazug konfliktust, egy újabb törésvonalat, amivel újra egymás ellen fordítanak bennünket?

Rogán zavart mosolyában ott volt a „mindent megtehetek, le vagytok ti sz.rva” gőgje.

A saját elszegényedésébe, a középosztály vékonyodásába és lecsúszásába belefáradó, szorongó magyar társadalom elé odadobják a bevándorlás ügyét, mint kiéheztetett kutya elé a marhalábszárat. A vérnyomás felszökik, és gyűlölni kezdi Orbán és Rogán karmozdulatára az is a bevándorlót, a menekültet, aki olyat maximum csak a kínai piacon, a kebabosnál vagy a tévében látott.

Az évtizedes hideg polgárháborútól szabdalt magyar politikai közösséget újabb önsorsrontásba hergelik, miközben kerül pénz újabb Gucci-táskára, rejtegetett luxus autóra vagy gumilabdaként táguló loft-lakásra. Tolvajok ők, akik meg is vetik azt, akitől lopnak, mert képesek velük közben a bolondját is járatni.

És még két ilyen hónap telik el addig, amíg a magyar értelmiség látván a magyarok felszított idegenellenes indulatát, számon fogja kérni majd az ellenzéken, hogy miért nem felel meg az istenadta nép felhergelt indulatainak, miért nem ad jobb választ az intolerancia és a gyűlölet tudatos szítására. Hiszen voltak sokan, akik Pásztor Albert jelölését is megvédték az értelmiségben. Mert ugye Miskolc az más. És a magyarok meg ilyenek. És ilyen körülmények között kell választást nyerni, vagy megmaradni.

Hát nem.

És ezért is minden tiszteletem Jámbor Andráséknak, mert kibillentett Rogán hergelő sajtótájékoztatója a béketűrésemből. Tönkre fogják tenni ezek a gazemberek az országot, és álkonfliktusok paravánja mögött úgy lopják el maguknak évtizedekre, hogy közben 2030-ra már nem marad semmi a mai, amúgy is javításra szoruló hazánkból.

Nem lesz orvos, nem lesz nyugdíj, nem lesz iskola és nem lesz tartós munkahely. Nem lesz piacgazdaság, nem lesz verseny és minőség, nem lesz igazságszolgáltatás, nem lesz polgárság. Csak indulatok, szegénység, elporladt középosztály és egy szűk elit, amelyik egészen addig, amíg nyugodtan tud mangót válogatni a Culinárisban, nem veszi észre, hogy hova hagyta szétcsúszni a saját hazáját.

Rogán cinizmusa ad most egy jó ideig erőt nekem is, hogy az Együttel és sok, a korrupció ellen tenni akaró civillel, baráttal, politikussal együtt tegyünk egy kísérletet arra, hogy a nemtörődöm passzivitásból lépésről lépésre egyre több embert mozdítsunk ki. De nem a felhergelt indulatoknak való megfelelés árán, hanem a fájdalmas változás közös kényszerének kegyetlenül nyílt kimondása révén.

Különben mi maradunk az első olyan generáció az elmúlt két évszázad után, amely jó eséllyel rosszabb körülményeket hagy gyermekeire, mint amilyeneket örökölt. És azért ezt már mégsem kellene.

komment
süti beállítások módosítása