A nyugdíjemelés, a minimálbér és Donald Trump

2016. december 04. 11:11 - Szigetvári Viktor blogja

Sajnos úgy látszik, hogy egyes magyar ellenzékiek félreértik Donald Trump győzelmét. Felszabadításként élik meg, hogy hát akkor mindent, de mindent lehet mondani – ez a politika. Legfeljebb kihátrálunk belőle majd kormányon. Ennek eredménye, hogy az elmúlt héten az LMP 300 ezer forintos minimálbért és bérszínvonalhoz igazított nyugdíjemelést követelt, az MSZP pedig újra 13. havi nyugdíjat.

Abból, hogy az amerikai baloldal elmulasztott foglalkozni a fehér munkásosztály bajaival, gőgösnek tűnő hozzáállással lemondott róluk egy rossz jelölttel folytatott kampányban, nem következik, hogy hülyének kell nézni mindenkit. Érdemes ezt meghagyni Trumpnak és a jobboldali nacionalista populistáknak. Hiszen sok embert átvernek, hergelnek, ellenségképekkel etetnek, hogy közben ugyanabban a nyomorban hagyják őket benne, amelyben tunkolva felvásárolták immár magasabb vérnyomású szavazóik politikai döntéseit.

A szavazatszerzéshez érzelmi azonosultság és hitelesség kellett, nem az ígéretek önmagukban. És az „érted harcolok, érted küzdök” hitének megszerzése. Ez megy anélkül is, hogy a szegénységet növelő, frusztrált és becsapott választók millióit teremtő politikával fenntartsuk valójában az igazságtalan és középosztály-ellenes magyar jövedelmi viszonyokat és nyugdíjakat.

Most mindenki úgy tesz, mintha a jövedelempolitika az egyenlő volna a minimálbér emelésével.

Az Együtt szerint lehet és kell emelni a béreket. Számos versenypiaci ágazat van, amelyben a forint gyengülése miatt van pénz a jövedelmek érdemi emelésére. Ezen cégeknél az elmúlt években nőtt a profit, de helyben jártak a bérek – csak határozott állami fellépéssel lehet ezen változtatni. Sok nagyvállalat irtja a szakszervezeteket, kerüli a kollektív béralkut, hazug indokokra hivatkozik, miközben számolatlanul utalja haza a pénzt anyavállalatához túlárazott belső szolgáltatásokkal és elszámolásokkal. Érdemi és fenntartható reálbéremelésre van lehetőség számos vállalatnál Magyarországon, de ehhez több éves, háromoldalú bérmegállapodás, a járulékterheket az átlagjövedelmek szintjén és alatta csökkentő adórendszer szükséges.

Ezzel szemben most mindenki úgy tesz, mintha a jövedelempolitika az egyenlő volna a minimálbér termelékenységtől teljesen elszakadó, hazug emelkedésével. Ahová most tartunk, ott az következik, hogy sok-sok kis- és középvállalkozás leépítésekkel fogja kezdeni 2017-et, mert ebben a szektorban kevés helyen van most lehetőség ilyen minimálbéremelésre. Sokakat kiáraz így a kormány a piacról, hiszen a járulékokat nem csökkenti kellő mértékben, a társaságiadó-csökkentés pedig nem nekik használ. Ráadásul a kormány az állami szférában szinte semmit sem tesz: az állami víziközműcégek évek óta nem kaptak egy forint béremelést, sújtja őket a minimálbér-emelés bértábla-torzító igazságtalansága, és közben diplomás önkormányzati köztisztviselők keresnek 120 ezer forintot.

A Fidesz csak akkor úr, ha más kontójára ígér. Amikor viszont az állam nevében kellene tennie a dolgát, inkább elértékteleníti a béreket, a családi pótlékot és a minimálnyugdíjat, hogy közben legyen pénz Paks2-re, budapesti olimpiára és felújított miniszterelnöki rezidenciára.

A Fidesz csak akkor úr, ha más kontójára ígér.

A nyugdíjak helyzete szomorúbb: a Fidesz kegynek állítja be azt, ami törvény szerint mindenkinek jár. Elcsalja a szükséges nyugdíjemelést, több 10 ezer forinttól fosztja meg a nyugdíjasokat, hogy aztán nagy kegyesen jutalmat adjon majd 2017 telén minden nyugdíjasnak. Közben pedig továbbra is korán halnak a magyarok, sokan elvándorolnak, és öregszik a társadalmunk. A Fidesz csak a jövőt éli fel a magyar nyugdíjrendszerben, és semmit sem tesz azért, hogy 15-20 év múlva érdemi nyugdíjak legyenek Magyarországon egy működő nyugdíjrendszerben. És akkor ehhez jön, amikor a szocialisták a 13. havi nyugdíj ismételt bevezetéséről hazudnak.

A ma dolgozók egy teljesen működésképtelen és csak szegénységet teremtő nyugdíjrendszert fognak örökölni.

Az Együtt szerint a hazug és a népet hülyének néző nyugdíjpolitikának is van igazságos és jólétet teremtő alternatívája. Emelni kell a szinte évtizede változatlan minimálnyugdíjat, segítve ezzel a alsóközéposztályi családok nyugdíjba menő eltartóit és a Ratkó-korszak kényszervállalkozó leszármazottait. Újra be kell vezetni a társadalombiztosítási nyugdíjrendszeren belül a nyugdíjplafont, mert a sokszázezres nyugdíjak kifizetése helyett piaci nyugdíjmegtakarításokkal kellene ösztönözni a polgári középosztályt. A nyugdíjemelésről népbarátként hazudozó politikai álmok helyett a törvényt kellene inkább betartani, mert megdolgoztak azért a pénzért a nyugdíjasok: a mindenkor következő évre tervezett inflációval kell korrigálni a jövő évi nyugdíjakat. És ezen túl pedig a fenntarthatatlan nyugdíjemelések nyomort és összeomlást hozó hazugságával szemben azon korcsoportoknak és érintetteknek kell segíteni szociálpolitikai eszközökkel, akik rossz ütemben, rossz helyettesítési ráta mellett kényszerültek nyugdíjba, önhibájukon kívül. Különben a ma dolgozók egy teljesen működésképtelen és csak szegénységet teremtő nyugdíjrendszert fognak örökölni.

Ezzel szemben az LMP 300 ezer forintos minimálbért kiált, amivel csak munkanélküliséget teremtene. A minimálbér-politika nem jövedelem-politika: az összenyomódó bérskála már így is kezelhetetlenül igazságtalan helyzeteket teremt. Egy-egy minimálbéres az állami- és verseny-szférában alig fog többet keresni, mint néhány diplomás közalkalmazott vagy tapasztalt szakképesített munkás. A bérszínvonal-emeléshez pedig csak azért akarja igazítani az LMP a nyugdíjemelést, mert fogalma sincs a költségvetési fegyelemről, és hazug szólamokkal akarják átverni a nagyon is rutinos nyugdíjasokat, akik az elmúlt évtizedek alapján tudják, a politikus akkor hazudik leginkább, amikor a nyugdíjakról beszélve mozog a szája. Az elkövetkező évtizedekben nem lesz lehetőség a bérszínvonallal együtt emelni a magyar nyugdíjakat, de nem is kell ahhoz, hogy igazságosabb nyugdíjrendszer legyen. Hiszen ha úgy emelnénk, ahogy az LMP kívánja, nem lenne már nyugdíjrendszer 20 év múlva. Nem attól más a politika, hogy bemondásra hazudunk a minimálbér-emelésről vagy a nyugdíjrendszerről. Lehet és kell is segíteni, de nem így.

Az MSZP-nek nincs hitele bármit is ígérni a nyugdíjak ügyében. Szegényellenes hazugságot pedig végképp minek.

Az MSZP pedig azért érti félre Trump-győzelmét, ha újra felhatalmazva érzi magát a 13. havi nyugdíj hazugságára, mert Donald Trumpnak volt hitele a választók szemében hazug és mára elfelejtett ígéreteire, az MSZP-nek nincs. Az MSZP-nek nincs hitele bármit is ígérni a nyugdíjak ügyében. Szegényellenes hazugságot pedig végképp minek. Sokkal hitelesebb, ha egy politikus ma azt mondja: ha lenne is pénz 13. havi nyugdíjra, akkor sem azt kellene bevezetni, hanem a kisnyugdíjasokat jobban segítő megoldást, mert ez az igazságos. Megemelt nyugdíjminimum, újra bevezetett nyudíjplafon, a hosszú távú piaci megtakarítások érdemi ösztönzése és a méltatlanul alacsony nyugdíjak szociális kiigazítása.

Az Együtt a maga józan középútján ebben hisz inkább. A jövőt felélő hazugságokat meghagyjuk a néphülyítőknek. Van azokból elég, és most Trump miatt épp azt hiszik, igazuk is van. Pedig csak magasabb vérnyomással kiabálva tartják fenn elfogadhatatlan és igazságtalan hétköznapjainkat, miközben átvernek milliókat. A valósággal szemben politizálni valójában felesleges és haszontalan – ráadásul nyomorba dönt.

komment
süti beállítások módosítása