Mire költsünk inkább a férfiak korai nyugdíja helyett?

2015. augusztus 11. 07:04 - Szigetvári Viktor blogja

Sokan kérdezik, mit kellene tenni inkább a férfiak 40 év utáni, korhatár előtti nyugdíjba vonulásának lehetővé tétele helyett?

Meggyőződésem, hogy a mai népességfogyás és elvándorlás mellett önmagában is fenntarthatatlan a nyugdíjrendszer, és azon kell dolgozni, hogy 20 év múlva érdemi nyugdíjat tudjunk fizetni minden jogosultnak. Nem új ígéreteken.

Erős középosztály, stabil gyarapodás csak akkor lesz Magyarországon, ha nem populista ígéretekre költjük el a közös pénzt, hanem a fiatal korosztályok itthoni boldogulásának megteremtésére.

Ha a magyar gazdaság növekedése termel annyi többletjövedelmet, ami a férfi40 bevezetéséhez kell, akkor más szakterületek mellett a nyugdíjrendszerben e pénz egy részét inkább a nyugdíjak igazságos, a gazdasági teljesítményünkhöz igazodó növelésére kell elkölteni.

Be kell vezetni az előrehozott nyugdíjat, ami jutalmazza a minél későbbi nyugdíjba vonulást, és kisebb nyugdíjjal ellenérdekeltté tesz a túl korai nyugdíjba vonulásban, de mégis lehetővé teszi azt.

Az elkövetkező években a magyar középosztály megerősödése, a gazdasági gyarapodásunk fenntarthatóvá tétele érdekében minden lehetséges pénzt az oktatásra, valamint a Magyarországon bejelentetten dolgozók számának növelésére kell fordítani.

Szóval, ha netán mégis volna pénz a férfi40-re, akkor inkább a nyugdíjak igazságos és fenntartható emelésére kell fordítani. Ha pedig csak erre nincs pénz, akkor mástól nem szabad elvonni, és leginkább az oktatásra és munkahelyek számának növelésére kell költeni.

komment
süti beállítások módosítása