Lassan megbukik a Fidesz rezsihazugsága

2015. június 15. 17:23 - Szigetvári Viktor blogja

A rezsihazugság ügyében lassan, de biztosan lebukik a Fidesz. Most majd következik, hogy "védjük meg Brüsszeltől a rezsicsökkentést", meg hogy "a hazaáruló ellenzék valójában drága villanyáram és gázárat akar". Kicsit később politikai elemzők veszik újra elő a gumicsont-detektort.

Szemben a demagóg jobboldallal és a még nagyobb rezsicsökkentést követelő MSZP-vel, valamint a rezsiigazságról, ingyenvízről beszélő DK-val, az Együtt nem gondolja, hogy a politika oly' mindenható a közműdíjak terepén.

Sokkal inkább az a feladat, hogy az állam ellenőrizze átláthatóan a versenyt, szorítsa le az indokolatlan energiaszolgáltatói költségeket és működtessen jól célzó, a rászorulókat elérő szociális támogatási rendszert. Olyan piacot kell kialakítani, amelyen a világpiaci árcsökkenést nem lehet eltitkolni a fogyasztók elől.

Az igazság az, hogy a Fidesz rossz szabályokkal, a tisztességes piaci versenyt rombolva úgy vezetett be kiskereskedelmi árcsökkentő intézkedést, hogy sem a hálózat biztonsága, sem az árak fenntarthatósága, sem a közepes- és nagyfogyasztók árainak elszállása nem érdekelte. Fontosabb volt a nagyobb, de rövidebb és károsabb csökkentés, mint az átlátható árképzés és a célzott szociális támogatás.

Az energiapiac bonyolult. Sokkal több a monopolizáló törekvés, a versenyt romboló függőség, a politikai szempontokat is érvényesítő energiatermelő ország, vállalat. Miközben az államnak abban is van felelőssége, hogy a kábelek, hálózatok és csövek ellenőrzött felújítási programok keretében ne leromoljanak, hanem folyamatosan megújuljanak.

Ez elmúlt években rossz belső elosztással, a vagyonosabb felső 15 százaléknyi lakosságot túltámogatva, a jövőt felélő módon vezette be a rezsihazugság intézkedését az állam. Miközben megemelt áfával és egyéb, az átlagemberekre áthárított különadókkal, nagykereskedelmi energiaárakkal azonnal vissza is szedte a pénzt a Fidesz.

A politika dolga nem a rezsi kampányszerű csökkentése, hanem a népet megtéveszteni akaró politikai hazugságok csökkentése. És ez keményebb versenyfelügyeletet, fenntarthatóbb energiapiacot, jobb szociális támogatási rendszert és ha van rá mozgástér, alacsonyabb árakat is eredményezhet.

komment
süti beállítások módosítása