Az ellenzék nem sodródhat a Fidesz adópopulizmusának útján

2015. május 31. 11:56 - Szigetvári Viktor blogja

Kevés rémesebb jövőt tudok elképzelni a magyar balközép ellenzéknek, mint hogy gyáván, felelőtlenül sodródik a Fidesz adópolitikai populizmusának útján, és ezt hazudja megújulásnak.

Az MSZP 5-10-15 százalékos személyi jövedelemadóra tett javaslatot a költségvetési vitában. Ez minden jövedelemi kategória számára adócsökkentést jelentene, a költségvetés számára bevételkiesést eredményezne úgy, hogy a szocialista javaslat még a látszat kedvéért sem említ semmi ellentételezést. Ráadásul közben szintén a szocialisták javasoltak átfogó béremelést a parlamenti vita során, annak fedezetéről szót sem ejtve.

A 2010-et megelőző, felelőtlen költségvetési politikájú éveket idézi, amikor egy párt úgy csökkent adót, hogy közben növeli a kiadásokat. Ehhez visszatérni nem szabad, mert csak gyengébb jóléti állam, igazságtalan közteherviselés és lecsúszó Magyarország lesz az eredménye.

A Fidesz igazságtalan közteherviselést alakított ki, amelyben az áltagos és alacsonyabb jövedelműek sokkal több adót fizetnek jövedelmük arányában, mint a vagyonosabbak. Az áthárított különadók ráadásul össze-vissza rombolják a munkahelyteremtés, a polgári gyarapodás esélyét. És a legtöbbet kereső – még mindig nem gazdag – húsz százalék azért kereshet többet, mert mindenki más több adót fizet.

A legfontosabb, ami hiányzik az MSZP javaslatából az a politikai bátorság: akkor lesz igazságosabb Magyarországon az adózás, ha a többkulcsos, adójóváírást is tartalmazó rendszert úgy vezetjük be, hogy a legjobb keresetűek számára növeljük a személyi jövedelemadót. Olyan zéró összegű átalakításra van szükség, amely helyrebillenti az egykulcsos adóval igazságtalanul torzított közteherviselést, és ezt nyugati mintára, a legvagyonosabbakat érintően vagyoni típusú adóval is kiegészítjük, de nem a panellakások szintjén, természetesen.

Nem érdemes kormányváltásra készülni, ha nincs bátorságunk arra, hogy a jövőbeni gyarapodás hitével elmagyarázzuk: a Fidesz zsákutcába vitte a magyar közteherviselést. Munkahelyek se lettek, a foglalkoztatás se lett könnyebb, miközben ma szinte mindenki rosszabb feltételek között fizet adót. Akkor lesz pénz erősebb, jobban célzó jóléti államra, ha nem hülyítjük a választópolgárokat olyan mellébeszéléssel, amely egyszerre ígér és enged ki költségvetési pénzt.

Az egyenes beszéd és a magyar gazdaság érdeke is azt kívánja, hogy igazságosabb legyen a magyar adórendszer. Ezt az MSZP javaslata nem szolgálja, csak folytatja a választók hazugságokon alapuló átverését.

És tudom, sokan vannak, akik szerint az ellenzéki politika ez. Népszerűeket mondani, nem alátámasztani az állításokat, és akkor jön majd a hatalom, és lehet kormányozni. Nem. Az elmúlt 25 év legfontosabb tanulsága, hogy az egyre mélyülő magyar társadalmi és gazdasági válságot csak akkor lehet megállítani, ha végre valaki arra kér felhatalmazást, amit tenni kell, és politikusként arról beszél, amit tenni kell, és nem arról, amit az emberek a felszínen hallani szeretnének. Az Együtt ezt teszi most is, a költségvetési vitában.

komment
süti beállítások módosítása